Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?

Цацаров поиска мобилна жандармерия в страната
71
Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?
Снимка: Булфото

Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но, както каза главният прокурор, "прокуратурата ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите". Така че, независимо от много ясното разделение на властите, ние сме длъжни да работим заедно, от първия до последния миг, докато вкараме в съда даденото дело, обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Националното съвещание на МВР, което се провежда този следобед в столицата.

Още по темата
В словото си премиерът говори за битовата престъпност и заяви, че не може да си обясни защо, след като и днес се предоставят 341 коли на МВР, плюс 300 коли, които в момента са в поръчка, продължава да има села или населени места, където полицейското присъствие е недостатъчно или малко.

"Не съм позволил никакви политически чистки за да запазим професионалния състав", подчерта премиерът. По думите му независимо от много ясното разделение между властите, те са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.

От своя страна новият вътрешен министър Младен Маринов подчерта, че политиката за противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата за управление на правителството на България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и с другите институции, ангажирани с проблема, обяви Маринов.

Той заяви, че назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи, видеонаблюдението в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на вниманието на МВР. Друг акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност, тъй като всеки един изгубен живот, всеки, пострадал при пътнотранспортно произшествие, се "умножава" многократно като негативна емоция сред семейството и приятелите, посочи Маринов, цитиран от БТА.

Гордеем се с оценката на Фронтекс, че българско-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС, заяви още вътрешният министър.

На националното съвещание на ръководството на МВР в сградата на дирекцията "Жандармерия" присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Главният прокурор подчерта в своето изложение, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете.

"Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време", заяви Цацаров.

"Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение", добави обвинител №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
19
 
! Отговори
Политик преди 5 години
И да загубим около милион гласове? Не мисля, че си заслужава.
30
1
 
16
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
К'ва престъпност, отдавна такава няма .Живем охолно в празните си жилища
29
1
 
29
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
Можем след като избием тези на снимката
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямало да има чистка в МВР!!! Ами то,който имаше за чистене отдавна е изчистен.Щом стигнаха до там,да остават на работа вече пенсионирани полицаи,всеки здравомислещ може да си направи извода,че санитарният минимум е достигнат отдавна.Дори е много од това,поради простата причина,че пенсионерите зор не си дават и гледат да не прецакат нещо службата,а младите гледат някоя дребна далаверка да врътнат-я кола да вкарат,я някое кафе автоматче някъде да курдисат и всичко и на всеки им е през оная работа
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28 . Народната милиция беше с народа и си вършеше с много по малък щат и ресурс перфектно работата по превенцията и разкриване на престъпленията. Сегашната полиция и със власта , важно е на края на месеца да си вземе заплатката с актив от неколко акта или фиша.
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко хора имат вяра на тоз елит от снимката ?
25
0
 
22
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Приказки, приказки, накрая нищо..
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата на Цацаров е да обвинява, а не да се занимава с джандармите.Може ли цаца да лови акули?
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да спрем организираната престъпност и главатарите й на снимката.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото до ромите 24 часа и са готови знаят се кои е гладен и кои нее дори и кои е корумпиран в случая държавата им дава шанс на живот тука и помощи получават но рпу нехаят защо защото има пробив ето защо е това
21
1
 
26
 
! Отговори
Н преди 5 години
Можем да я спрем! Закон за неизбежна самозащита при нападение на личното пространство т.е. Разстрел на място на нападателя/ите! Без значение етноса, религията, расата!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко смешни адвокати има на тоя свят те не знаят и елементарните неща преди бях съжител с един чудех се откъде набира инфо може и да мее проучвал е поне сее убедил в едно кои е свестен и кои нее ако нее да си зема книжката и на село
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По места има РПУ та на полицията на които данъкоплатецът плаща и от най високо ниво периодично им вдигат заплатките без заслуга за свършена работа в полза роду. Сега мобилна жандармерия да показва само мускули и дрънкане на оръжие в мирно време което ще е без осезаема полза .
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпник номер 1 е до прокурора. Ама е недосегаем. Нали Той си го избра.Всичките са в кюпа, всичките са МАФИЯ.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно мие пак лие нямало баланс или синхрон или 35 лева са им малко или някои помощник си имам активен
16
1
 
15
 
! Отговори
ИЗХОДЪТ преди 5 години
КУПИ СИ "КАЛАШНИКОВ."ТАКА ЖАНДАРМЕРИЯТА ЩЕ ЗНАЕ БАНДИТИТЕА ТИ ЩЕ СИ ЖИВКУПИ СИ- ОСТАНИ ЖИВ
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не , няма да можем да я преборим ,защото на определени "гласоподаватели" им се дава свобода на действие и отдавна безчинстват в села и градове ,щото са "гладни" , от това се възползват тарикат престъпниците и кълбото се завърта -хитри адвокати , бавен съд , а от много години е на мода да се огледа потърпевшия и ако се прецени ,че е безгласна буква , престъпника да се изкарва "жертва" , а истинският потърпевш от престъплението- неадекватен гражданин, това Гогол го е описал в "Шинел" отдавна
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или да ги подпукват, или да разрешат на средностатистическия гражданин да ги подпука (без последваща отговорност). Вече ми омръзна от полицейски коментари тип "Абе знам кой е ама не мога да го докажа" и "Ами той влиза с ръкавици, какво да търся сега?"
13
0
 
17
 
! Отговори
гост преди 5 години
м о ж е м като премахнем стоящите зад масата.по времето на крум -а имало ли гие тия Из ме кя ри, кои ги е пазил от битовата престъпност
12
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Можем Да! Връщаме комунизма! Смъртното наказание! И само стой и гледай как се оправят нещата! При тая "демокрация" Да ги хващат и пускат.Защото имали добре платени адвокати! Няма как да стане! -:) При сегашното положение.Ще си играем на приказки само! Да им е "честито" На следващите ограбени от "демокрацията"!