Реди е наред! Кучета, котки, дори коне. Кой следи за безопасността им?

БАБХ е отговорна институция, но не следи задълженията си
3 окт 2018 10:00,
59

Роми, които живеят в тутраканското село Нова Черна, боядисаха малко куче в червена боя, а снимката на животното предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Вчера ви показахме животното, което е само на няколко месеца и сега се намира във ветеринарна клиника в София, където му предстоят още изследвания. В това време му се търси и стопанин, който обаче трябва да отговаря на различни условия и който ще бъде проверен преди да му се повери кучето.

В същото време обаче, от вчера до днес няма дарени средства към сметката на организацията Dog help, с които да се плати за манипулациите във ветеринарната клиника, а манипулации предстоят и още.

Ирина Николова от сдружение "Дара" коментира в студиото на "България сутрин", че има добри хора, които помагат, но попита защо не може при такива случаи да се ползва общинската ветеринарна клиника в София.

Още по темата

"Но тя не може, тя е абсолютно необорудвана, там няма елементарни условия за диагноза. Това също е болезнен въпрос. Кучетата са общински, Реди е на общината, не е домашно. Не може ние постоянно да искаме пари", добави още Николова.

Явор Гечев от фондация ''Четири лапи'' пък настоя общините в България да спазват Закона за защита на животните, които е приет през 2008 година.

"За 10 години има общини, които показаха много добри резултати в решаването на проблема с бездомните кучета по много хуманен начин, спазвайки стриктно това, което е записано в закона", подчерта още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в страната ни има над 25 000 бездомни кучета, но освен това има бездомни котки и дори коне.

Гечев обясни още, че в конкретния случай с Реди, трябва да се намеси Българската агенция за безопасност на храните, която е контролен орган по Закона за защита на животните.

"За деца не мисля, че има санкции за по-дребни провинения. Именно затова е необходимо контролният орган да си върши работата. Като ги налага тези санкции, изгражда една култура по този начин и да има превенция", каза още Явор Гечев.

Той обаче беше категоричен също, че БАБХ не прави нищо, за да следи за спазването на закона и дори по думите му гледат с насмешка на тези свои задължения, а кметовете на общини по-скоро гледат да прехвърлят проблемите с бездомни животни на други, а не да ги решават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
31
 
! Отговори
Свиня преди 5 години
Това куче е родено под щастлива звезда...и не само не е жертва а и му излиза късмета с това че са го боядисали...ако можеше да говори щеше да благодари че са го боядисали...и да разказва загладил косъма обезпаразитен и сит как е щял да зъзне под моста и вероятно да свърши под гумите на някой камион ако не е била боята...а колко хора има с подобна съдба...станали известни и с добър живот заради идиотията на и.д.и.отите...егати иронията...
34
0
 
35
 
! Отговори
КУЧКА КУЧЕФИЛКОВА преди 5 години
Като е толкова загрижен за песа Явор Гечев - наркомана, защо не плати той тия пари ами събира от хората? ТИЯ СА ЯКАТА МАФИЯ ЗА ТОЧЕНЕ НА СРЕДСТВА И НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ НЕ ПОЕМАТ САМО ЛАЯТ.
33
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната кампания за набиране на средства! *** *** да пращат пари сега, но алчните манипулатори, великите вождове на зоофилските организации искат още пари, искат държавни и европейски субсидии, искат да пишат закони, искат да ни налагат как да живеем. Време е вече да изринем тези лицемерни ***, заради някакъв пес ще създаваме истерии. И бездомни домашни животни не трябва да има, те не са собственост на общината, а свободни радикали, опасни за хорате, те трябва да се унижават.
32
3
 
