135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!

Според синдиката бюджет 2019 е най-добрият за Борисов
162
135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!
Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на максималния осигурителен доход на 3000 лева не е самоцелна стъпка, която цели да накаже младите IT специалисти, а обратно, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му на тези 135 хиляди души, които получават доход над 2600 лева, се дават възможности за повече права от цялата осигурителна система.

Хората ще плащат с около 50 лева повече вноски, като една пета от тези 50 лева отиват при индивидуалната им пенсионна партида, каза още той.

Още по темата

Вицепремиерът Валери Симеонов твърди, че данъците се увеличават, те не се увеличават - увеличават се вноските и правата на хората, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според КНСБ проектобюджетът за 2019 година е най-добрият досега в управлението на Бойко Борисов, а оценката беше направена пред Координационния съвет на КНСБ.

На него присъства финансовият министър Владислав Горанов, който представи параметрите на основния финансов закон.

Нарастването на разходите в много от перата е значително, като те могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 хиляди, които получават своите заплати от бюджета, каза Пламен Димитров.

Критиката на КНСБ е, че рамката на бюджетите през всички тези години винаги е била оптимистично занижавана като приходи и с общи усилия преизпълнявана. Според Димитров ще се види същото и следващата година.

Според синдиката преките данъци в България не се събират справедливо. Те ще нараснат с около половин милиард за следващата година, като от тяхното разпределение 60 процента ще плащаме ние, а 40 процента - бизнесът, коментира лидерът на КНСБ.

Различията в данъчната политика остават - от КНСБ са против плоския данък и смятат, че той трябва да бъде усъвършенстван с въвеждането на необлагаем минимум.

41 хиляди ще получат реалните си пенсии, а за нито едни български работник, който работи в условията на трета категория, няма да има таван, защото в момента най-високата изчислена пенсия е 1100 лева. Около 20 хиляди души ще останат с орязани пенсии, предимно категорийни работници в сферата на индустрията, някои в силовите ведомства.

Бюджетът залага прилично нарастване на доходите, но КНСБ ще продължи да настоява за по-високи увеличения с 15-20 процента в културата, в домовете, в някои части от здравеопазването, науката, сценичните изкуства и др, заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има най-ниската данъчно-осигурителна тежест в цяла Европа и пак тукашните мутробизнесмени са недоволни.И най -ниските заплати в целият ЕС.
27
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече права - дрън, дрън. Тези пари които влизат в универсалните фондове не са ваши, докато не се пенсионирате - с други думи, това е кражба от държавата под формата на задължително осигуряване. Открай време синдикатите работят за правителствата и никога не са защитавали работниците.
26
2
 
16
 
! Отговори
az преди 5 години
А, и между другото това са реално осигурените, а не тези дето взимат няколко хиляди, а ги осигуряват на 600 лева....
25
1
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Трето, някой трябва да каже и че от ниския праг на максималната осигурителна сума се губят милиони, които работодателя трябва да плаща за осигуровки. Примерно 170 милиона годишно. Към това като прибавим и милиардите, които работодателите не плащат заради укриването на доходи и сумата става доста внушителна. Затова процента на осигуровките ни е висок, за да покрие тези загуби.
24
2
 
31
 
! Отговори
WTF преди 5 години
Аз искам да не плащам данъци, но това няма да е неплащане, а освобождаване на държавата от задължения към мен! Значи е ок?Едно и също - няма да правим реформи, защото така сме се насадили добре. По-лесно е да вземем от някого, който работи, за да запълваме дупки и да не работим.Следващият път няма да гласувам за Герб, а като гледам и много други няма да го направят повече.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в нашето общество едни трябва да работят, а други да харчат техните пари - така е справедливо.
22
3
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Тук има една уловка , аз съм в този списък . Правят максималния осигурителен доход на 3000 лева , съгласен съм че има повече права в Частните Пенсионни Фондове след няколко десетилетия . Но Уловката е - Защо нямам права, а само задължения за Болничен и Безработица - запазва се сегашния закон - 80% за болничен и 60% за безработица върху 2600 лева ??? Това противоречи на здравия разум .
21
5
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Крайно време е някой да каже истината за този максимален осигурителен доход. Първо, трябва да се изброят всички плащания, които човек получава на базата на осигурителния си доход, като: болнични, обезщетения, за безработица, пенсия при пенсионирането и т.н. Второ, трябва да е ясно на всички, че максималния осигурителен доход трябва да е по-голям в пъти от средната и минималната работни заплати, ако искаме да има някакви по-нормални обезщетения и пенсии. Най-добре 10 оъти минималната.Трето,
20
4
 
36
 
! Отговори
мъж преди 5 години
2600 бруто чисто 1900, до никъде не стигат за младо семейство с ипотека на жилище и две деца. А тези пари се дават за скъсване от работа 24/7 на стенбай. Не дразнете възрастните също мизеруващи хора с 300 пенсия !
19
15
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ще си плащат както всички останали
18
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тая държава трябва да си луд за плащаш данъци доброволно! Половината икономика затова е в сивия сектор.И масово всички бизнесмени укриват реалните си доходи и печалбите на фирмите и ги изнасят в чужбина и по разни офшорки. Всеки умен човек знае че тук данъците директно отиват в сметките на ББ и шайката му.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наказвате едни, за да дадете на други
16
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събират повече пари от работещите, за да ги дадат на цветнокожите избиратели
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намери се още една тиква да хвали ГЕРБ. колко му е хонорара?
14
4
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм съгласен да плащам по високи данъци, но да виждам ползата за обществото от това. Сега плащам, за да може поредната мутра близка до властта да ги източи през фалшиво спечелен търг и да ги похарчи за търбуха си и мутресата.
13
1
 
25
 
! Отговори
az преди 5 години
Не "по 2600", а над 2600...Има разлика! Оправете си заглавието!
12
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист пладнешки обир си е това! След 20-30 години почти никой няма да доживява пенсионна възраст, че да се възползва от "повечето права"....
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Съгласен с тебе че някаква БОЗА. Само Симеонов има минимален превод "Вицепремиерът Валери Симеонов твърди, че данъците се увеличават, те не се увеличават - увеличават се вноските и правата на хората, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА."Демек тези с власт и голямо богатсво и пари имат права другите нямат права. Още ме дразни това , че като имаш "пари" получаваш Статут все едно сме средновековието. Ти командваш парада дори да не отговаряш на исканията на нацията.
10
2
 
22
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Някой счетоводител и запознат да обясни по-компетентно врътката, но първото, което ми идва в празната откъм знания в тази сфера кратуна е: регистрация на офшорка, фирмата наема не мен, а офшорката да върши работата, офшорката ми изплаща парите във вид на дивидент (данъкът е 5%).
9
3
 
24
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Я да пита някой от тия или пък може и всички според тях дали не е пък наказание? Щото аз си мисля че 100 тояги на голо за тоя от КНСБ не е наказание, м?