Със смъртта не се свиква... Разказва медик от Спешна помощ

Д-р Владимир Кръстев е един от първите, пристигнали при ада край Своге
24 сеп 2018 15:30, Златко Желев
21
Със смъртта не се свиква... Разказва медик от Спешна помощ
Кадър: bTV

Д-р Владимир Кръстев е един от първите, които пристигат на мястото на катастрофата край Своге, в която преди месец загинаха 17 души. Помага на оцелелите, но и неговият живот е бил под заплаха. Опирали са нож в него, докато спасява човешки животи. Медикът от 10 години е част от Бърза помощ.

"Беше подаден сигнал до Бърза помощ за катастрофа с много пострадали, валеше много силен дъжд. Въпреки всичко, успяхме да стигнем бързо. Не знаехме какво ще видим, какво точно се е случило, без много подробности – само че рейс е катастрофирал. Когато пристигнахме. Имаше доста екипи, но повечето от пациентите не бяха пациенти, а мъртви хора", спомня си д-р Кръстев.

"Имаше пострадала жена с гръбначна травма, по най-бързия начин я обработих. Качихме я на линейката, обезопасихме Действахме по най-бързия начин. Жената беше в шок, не беше ориентирана какво се е случило. С тежко комоцио, освен гръдната травма, редица охлузвания, не знаше къде е, коя я, какво прави там", казва медикът пред bTV.

"Когато има такива спешни състояния, човек действа. След като се отпусне, си дава сметка какво точно е станало. Дава си представа за мащаба на трагедията. Първата мисъл е да помогнеш, да направиш всичко възможно за пациента ти", заявява лекарят.

"Когато човек работи, колкото и да си мисли, че свиква с такива гледки, не свиква. Всичко това се отразява. Това си е една психическа драма за нас. С времето отшумява, забравяш, но идва следващ случай и си оставя поражението. Не може всеки ден да си се сблъсквал със смъртта и да неглижираш нещата и да ти е все едно. Самите ние го приемаме лично, защото участаваме в този процес. Когато е неуспешно, се питаме – можеше ли още нещо да направим, имаше ли шанс този човек да оцелее. Със смъртта не се свиква... Много често, като минем с линейка покрай дадено място, където е имало инцидент, си припомняме", посочва медикът.

"София стана много голям град. Ние не отговаряме на европейските стандарти за голям град  Вечно ни упрекват, че закъсняваме, ние стигаме много бързо – максимум 20-25 минути. Е, стигаме понякога, с перипети. Автопаркът ни е стар, линейките са ни амортизирани. Очакваме с нетърпение новите линейки. Тръгне кола, счупи се, ако има такава на разположение. Когато има тежък случай, близките смятат минутата за час, посрещат ни много остро, с овикване, ругатни", коментира д-р Кръстев.

"Имаме бити колеги, имаме колеги с избити зъби. Тежки ситуции, тежки случаи. И чест прави на тези хора, че продължават да работят – въпреки всичко, въпреки неволите. Имало е агресия и към мен, дори нож ми е опиран в гърдите, после се оказа, че е психично болен. И какво - няма да го съдят?", пита лекарят.

"Много често ни викат за няма нищо. Дори един господин от ромски произход, си позволи в 00:30 –1:00 ч. да извика линейка, за да го откараме в квартал "Мечта" в Панчарево. Защото си изпуснал рейса, решил, че линейката е такси. Аз му казвам – не, няма да стане. Той каза – тогава ще си повикам друга линейка. А случаят е подаден като паднал на платното, вероятно блъснат от колата. Ние щяхме да се изпотрепем да бързаме. И го заварвам да си яде вафличка. Подивях, побеснях", възмущава се се д-р Кръстев.

Медикът заявява, че въпреки трудностите, никога не му е минавало през ум да напусне Спешна помощ. Д-р Кръстев заяви, че обича работата си, защото чрез нея се чувства пълноценен.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Стига с тази злоба! От две години съм без кола и ходя на работа с градски транспорт. Линейка викахме в 20,30 часа!!! И проблемът е в системата, а не в трафика! Не може от 112 пет минути да не могат да се свържат с Бърза помощ, защото линиите им били заети. За какво тогава е тази линия и изобщо спешната помощ?!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ние имахме същия случай преди две седмици, но линейката дойде след 55 минути, вече беше късно. Имате късмет, че жената е оцеляла. Дай Боже още много дни да има пред себе си!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, разбирам, че е трудно за тези хора, но... час и половина да чакаме линейка, при все че живеем на 3 преки от Пирогов? А да трябва задължително да дойдем с линейка, за да бъде обработен случая ни като спешен, защото рискувайки да дойдем с такси никой няма да ни обърне внимание...е, не го разбирам.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ох, хората с прекалените претенции към София, които не са се родили в София... ми махнете се, бе. Вие сте до голяма степен причина за всички проблеми, от които се оплаквате. Имало задръствания и било пренаселено...ми, влакчето и в къщи.
14
0
 
