Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?

Цацаров поиска мобилна жандармерия в страната
71
Битовата престъпност у нас – можем ли да я спрем?
Снимка: Булфото

Прокуратурата е господар на досъдебното производство, но, както каза главният прокурор, "прокуратурата ще бъде едно деловодство, ако не работят добре службите". Така че, независимо от много ясното разделение на властите, ние сме длъжни да работим заедно, от първия до последния миг, докато вкараме в съда даденото дело, обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Националното съвещание на МВР, което се провежда този следобед в столицата.

Още по темата
В словото си премиерът говори за битовата престъпност и заяви, че не може да си обясни защо, след като и днес се предоставят 341 коли на МВР, плюс 300 коли, които в момента са в поръчка, продължава да има села или населени места, където полицейското присъствие е недостатъчно или малко.

"Не съм позволил никакви политически чистки за да запазим професионалния състав", подчерта премиерът. По думите му независимо от много ясното разделение между властите, те са длъжни да работят заедно от първия до последния миг, докато вкарат в съда даденото дело.

От своя страна новият вътрешен министър Младен Маринов подчерта, че политиката за противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата за управление на правителството на България. Целта е да подобрим взаимодействието с местната власт и с другите институции, ангажирани с проблема, обяви Маринов.

Той заяви, че назначаването на полицейски служители, изграждането на мобилни екипи, видеонаблюдението в населените места и непосредствената връзка с гражданите остават във фокуса на вниманието на МВР. Друг акцент поставяме върху повишаването на пътната безопасност, тъй като всеки един изгубен живот, всеки, пострадал при пътнотранспортно произшествие, се "умножава" многократно като негативна емоция сред семейството и приятелите, посочи Маринов, цитиран от БТА.

Гордеем се с оценката на Фронтекс, че българско-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС, заяви още вътрешният министър.

На националното съвещание на ръководството на МВР в сградата на дирекцията "Жандармерия" присъстват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Главният прокурор подчерта в своето изложение, че е необходима мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете.

"Продължавам да твърдя едно – този модел на териториално присъствие на МВР вече е изгубило своя коефициент на полезно действие. Според мен целият модел на Закона за МВР, което касае структурата на министерството и присъствието по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време", заяви Цацаров.

"Модулни жандармерии участъци, разположени на територията на цялата страна извън градовете – това е начинът за силно действено полицейско присъствие. Всичко друго е наливане на финанси, ресурс и усилия в един модел, който отдавна е изчерпал своето значение", добави обвинител №1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омагьосан кръг е това и никога няма да се оправи положението поради една проста причина и тя се нарича -обезлюдяване !! Като няма местни полицаи ,как очакват да докарат от големите градове жандармерия ?Къде ще я поставят -насред полето ли ? Тези хора в командировка ли ще са ? Кой ще им плаща хотелите ? Това не са войници да ги пращат както едно време от поделение в поделение ?! След някоя година и в големите градове няма да има полиция ,какво остава за селата !
10
1
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Шкембака и Тиквата изглеждат като атлети пред Китов. Масонът дето я командва тази Територия има уникално чувство за хумор. Сигурен съм, че е англичанин. Типичен английски черен хумор. Ако не живеех в Прокълнатата Територия, щеще да ми е много смешно. Още по-"забавен" е електоратът, дето ходи да им гласува на тези.
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не.На чело на държава стои престъпник, участвал в бандитски групиворки. вероятно дори извършвал убийства. За него има десетки доклади на чуджди разузнавателни служби за бизнеса му с проституция и наркотрафик. По време на управлението си успява да генерира крими-скандали периодично всяка седмица - от изтекли тел. записи как уговаря убийства до смърта на хора с които е имал конфликт.
8
4
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Как ще ги стигнем американците ?Че и задминем дори ?!Мобилната жандармерия,лошите ще излови.Как ще ги стигнем Щатите ?Някой да каже, как ?"Боже пази всички ни"Някой да вика пак.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво работят тогава след като са изпуснали и дребната и едрата престъпност? Джиткат с патрулките и ги е страх да действат, че видиш ли, може нарушителят да е някакъв на някой си!
6
3
 
11
 
! Отговори
инспектор Гешев преди 5 години
Аз държах с желязна ръка и леви и десни.
5
1
 
27
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Мобилните екипи и присъствието на жандармерия винаги са постфактум - битовата престъпност отдавна реве на глас за 1. Превенция, и 2. Ефективност на прокуратурата и следствието - бързина и адекватност на наказанията; за съжаление, постфактумът си е хроничен, а бързината и адекватността си остават имагинерни.Дръжте под око престъпния контингент - знаете го кой е, нищо чудно и да понамалее главоломната скорост при обезлюдяването на селата.
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май означава въвеждане на военно положение? Жандармерии във всеки град и село да пазят мандрите от партизаните? Доброто старо време от 1923 до 1944 година.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трите прасенца
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква мобилна жандармерия го тресе тоя в селата пропищели от терора на м.н.алите да не би да направиха нещо ??? В държава която бъка от рецидивисти с по 20-30 присъди и се разхождат на свобода какво да се очаква . Явно Белене с повечко гладни пр.сета трябва да работи с пълна сила всичко останало е мижи да те лажем.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българо-Турската граница е най-пазена за да не мине някой, който не си е платил на вижда на герб!