Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
77
 
! Отговори
Проблем преди 5 години
Бизнеса иска хора да бачкат за 500 лв ,а после същите хора трябва да харчат за стоки и покупки по 2 000 лв? То за да произвеждаш трябва машини не хора! Ама за да върви капитализма трябва да има хора да купуват постоянно стоки,а мишок със заплата 500 лв той кола за 100 000 няма как да купи? Та от къде да намерим балъци да бачкат за 500 лв и от къде да намерим балъци да харчат по 2 000 за дрънкулки? Тази система си отива,както си отиват и кредитите и пенсионерите,които хранят младите хора сега..
102
6
 
59
 
! Отговори
момиче преди 5 години
до 106Пич, когато се чудиш дали да си платиш сметките, наема, да си купиш обувки на детето или пък храна си е мизерия и беднотия в която едно дете определено не трябва да бъде въвличано (ако родителите му са мислещи хора). Когато нямаш пари да му осигуриш добро образование, качествена храна и добра социална среда е много вероятно то да стане като теб - човек за който благосъстоянието се изчерпа с някакви цитирани от теб телевизии (каквото и да значи това), пътувания до Дубай или молове.
101
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази обезкървена държава, в която политика по контрол и озаптяване на демографския срив въобще не се води, само това чака - още по-малко майки да се решат да раждат и да остават с децата си у нас. То бива бива некадърно управление, но всеки ден доказва, че и по-некадърно от себе си може да бъде.
100
25
 
44
 
! Отговори
Ивана преди 5 години
Жена съм, още нямам деца, но ако имам ще искам и да работя. Просто ще се побъркам ако по цял ден чистя и ходя по детето. Не ме бива много в домакинството. А с мъже, които искат домакиня в къщи не се занимавам.
99
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До момичеМа така е, бее, мечтата на всяка жена е да ражда, а на всеки мъж- да е футболист. Всяка жена трябва да прави хубава мусака, а мъжа да изкарва поне 5 бона. Какви са тия средновековни разбирания, на който му се работи- да работи, който го мързи- да си стои у тях.
98
17
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Падам от смях, някакви *** отдолу ми хареждат колко трябвало да съм си седяла в къщи и как да съм си отглеждала детето и да не съм ходела на работа. Бг мачото в най-сюблимния си момент. В Турция разбиранията на мъжете са абсолютно същите, на някои хора им липсва робството.
97
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Дано да имаш поглед над всички местни в съответната държава, която не споменаваш
96
6
 
59
 
! Отговори
До момиче преди 5 години
Като станеш на 40-45 години и нямаш деца, може би ще ги разбереш жените, които искат деца.
95
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80%+Има много жени, за които животът не се изчерпва с раждането на деца. Пример- Хилъри Клинтън, Маргарет Тачър, Мари Кюри... Жени, постигнали повече от теб. :) Именно защото не са седяли по цял ден до печката и турските сериали.
94
5
 
51
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Жалкото е, че много момичета като "момичето" не правят разлика между скромно и бедно. Малко по-скромно уважаеми момичта. Не всичко е Планета ТВ, Дубай и молчето. Ако искате да се грижите добре за детето си, колкото и пари да имате, ще трябва да се откажете от някои свободи за известно време. И правете разлика между скромно и бедно!!!
93
9
 
48
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Всъщност, момичета, феминизмът за това е измислен. Да ходите да работите, вместо да си гледате децата. Както и да пропагандирате колко сте независими по този начин. Нищо, че по 10 часа на ден с пътуването до работа сте изцяло зависими.
92
1
 
58
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Ще ги отгледаме и без подкрепа на държавата, и ще направим всичко за да се родят техните деца там където ще имат бъдеще.
91
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До момичеПо-точно не бих могла да го кажа, браво.
90
17
 
52
 
! Отговори
момиче преди 5 години
Аз не мога да си позволя да гледам деца и затова нямам такива. В крайна сметка, ако не изкарваш достатъчно пари какви деца ще гледаш, изучиш и възпиташ?! Не разбирам хората хванали се в идеята да имат деца, въпреки цялата мизерия в която живеят и после ревящи из форумите колко малко им били детските и майчинството и как не стигали за нищо. Да малко са! Имането на деца е скъпо занимание и не е за бедни хора. Това е.
89
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не го кефи, да се ориентира към Америка, където майчинството е НЕПЛАТЕНО и продължава 12 СЕДМИЦИ.
88
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добре е относително понятие. Като ти гледам багажа, не е това, което ти си мислиш. Но децата им са добре. Повечето без много отпред.
87
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Никой не ти пречи на приоритете, ако не чакаш помощи за тях
86
3
 
54
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Също ми прави впечатление, че 90% от изказванията са на мъже, които командорят жената колко трябвало да си стои в къщи и какво трябвало да прави. Истински благодарна съм, че съм случила на истински мъж, а не на мамин комплексар, който да си вре носа там, където не му е работа и да ми ръкомаха и нарежда, защото не е могъл иначе да се реализира в живота, лек ден. Моите съболезнования към вещите ви... така де, жените ви.
85
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Искаш да кажеш,че всички местни са много добре? Сигурен ли си? Къде точно?
84
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 75Щото да светиш на детето си 24/7 докато не се пенсионира със сигурност ще го направи читаво.