Сагата с имотите на Царя: Нов епизод от спора

Интелектуалци с писмо в защита на Симеон Сакскобургготски
Обновена: 9 окт 2018 11:39 | 9 окт 2018 11:15, Петя Славова
137

Нов епизод на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски. Сега група хора с различни професии излязоха с предложение, което поместиха в отворено писмо и изпратиха до председателя на Народното събрание, до президента, до Светия синод, Министерския съвет, върховните съдилища, омбудсмана и медии.

В това писмо, подкрепено с аргументи, те изразяват разочарование от начина, по който се разви казусът с "Царските имоти" в съдебната система. Подписалите се настояват с този въпрос да се заеме парламента и споделиха за упражняван натиск върху хора, които подкрепят Симеон II в тази сага.

Още по темата

Историкът Малвина Господинова обясни в студиото на "България сутрин", че това отворено писмо е написано, защото вече са изчерпани другите възможности.

"Това, което ние предлагаме в писмото, то не е нещо ново, дискутирано е във времето, но смятаме, че може би това е най-удачното и дори няма нужда от специален закон", каза тя и допълни, че просто в действащия реституционен закон от 1992 година, трябва да се добави текст, който касае собствеността на царското семейство.

Малвина Господинова обясни, че в други държави тези въпроси са решени по изгоден начин за двете страни и даде пример с Румъния, където едната част от възстановено имущество се ползва от кралското семейство, а другата е превърната в туристическа атракция и дестинация, която привлича много хора.

Адвокат Антон Станков, който е бивш правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, каза пред Bulgaria ON AIR, че сагата с имотите на царя вече се превръща все повече в политическа, а не в юридическа.

По думите му политическата страна засяга международния имидж на България и отношението на държавата към историята.

"Не става дума само за него, а и за семейството му. То е част от българската история", настоя той.

Станков подчерта, че въпросът с имотите има и вътрешнополитическа страна. Той попита дали се цели триенето на история и поясни, че гражданската инициатива цели да намери едно добро политическо решение.

Адвокатът изрази увереност, че ако се стигне и до дела в Страсбург, то там е ясно, че те ще завършат в полза на Симеон II, а Малвина Господинова се закани да се търсят и други начини за решаването на сагата, ако отвореното писмо не даде желаните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
6
 
! Отговори
Димитър Краев преди 5 години
Царе на България са си българските царе, Кубрат, Аспарух,Калоян, Симеон Велики и другите. Фамилията на тоя *** ни е наложена от западните държави и български корени няма. Достатъчно гори изсече и продаде в Гърция. За това никой му не търси сметка, за провала като премиер и похабени години? Вместо да си трае че е *** до ушите той искал брей иска на майка си .....
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВсе пак,интервюто с Кеворкян беше по герберската НОВА,затова не се знае доколко е вярно.Или по-точно може да се разбере по-късно.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Току-що ми изтриха поста,но събеседника на Кеворкян казва,че Симеон иска този съдебен процес,не само заради самите имоти,а за да отмени закон със стара дата,за да отпаднат обвиненията за престъпленията на царското семейство спрямо България.И верятно да го използват.Ако това е вярно,още по-зле.
108
1
 
9
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Долния Плешив Лъжец от Казината в Испания - една голяма и несподелена мъка - това, че е "гол като пушка" на фона на царствените си братовчеди. Спомнете си добре думите му, когато идваше за пръв път в България - "...аз да искам нещо от Родината си?! Ама моля Ви се, неее ..."! Какво иска сега от Родината си Мадридския измамник? Финансово бъдеще за потомството си, което не е стъпило в България? България е и ще бъде Република, както завеща Апостола на Свободата ни. Марш, плешив брус..
107
0
 