10
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
Преди десетина дни извикахме Бърза помощ в София за 90 годишна жена с данни за инсулт , дойдоха буквално за 10 минути , лекарката си свърши професионално прегледа , направи и кардиограма , шофьора помогна за носенето до носилката и после в приемното на болницата . В паниката не запомних името на тази млада лекарка , ПОКЛОН !!!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕДНО Е ДА СИ МЕДИК ДРУГО Е ДА ВИДИШ НА ЖИВО РАЗФАСОВАНИ ЧОВЕШКИ ТЕЛА И ОБЕЗОБРАЗЕНИ УМРЕЛИ ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ НА КУПЧИНА!

ВЪВ САЩ ЕДИН ПОЛИЦАЙ СЕ БЕШЕ ПОБЪРКАЛ ОТ ГЛЕДКА НА МАСОВО УБИЙСТВО НА ДЕЦА С ТРУПОВЕ ОБЕЗОБРАЗЕНИ !

ПОВЕЧЕТО ВОЙНИЦИ ОТ ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ СА ПОБЪРКАНИ И САМО ТРУПОВЕ СЪНУВАТ ПО ЦЯЛА НОЩ :D

РАДВАМ СЕ, ЧЕ НЕ СЪМ ПРИСЪСТВАЛ НА ПРЕКРАСНОТО СЪБИТИЕ СЪС 14-ТЕ ТРУПА ОТ АВТОБУСА!
12
1
 
13
 
! Отговори
кукла преди 8 месеца
Ами за сведение на тук четящите. В белите държави има много такива хора, дето викат Бърза помощ с цел таксиметрова услуга или че им излязла пришка на пръста. Тия повиквания също се отсяват. Ако дежурния лекар все пак дойде с линейка и установи нещо такова, след това подалият сигнал получава една космическа сметка от няколко стотин евро. Та по тая причина там Бърза помощ не се вика за шяло и нещяло.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен8
А ти с какво ходиш на работа? С велосипед ли?
Нищо чудно линейката за баба ти да е закъсняла щото някакъв такъв като тебе е задръстил с неправилно паркиране.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен9
И какво ще направи народът като се събуди?
На никой свестен доктор не му се стои в малък град за да преглежда миризливи пенсионери срещу 3 лева.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
София стана и ще става все по-голям град. Такава е политиката на управляващите от няколко десетилетия насам. В малките градове вече няма болници. Как се гледат малки деца там? При спешен случай човекът просто си отива. Народът трябва да се събуди най-после.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди две седмици викахме линейка, дойде след 55 минути. Докато дойде, баба ми почина. И това е в София, при положение, че на 5 минути от нас са Военна болница, Александровска и Пирогов! Бясна съм как може да има такова "здравеопазване"! Не знам как за всички политици има пари за нови и скъпи коли, охрана и какво ли не, а няма пари за болници и линейки! Как може навсякъде в чужбина политиците да ходят на работа с метро и велосипед, а тук трябва да дондуркаме не само тях, но и семействата им!
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боже каква наглост... да се ползва линейка за такси , такива *** ако не могат да им вземат пари чрез глоба ,да полагат об.полезен труд.
6
5
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
Д-р (другарят) Кръстев е пропуснал да уточни как изглежда катастрофирал маршрут.
5
6
 
27
 
! Отговори
_!_ преди 8 месеца
"Важно е, че шофьорът на автобуса, който изби 17 човека и още 20 ги осакати, е с болно сърце, добър човек, диабетик, прави отстъпки на пенсионерите и го изкараха невинен, вместо да го тикнат зад решетките след като в влезнал с 52 км/ч в завой, при ограничение 40 и ултра проливен дъжд!"

4 реда, а толкова много глупости и неверни "факти". Ти беше там и го засече с тая скорост ли? Съдия ли си че определяш кой е виновен и кой не е? Синоптик ли си че определи дъжда като "ултра"?

Не защитавам никого
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наглеци с вафлички са скоро всички ромове,там трябва да се удари твърдо.
3
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важно е, че шофьорът на автобуса, който изби 17 човека и още 20 ги осакати, е с болно сърце, добър човек, диабетик, прави отстъпки на пенсионерите и го изкараха невинен, вместо да го тикнат зад решетките след като в влезнал с 52 км/ч в завой, при ограничение 40 и ултра проливен дъжд!
2
1
 
25
 
! Отговори
нотариално заверено преди 8 месеца
До коментар 1. - вероятно знае , че е престъпление - така също знае че НЯМА наказание..
.Без да е чувал дори за Достоевски.... хм.....
1
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рома с вафличката знае чи че фалшив сигнал на спешен тешефон е престъпление? Явно не знае щото това не му влиза в правата