Как се вари... лютеница? Български майсторлък от един британец – Скот!

Бели чушките и доматите, слага олиото, когато пюрето "стане на вулкан"
56

Снимка: "Монитор"

Британецът Скот Ламбоурн, който от 15 години живее в пловдивското село Куртово Конаре, прави здравословна лютеница.

Той не пържи доматите, както правят останалите майстори на родната вкусотия, а слага олиото най-накрая. Тогава, когато доматеното пюре вече е извряло.

Или както самият той казва – "когато стане на вулкан".

Не прекалява и със солта, защото казва, че не е здравословно, пише "Монитор".

И лютеницата му става вкусна. Най-вкусната от тазгодишните участници в конкурса в традиционния фестивал в село Куртово Конаре. Затова и журито безапелационно присъди най-високото отличие "Цар на лютеницата" именно на Скот от Брайтън.

Самият Скот е толкова горд, че е отличен с титлата "Цар на лютеницата" на тазгодишния Фестивал на домата, чушката и традиционните храни в село Куртово Конаре, че е сложил в рамка статията на "Телеграф" от награждаването му. Показва и дипломата си, на която обаче вместо "Цар", съществителното име е в женски род.

Причината е, че никой, ама абсолютно никой от селото не е предполагал, че тази година мъж ще грабне високото отличие.

И ако някой не вярва, че именно Скот прави сам лютеницата си, а и останалите продукти, които излага всяка сряда вечерта на фермерския базар в Пловдив, то англичанинът от Куртово Конаре е готов да демонстрира "на живо".

Наред с това той обяснява подробно кой продукт как се приготвя и кога точно се слага в тавата, така че лютеницата да бъде така вкусна, питателна и здравословна, че човек да поиска да намаже втора и трета, че и четвърта филия.
"Аз опитвам. Опитвам всичко, което приготвям. И ако на мен ми хареса, значи и на хората ще се хареса. Трябва да е вкусно", казва Скот на български език, който смесва често с английски думи.

За българския език казва, че го е научил от приятелите си съселяни. Но пък освен, че говори, може да чете и да пише на български.

"Малко бавно чета, но мога. Познавам буквите ви, но чета бавно", обяснява той. Дали му е било трудно да научи езика? Отговорът е "не". А обяснението, че унгарският език е по-труден от българския. И веднага казва изречение на унгарски, което превежда моментално на нашенското "Наздраве".

Признава обаче, че не се е влюбил веднага в село Куртово Конаре и в близкия град Пловдив. Всичко започнало през 2002 г., когато негов приятел, който е наполовина българин, му предложил да посетят селото. Скот първоначално отказал. Заявил, че предпочита да отиде примерно в Испания на почивка, не в България. Не знаел нищо за страната ни.

В крайна сметка приятелят му успял да го убеди и го завел в Куртово Конаре, където имал имот.

Скот се поинтересувал от цените на имотите у нас, защото пестял за жилище във Великобритания. За там, казва той, цените на имотите са много високи.

Бил пресметнал, че ще му трябват 200 000 – 250 000 паунда, за да си купи апартамент. Пестял и въпреки че имал хубава работа в застрахователна компания, щели да му трябват много години, за да успее. Когато му казали, че в Куртово Конаре къща с двор вървяла за около 20-30 000 лева, Скот онемял. Решил да инвестира част от парите си.

Закупил къща, която била за тотален ремонт и била на голи стени. Бил в България шест седмици, след което се върнал в родината си.

Две години по-късно от фирмата му го съкратили, защото настанали масови фалити заради финансовата криза. Скот останал без работа и се върнал в България и се установил в Куртово Конаре. Решил да направи ремонт на закупената къща. Прекарали нови ел. и ВиК инсталации, нови прозорци, обзавеждане. Планираният за 6 месеца ремонт станал чак след година.

В това време Скот се връщал във Великобритания, но отскачал и до България за по 3-4 дни да наглежда ремонта и да оправя документите си. Шофирал навсякъде сам, защото така можел да оглежда повече места. Правел си екскурзии до Смолян, до Батак, до Старинен Пловдив, за да опознае страната и това, което видял, му харесало. "Аз обичам Пловдив. От тепето се разкрива страхотна панорама. Имам много снимки отвсякъде", казва Скот.