9
 
! Отговори
Чистач преди 5 години
Тоя пършивец пак ли ни дава 800 дни и после се кани да ни съди ? Само за това,че излъга народа си нагло,няма право на никакви претенции!!!
106
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИТогава да си седи в историята и да не се опитва краде в настоящето.
105
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИКакво да му връщат на Симеон,като то не е негово,дядо му е пристигнал гол като църковна мишка в България и е изгонен,заради националните катастрофи.Нито е било негова собственост,нито парите с които е строено са негови или на предците му,взели са пари от Русия да го построят и дори не са ги върнали.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А руснаците получават царска си титла от Византия,а впоследствие,след нахлуването на Османците на Балканите,последните византийски владетели и аристократи избягват в Русия и се омъжват и оженват с руските царе.Сега само България,Русия и Сърбия имат царски титли и са наследници на византийската култура.Гърците и православните също са наследници на византийската култура.
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИБългарите са получили Царската си титла още при Тервел,през 705 година от Византия.Ако искаме и българин може да поставим за цар,но сега сме република,а не царство.Сърбите получават царската си титла от българката Елена, сестра на българския цар Иван Александър,Стефан Душан се жени за нея,но и той самия е потомък на двама бългаски царе.А руснаците получават царска титла от Византия,а впоследствие,след нахлуването на Османците на Балканите,последните византийски владете
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този комарджия ни обра и излъга
101
14
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
Което си е на Царя , да му се даде!!!!!!!!!!!Изобщо не ми пука , какво мисли червената руска др.исня от ***-20!Царя е бил и си остава ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ , И ТО В НА-ТЕЖКИТЕ ГОДИНИ ЗА ЕВРОПА И СВЕТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЗ.МЕ.Т , КОЯТО НИ НАПРАВИ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА" НА РУСИЯ!КАТО ОТНЕСЕ ЦАРЯ ДЕЛОТО В ХАГА ....ЩЕ СИ МУ ВЪРНАТ ВСИЧКО , КАТО ПОПОВЕ...!!!
100
0
 
15
 
! Отговори
555 преди 5 години
Аз не видях интелектуалци, а царедворци. Оставете юристите да решат казуса (стига да са обективни).
99
7
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ТИ СИ БИЛ ГОЛЯМ КОМУНИСТИЧЕСКИ УМНИК, БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААВЪРТИШ , СУЧЕШ , САМО РУСИЯ ТИ В УСТАТА И В *** :.."КАКТО БИЛО СТАНАЛО В РУСИЯ"......??!!ТИ КВО ....РУСКИ ЦАР ЛИ ИСКАШ, БЕ ДУПЕДАВЕЦО...??!АЙ , СИКТИР ...АЛКОХОЛИК , НЕЩАСТЕН...!
98
2
 
10
 
! Отговори
а е без зъби преди 5 години
Цар и Дървоядв борба за складохка и се обуваиска гора на клечки за зъби да изръби
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПродължение:Ако българския народ НЕ харесва Симеон Втори и родата му, то тогава нека има питане към българите - кого искат да имат за своий политически представител , и ако българите искат да ги управлява цар, то защо тогава не коронасят някой българин за цар и българка за царица? След Освобождението ни, вместо Стамболов да довежда Фердинанд, да бяхме си избрали някой от българския народ за цар. Както така и е станало и в Русия с Минин и Пожарски.
96
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" аман от мераклии за царедворци бе!"Кого имаш в предвид мераклия за царедворец? Мен ли? Това, че имам мнение , различно от твоето, не ме прави царедворец. Писал съм в защита не толкова на самия Симеон Втори, а колкото в защита на царската власт. Царската власт е истинската власт, друг е въпросът, че има и такива, които са прекалявали. Относно Симеон Втори и предците му - не отричам, че те също имат вина. Но не можем пък напълно да отхвърлим и доброто, което са направили.
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ейййй, аман от мераклии за царедворци бе!Готови са да му подарят цяла България, за да се уредят да му целуват подметките на "царя"... Естествено..., за сметка на обикновения народ!!!
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като му дадоха горите,какаво направи?Изсече ги до дъно!Толкова много разпродадоха и награбиха,тези които забогатяха да му строят палат.
93
2
 
14
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Слаби юристи е наел царя в защита на кражбата му на имоти от Държавата!Излагацията му ще бъде пълна!
92
1
 
20
 
! Отговори
Симеон-Сакскобурга преди 5 години
като е толква принципен - защо не върна незаконно заграбените имоти ами се възползва от тях?