38
 
! Отговори
ФЕЙК преди 5 години
Типичната фейкова новинка. Някои хора няма какво да правят - създават новини- и тези които са си боядисали кучето и тези, които го правят новина......И путювците като мен, които го коментират!
31
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли е проблема на държавата ? Абе защо липсват журналистически разследвания в България ? Явно липсват сериозни медии и всички станаха жълти и ни занимават с простотии
30
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам в социалните мрежи ... Заклещено коте моля помогнете и снимка. Защо не помогнете на котето а снимате и искате помощ. Казали на лисицата а тя на опашката си. Нищо му няма на кучето просто някой мисли арт.
29
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е щото ядеме месо, дай да се гавриме с животните ли. И в Южна Корея има 17 хиляди ферми с кучета за месо. Тука тия изводи дето правите - то да го боядисаш нищо не е в сравнение с това да го отглеждаш за храна. Е, човечеството е измислило скотовъдството, за да не броди из планините и горите постоянно за дивеч. Нахитряло е. Е, не е честно спрямо животните, ама мързела на човека кво ли не сътворява. Пък и в днешно време 8 милиарда ако трябва да се храниме с лов на това кълбо...
28
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хилядите объркани кучкари един няма да изрази загриженост ако някой пребие дете. За тях има само един бог - Кучето.
27
1
 
43
 
! Отговори
Край преди 5 години
Добре лаете за кучето. Виждали ли сте охраната на децата ви в училище каква е? Един дедик най-често алкохолик.Спокойни ли сте за децата си?
26
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа го оправихте сея кучетата са на ред... българска работа срама нямате ей
25
7
 
39
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Когато бъде решен проблемът с бездомните животни, тогава ще подкрепя и защитниците на животни. Считам, че е изключително безмозъчно да се пускат бездомни животни по улиците!
24
1
 
45
 
! Отговори
Име преди 5 години
интересното в случая е, че ударението и тук, и отново не пада върху pомляните боядисали кучето червено, а върху всичко останало. другото е, че ако някой, като кристо, бе боядисал кучето, това щеше да мине за висша форма на изкуство.
23
7
 
37
 
! Отговори
Подкрепям преди 5 години
До АпартаментенКучемразБраво, мнение точно в десетката, но като им кажеш истината на пУмияролюбците (всяко куче, пуснато да се разхожда без каишка и намордник за големите кучета, е ***, защото явно няма стопанин, който да се грижи за него) и те подскачат!Ами така е - абсолютно издевателство е да завреш куче в апаратмент, за него той е като затвор.Е, някои затворници се влюбват в затвора и надзирателите и не си представят живота без тях, но повечета искат свобода. Кучетата само в къща с двор
22
1
 
39
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Интересно, ако бяха написали на него ГЕРБ, дали щяха толкова да драматизират този по-скоро забавен отколкото драматичен случай.Но всичко трябва да се рови из дъно, да се създават драми и се придава важност на толкова банални провинциални случки.Да се правят предавания по този случай и се изказват "загрижени" индивиди със щампи на кученца на блузите си, показва единствено на какво инфантилно ниво са слезли медиите и дори се стремят и под него да минат.Правилно, по-долу писа някой за татуировките!
21
2
 
39
 
! Отговори
******* преди 5 години
А КОЙ следи за безопасността на хората?
20
0
 
39
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до 14Много си се объркал с това че човека е растителнояден.Ние сме всеядни а това произлиза от хищничеството.Само хищниците ядат и растителна храна.Тревопасните не могат.Психиката ни е също хищническа.На 100%.
19
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да подредим нещата по важност. Нека видим първо кой се грижи за хората у нас.
18
3
 
37
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нинова да го осинови.
17
4
 
42
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
А бе кога хора са нашарат от горе до долу с татуировки нито е нередно, нито е подсъдно, нито някой сметка им дири а напротив-реклама им правят...пък сега за едно къносано пале ореваха орталъка, та чак и оттатък...Ми тя боята ша си падне сама бе.Едно време имах един бял котарак Калчо и все чуждите котаци го биеха и дращеха, та все с разпрани уши ходеше и един ден, взех та го понашарих тук таме на черни и жлъти черти, та направо като тигър замяза и повече котарак не го пипна-бягат от него бе
16
10
 
33
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
В Китай и източния свят е нормално да се ядат кучета и котки, а тук всички биха се възмутили. Въпросът тук е, че всички са "моралисти" за кучето, но няма проблем да бъде убито друго животно за да го изяде. И света е вече толкова развит, че не е необходимо да се яде месо за да съществуваме. Човека по природа е растителнояден, биологически е растителнояден и най близкия му родственик (*** маймуни) са растителноядни.