След като ремонтирал имота, първоначално започнал да прави бизнес с гъби. Направил си гъбарник и вложил адски много пари, за да произведе качествени гъби. Казва, че поддържал температура от 16 градуса в гъбарника и зиме, и лятно време, което също му коствало много пари. Фалирал. И то не защото не можел да се справи, а защото не успял да пребори конкуренцията с много по-евтините вносни гъби, включително и от Китай. Опитал се отново да се върне във Великобритания, но се отказал и решил да продължи живота си в Куртово Конаре.

А за това, че някои медии са го писали, че е IT специалист, казва, че са сгрешили. Програмирането, софтуерът, са му хоби, така както му е хоби и готвенето.

Признава, че тайно в себе си винаги е искал да бъде готвач и затова в момента е щастлив, че може да прави лютеница. И не само. От щанда му на фермерския базар в Пловдив може да се купи лично приготвено от Скот пикантно доматено пюре. Наред с това той влага в своите рецепти и международна кулинария, каквото е съдържанието на част от бурканчетата му с индийското чътни. Чътнито на Скот е направено от карамелизиран лук и ябълка, а има и вид със слива и домат. В друго бурканче има аспержи и дресинг за салата. В третото е именно неговата царица лютеница, кръстена от Скот "гладка лютеница". А е гладка, защото е ситно смляна.

Не особено охотно Скот издава "тайната" си рецепта на вкусната си лютеница, която прави от 2 години. Казва, че всички продукти трябва да са много добре измити и че ги бели от люспите. Така е и с доматите. Обелва ги, нарязва ги, смила ги и чак тогава ги слага на газовия котлон, където ги държи, докато водата не изври от тях. Непрекъснато се бърка, казва Скот. Олио при пърженето не слага. През първия ден от подготовката опича чушките и патладжаните и ги слага в хладилника да се охладят. Обелва ги внимателно и също ги мели, след което също ги "вари" на котлона.

Доматеното пюре и останалата част се смесват и се слагат на котлона, като се бъркат непрекъснато. Лютеницата се овкусява със сол, кимион и малко захар. Продуктът е готов тогава, когато при бъркането дървената лъжица оставя в тавата следа, от която се вижда дъното. Всички продукти, които впоследствие готви, си ги произвежда сам. Има към 30 декара земя край селото, от които обработва около 5 декара.

