Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като родих и мина година и нещо, започнах да си търся работя, имах солидно образование и почти отлична диплома от следването си. В момента, в който работодателите разбираха, че имам малко дете моментално започваха оправдания защо не могат да ме наемат. Отвсякъде ми отказваха.Отежняващото беше, че нямаше нито баби, нито някой друг, който да помогне.Беше чисто ходене по мъките, просене за работа.Ако детето се разболее и трябва да се гледа вкъщи и за 3 дни отпуск са готови да те изхвърлят.
122
0
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам три деца. Работила съм до последно, буквално до влизане за раждане и с трите, след това обратно на работа с първото на 8-мия месец, с второто на 1,4 г, с третото ползвах цялото майчинство, но не защото не исках да се на работа, а защото фирмата беше пред фалит. После бях 9 месеца на борсата, не защото не исках да работя, а защото имам малко дете. Не лъжете майките, че някой ги чака, 99% от работодателите не искат да наемат майки с малки деца. За тях най-подходящи са бездетни стари моми.
121
0
 
72
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Пари и помощи само за "римлянките",те имат само права и искания!!!
120
0
 
86
 
! Отговори
?!?! преди 5 години
Аз имам няколко предложения:- Жените да раждат на работа. Само в обедната почивка. Ако раждането продължи по-дълго от обедната почивка, времето да се отработва двойно през почивните дни. - Да се заплащат обезщетения на държавата за причиненото неудобство. - Да се въведе данък за бащите, който да се пресмята като процент от заплатата, равняващ се на месеците на детето, като той да не е по-малък от 30% и не превишава 67%.- Парите от приходите да се предоставят на бизнеса за изграждане на гета.
119
9
 
48
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Слушам младото поколение ,че се женят само когато могат да изхранват другата си половинка или пък бъдат материално обеспечени,а момичета когато ще могат на детето си да осигурята необходимите блага като.... .Аз ако мислех ,като днешното поколение ,то нямаше да се оженя,а жената нямаше да ражда. Бяхме бедни когато се омъжих ....а децата бяха стимулатор тези годидини да се старая повече ,за да могат Те да стъпят на краката си и да поемат своят път ..Сега и ние и Те сме обезпечени не лощо.
118
0
 
58
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Това отнася ли се за братчедите ?
117
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, браво! И после защо нямало деца? Сякаш умишлено правите всичко възможно да откажете младите и образованите хора да имат повече от 1 дете. В цяла Европа се чудят как да насърчават раждаемостта, да подпомагат младите семейства с деца, а тук от ден на ден по-голяма глупост ще измислите и после за 70% от новородените всъщност не са българчета , а... сетете се.
116
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, като остарееш и видиш, че нищо не става от теб, се успокояваш че поне деца си наравил...
115
1
 
81
 
! Отговори
Z преди 5 години
Ако наистина истината е тази, която е изписана в заглавието на статията, това означава че Република България не съществува! Няма правителство, няма парламент, няма НИЩО! Има само робовладелци и роби! А наздраве!!!
114
20
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В по-голяма част от Американските щати няма платено майчинство! Или оставаш без работа и си гледаш детето,или си търсиш някой друг да го гледа или го даваш в ясла-и трите варианта излизат доста скъпо,а това е една от причините в семейства с ниски доходи да се работи поне на още една работа,освен основната!Иначе нема Банани и шоколадови яйца!
113
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нещастникНякой да те е задължил точно ти непременно да имаш деца?
112
5
 
54
 
! Отговори
До момиче преди 5 години
Мило момиче, всяко дете, е като необработена глина. От теб зависи дали ще го превърнеш в шедьовър или ще е просто лош материал. Не бързай с решенията, времето променя смисъла на живота. И аз не исках дете, защото мислех, че съм млада и е по важно да му подсигуря материални нещо. След това, когато поисках, Бог не ми даде. Сега имам прекрасен син /осиновен/, който цени прегръдката и обичта, и който преобърна целия ми свят.
111
6
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата са смисъла на живота, но когато човек е млад и/или глупaв, не го разбира.
110
23
 
43
 
! Отговори
момиче преди 5 години
До 116Не смятам така. България (а и Земята) няма нужда от още скапан МАТРЯЛ. Такива има достатъчно и сега. Ако правиш нещо поне да е качествено и смислено. Дай да си направин дете,без да може да го гледаме щото "какво ще кажат хората ако нямаме" не е опция.И аз съм доста "слязал от облаците" реалист. Преценила съм си възможностите, направила съм си сметките и съм взела решенията за себе си.
109
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебеловратите бизнесмени-демократи продулжава да не ги интересува, че работна ръка вече няма, заради тяхната алчност, обрекла българския народ на мизерия. Резултатът от алчността на демократите се вижда от 1990 година - българките спряха да раждат деца, а по-мекушавите направо избягаха от България.
108
0
 
71
 
! Отговори
нещастник преди 5 години
и като няма места в яслите за 70% от децата как да се върнат на работа бе тъпири
107
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът мисли за тук и сега. Не го интересува нито демографската криза, нито нуждата от стимулиране на раждаемостта, нито нищо. Бизнесът не мисли в перспектива, няма визия, няма дългосрочност...
106
3
 
47
 
! Отговори
до 113 преди 5 години
И все пак по-добре такова дете, от колкото никакво. Ще го схванеш, като слезеш от облаците.
105
5
 
31
 
! Отговори
момиче преди 5 години
до 107Може, кой знае. Всеки си решава сам за себе си :))
104
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега майчинството в немалка част от случаите се превърна в професия,бизнеса ще има да чаааааааака БГ мама да се върне да работи....