15 чакат бял дроб... И мислят, че денят е предпоследен!

Премиерът настоя за дебат за донорството у нас
11
15 чакат бял дроб... И мислят, че денят е предпоследен!
Братът на Адриан - Алберт, говори след срещата при премиера. Снимка: БТА

"Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци". Това е отбелязал премиерът Бойко Борисов, който днес се срещна със семейството на починалия Адриан Петков, не дочакал белодробна трансплантация.

Още по темата
След срещата в Министерския съвет стана ясно, че здравното министерство ще изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България.

Борисов е добавил, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени. Той е възложил на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

"Отворете дебат за промяна – така че когато има предварително заявено желание за донорство, да не се стига до ситуации семействата да отказват, както в случая предлагат родителите на Адриан. Отворете дебата в парламента, стартирайте кампания за донорството, да се чуят позиции и "за", и "против". Проследете европейската практика", нарежда Борисов, според стенограмата от заседанието на МС.

От отговора на Ананиев става ясно, че до утре на обяд той чака от Агенцията по трансплантации конкретни текстове, които ръководството на министерството да обсъди и предаде по най-бързия възможен начин на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

"Вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв", коментира още Борисов.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Косоварите така си направиха държавата - с продажба на органи. Включително и на млади българки. Това им беше държавната политика. За това и имаха подкрепата на европейците - защото на тях продаваха. Ако бяха само наркотиците нямаше да си имат държава - всеки може да ти достави наркотик. Но почти никой органи.
8
2
 
2
 
! Отговори
хиксмен преди 8 месеца
Нямам нищо против болните деца ,но защо трябва да умре някой за да живее друг Какво да кажем за търговията с органи , да убием някого защото е необходимо Тая медицина колкото помага толкова и вреди Бърка се в законите на природата …………...и естествения отбор Може би затова сме толкова болни
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1 не живеем в различни светове а в паралелни вселени.Във вселената на политиците всичко е рай купон и друсане катастрофи и бедност няма закони няма всички са безсмъртни и имат пари за БСК-скъпите стоки а България е световна суперсила с най- развитите технологии на планетата а президент ни е Супермен премиер ни е Батман а Жокера е раздавал кебапчета на римляните и така е станал вицепрезидент.В нашата вселена не е точно така.
6
1
 
1
 
! Отговори
Гадно е... преди 8 месеца
До ДО 2 ...да чакаш, да се НАДЯВАШ някой да умре, за да поживуркаш ТИ още някоя и друга годинка. Много е гадно! Но...да не дава Господ, за това си прав.
5
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
Значи правите така.На всеки 21 годишен му се слага една декларация пред него:

Отказвам да съм донор и рецепиент

Съгласен съм да съм донор и рецепиент

Проблема е решен
4
0
 
6
 
! Отговори
?? преди 8 месеца
А заглавието ви е абсурдно... Като журналистическите ви умения...
3
3
 
1
 
! Отговори
ДО 2 преди 8 месеца
Дано не те стига това което си написал .Става въпрос за СМЪРТ , не за качество на Живот .
2
1
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 8 месеца
Поредната печалба и търговия с органи ... А операциите които правят никак не помагат, хората умират скоро след операциите, тъпчиш се с лекарства, нулево качество на живот...
То не е само транспантацията, а и да оцелееш след нея...

Християнството винаги е държало за погребение на цялото тяло.
Косвено  всеки може да се обърне към апостолските слова: Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет; а тоя храм сте вие. (1 Кор. 3: 17). Това място свидетелства против.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баце всеки ден открива топлата вода и винаги на бял кон настоява за едно, разпорежда за друго, обещава трето като, че ли вчера е долетЕл от Марс и за пръв път чува за проблемите на хората. Това само показва, че живеем в различни светове.