Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
32
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-бедната държава в ЕС с най-дългото майчинство...коя жена ще е полезна на работа след 2 години активно говорене само за памперси и пюрета...
62
2
 
79
 
! Отговори
Майка преди 5 години
В много държави майчинството е кратко, но за децата има ясли и градини, по 6-8 деца в група. Има и детски градини към фирмите и може да оставиш и бебе на грижите им . Отиваш да го кърмиш и си спокойна. Тука къде да си оставиш детето като няма места и са по 25-30 деца в група. Ден на детска градина три дни болнични. Какво печелят работодатели и майките - болни и невъзпитани деца. Знаят ли политиците как с 380лв се купуват памперси и храна за малките. България се затрива като държава
61
1
 
48
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Какво да коментираме бизнеса, той да има как да не дава пари ще е най-добре. Тази сутрин по Бтв, Хихимян за пореден път доказа че е човекомразец и зависим човек. Дои "изстреля4, че виждате ли т.н. компютърни специалисти хранели НОИ и в частност пенсионерите. Абе таранкоолу, ти нима не знаеш, че в СаЩ и демократична Европа, колкото повече пари получаваш, толкова по-голям е данъкът. Нали за това е държавата да събира колкото може да даваш и да разпределя да се живее нормално от всички. Хихимян
60
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен71Ти колко деца си родил в чужбина?
59
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който иска и планира дете, да не чака нищо от тази държава. Навсякъде майпинството е кратко, НО има среда, дават се пари и то много при самото раждане, не чакайте децата ви да живеят като скотове в България. Емигрирайте и не се обръщайте никога назад. Оставете тази прокажена и корумпирана държава!
58
2
 
61
 
! Отговори
65 преди 5 години
Ще се върнат жени с определени професии и заплати-2-3 бона.А една жена с минимална заплата?А ако няма кой да и гледа детето,в ясли и детски гр.няма места.?Какво правим?
57
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малка справка - в Унгария дава Орбан 33000? за трето дете! Подарък, не се връщат!!! Не е грешка тридесет и три хиляди евро-ни, не форинти!!!
56
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩо слагате минуси на 51 като казва истината?
55
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До майкаНякъде те чакат с червен килим
54
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 80%+Ами напъни се. Някъде им се налага да ги оставят на 5 месеца
53
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейно подоходно облагане му е майката.Който не внася данъци - не взима нищо.
52
1
 
61
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Малко се наложи да се напъна, но успях да си го представя как майка, на която няма кой да гледа едногодишното бебе тръгва на работа, а оставя детето в ясла. После вече доста се напънах да си представя щастливия работодател, който я е наел. От толкоз напъни аха аха да се изпусна.
51
1
 
57
 
! Отговори
майка преди 5 години
Чудя се какво правя още тук... обаче няма да се чудя дълго!
50
0
 
73
 
! Отговори
няма прокопсия ! преди 5 години
Кой да глада децата, като няма място в детската градина ?!Защо вместо детски не се премахва данък общ доход на един от родителите ?До кога ще унищожавате българите ?! А уж сте "патриоти"...
49
0
 
75
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Парите са малко. Но...един етнос е превърнал раждането в бизнес, а не внася в хазната и един лев от данъци. Значи...ако Правителството смята да продължи с детските така, както досега,министрите да си намалят заплатите или да си осиновяват годишно по едно чавенце. Иначе жалко за работещите майки...
48
1
 
46
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Каквото и да говорим, каквото и да пишем, нито с 380, нито с 680 лв можеш да гледаш дете. Истината е, че трябва да се стимулират майките и родителите като цяло с целеви добавки. А иначе тези, за които работата е важна си се връщат и без това. Направете сметка, че ако една жена роди 2 деца през 2 години, тя няма да стъпи на работа 4 години, а после още толкова не можеш да я пипнеш - 8 години работи, не работи, някой трябва да търпи
47
5
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2018 г. за първи път от 1300 години са родени повече българчета в чужбина, отколкото в България
46
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов умишлено обезбългарява България. Малко известен факт е, че той всъщност е турски ***.
45
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствените държави, където има такава демографска катастрофа са литва и латвия - там има много руснаци и сащ ги обезлюдяват изкуствено - в латвия дори руска партия спечели изборите. В съседна Естония е точно обратното - има бейби бум и положителен прираст. България също като тях е нарочена за обезлюдяване, защото тук има много русофили.
44
41
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това като в България три години майчинство го няма никъде в света.