Пореден протест: Майки на деца с увреждания на Орлов мост

Обидени са, че премиерът изкарва парите на преден план, а не реформата
Обновена: 2 окт 2018 19:02 | 2 окт 2018 18:58,
33

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха кръстовището на Орлов мост. Те са се събрали на осми национален протест под наслов "Системата ни убива - системата е блокирала".

Още по темата

Майките заявиха, че търпението им вече е изчерпано и не могат да преглътнат лъжата, че в управляващите и лично в премиера има воля за реформа, предава БТА.

Мая Стоицева, една от протестиращите, заяви, че майките са обидени, че премиерът изкарва парите на преден план, а не цялостната реформа, каквато им е обещал, както и затова, че ги противопоставя с парите, заделени за култура.

Те отново припомниха исканията си за закона за личната помощ, защото по думите им, ако се приеме подобен закон, всеки човек с увреждане ще има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, ще се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Те искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия с уврежданията ще ме извинявате ама чак сега ли се сетихте, че системата ви убива? Айде нема нужда платени ***!!!
7
10
 
13
 
! Отговори
Не е сраведливо преди 5 години
Тия не разбират ли, че хората не ги подкрепят. Не че не им съчувстват, напротив, съчувстват им, съжаляват ги, но не ги подкрепят. По цял ден са до Парламента, защото не работят. А тези, които работят и им дават парите чрез данъците си, се чувстват рекетирани. Затварят възловото кръстовище за да не могат работещите да се приберат по домовете си за почивка и утре пак да работят за тях.
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 коментара и всички завиждат на майките с увреждания как добре са се уредили. Че даже и нахални били щото много искат Ми хващайте по една количка да бутате и вие и да водите този бляскав живот.
5
14
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
тия, дето системата ги убивала - "майките", дали съзнават колко жалка, грозна и цинична картинка са?!да бутат децата си из София за да земат некой лев(а повечето от децата даже не разбират какво става)!до година ше искат още,и после още,...!организирано се опитват да изнудват държавата за пари,същата тая държава, дето преди да родят им е казала че,децата ше са с увреждания.звучи гадно,но е факт.питам ги :защо не протестирахте преди десет години, или тогава всичко ви беше на ред?
4
22
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Тия стават нахални вече. Получават повече пари от колкото се дава за култура и още мрънкат. Спрете им всички помощи на тия ***.
3
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извиване на ръце
2
5
 
17
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Оставкааааааааааааа
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната платена статиядокога?

Спонсорирани публикации