"Това е моят живот сега. Тук. България прави нещо хубаво за мен в момента и аз искам да направя нещо хубаво за България. Тук правя бизнес и с данъците си помагам на България. Щастлив съм, защото тук правя това, което обичам. Готвя. Бизнесът ми се развива добре. Пловдив е много красив град.Обичам България", е категоричен Скот от село Куртово Конаре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Той със сигурност ще послуша съветите на бабугерите от по пейките и още утре ще хукне да си дири невеста! Той също така би посъветвал бабите да си варят компотите и да не мятат на всеки кой им каже че лови апаши!
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не е женен да си намери една жена от там да му помага и да си има семейство.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тюхчев от няколко дена карам здраво само на имамбаялдъ вкъщи. Вкусотия си е. Пък и въпреки в Испанско са си мое производство зеленчуците. Още по- голям кеф
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42 има класическа рецепта за приготвянето и. В някои райони има малки вавиации, но като цяло лютеница се приготвя само от домати, ***, чушки, сол, захар и олио както и някои подправки според предпочитанията и района. Някои слагат и моркови (колкото за вкус толкова и за увеличаване на количеството). Захарта обаче не се слага просто за сладост, а за да "убие" киселинноста на домата и да не дразни много стомаха и затова си е важна.
44
2
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
виж кажете в кое село се провежда надпреварата за най- добре приготвено имамбаялдъ и икра - навремето голямо густо беше като подкарам кутията хммммм мляс-мляс
43
4
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Много се смея на писанията ви , че такъв че отакъв , пооплюхте човека, пиите една ракия , побиите жената - и няма такъв кеееееф .жалка история сме ,
42
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
То има ли точна рецепта за лютеница щото във всеки край на България се прави по различни начини най малко съотношенито на зеленчука се различава
41
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40 Каква вина да имаш ти/аз!Стой си там и не си идвай защото ще видиш само "развалини" у тая наша "държава"! Ако само лютеницата бяха развалили щяхме да сме добре! В БГ не знаеш какво ядеш!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вместо захар италианците слагат лук, това е разликата! На вкус - 95% нашенска!"Разликата е съвсем достатъчна за да не се води лютеница. Няма лошо, нека е вкусно. Не твърдя че не е. Ама я им смени рецептата за някое традиционно ястие и виж как те гледат като ненормален и недоразвит.Иначе нека прави човека, нека и да е вкусно направеното, нищо против.А че купешката лютеница са я развалили аз виня нямам. Живеяв Испания и сам си я правя.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГ 36Дразнят се от факта че западняците не се придържат към "българската" работа като не "кръщават" лютеницата, ракията, меда, хляба, сиренето, кашкавала, киселото мляко и виното за да изкарат "повече"! Западнякът ако прави нещо го прави както трябва защото на запад за подобен тип "българщина" се плащат солидни глоби и се лежи в затвора. Понеже сме свикнали на гишевти, пряки и косвени, злобеем когато някой НЕ ни лъже както ни го сервират по "традиция"! Жесток манталитет!
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35"Ти го каза 28- смес, а не лютеница. Да, правят нещо подобно, което като вкус няма нищо, ама съвсем нищо общо на вкус с лютеницата. И да, бият се по гърдите. Иалианците например му викат песто и държат на думата"Бият се селяците най вече по между си/с коли. Италианският вариянт на лютеницата се казва Пепероната и си е чиста лютеница. Копувам нея защото нашенската (първомайската) я развалиха. Вместо захар италианците слагат лук, това е разликата! На вкус - 95% нашенска!
37
2
 
6
 
! Отговори
ГГТ преди 5 години
Интегриран англичанин, програмист-лютенджия :) Кефи. Благодаря за хубавата статия, определено ми поправихте настроението :)))
36
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Каква злоба само :D И защо си мислите ,че един чужденец още повече живял 15г в България не може да направи по хубава лютеница по хубаво кисело мляко и по хубава ракия
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Италианци, сърби, французи също правят тази смес..."Ти го каза 28- смес, а не лютеница. Да, правят нещо подобно, което като вкус няма нищо, ама съвсем нищо общо на вкус с лютеницата. И да, бият се по гърдите. Иалианците например му викат песто и държат на думата.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Олио при пърженето не слага."Че то ако не слага олио няма пържене... не че нещо, но вкуса е съвсем друг. Не казвам, че е лош, но е различен. И затова не е баш лютеница."така че лютеницата да бъде така вкусна, питателна и здравословна, че човек да поиска да намаже втора и трета, че и четвърта филия."Че аз и от традиционната лютеница обичам да си мажа по няколко пъти...Иначе браво на човека, ама аман от подобни тенденциозни статии.
33
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Нашите хаймани на какво го научили...
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дошъл британеца Скот да готви на "робите", а те нон стоп спрятат глагола "чакаме" и викат: Системата убива !
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Всичко могат да пряват англичаните, даже да издържат децата на дупнишки, пловдивски и бургаски селяци при положение че не са на територията Англия! Да беше успял да видиш какво може да направи един англичанин за да коментираш българизмите от типа на Тато! Айде скоро иде брексит а за селяците още по налягащ клексит за да си знаят гюбрето и да не гледат в чуждото.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Ама ти продава истинска лютеница а не нишесте плюс варена кир с топла пот! Ха да ти е сладко. :))))))
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Всичките българи в България са лузъри и за това още по голями лузъри но опитни в кражбата ги оправляват и намаляват! Англичаните са пионери във всяко едно откритие и едни от най добрите мореплаватели така че за тях това е нещо съвсем нормално и приемливо! Има пари/пенсия и може да отиде и на Луната за разлика от нашенските изкофели бабички и дедовци оставени в мизерия и пикоч! Здравеопазването българско си знае работата - прераждане на доктор Менгеле!

Спонсорирани публикации