Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито държава, нито история, нито език имат макетата. Измислица на коминтерна.
12
16
 
6
 
! Отговори
Фахри преди 5 години
Да спорят БГ и МК за някакъв си цар отпреди 1000 години е като да спорят Колагин и *** чалгарка за морковите в къщата на бай Брадър. Но пък виж българина е принципен и не може да защити едно от националните богатства - историята.
11
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори да приемем,че е имало такава държава Македония в миналото,макар,че аз доста силно се съмнявам,след изчитане на един куп независима история,то какво общо има днешна Македония,в която са живяли българи от около 1300 години и са се борили българи(български македонци) за освобождението си от турско и сръбско робство.Македонските българи са ненавиждали сърбите,заради заробването и след неуспешните опити на сърбите да ги посръбчат,решават да ги направят македонци,само за да затрият българския им
10
19
 
3
 
! Отговори
ined преди 5 години
Зъркелите му що не светят? Да не са им сложили китайски лампи и да са изгорели
9
2
 
45
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Каква "Македония" кви 5 лв??!!Македония е изкуствено създадена държава от великите сили, с цел България да е на по-малка територия и да не бъде заплаха за някой!!! Най вероятно нямаше да отделят Македония от България, ако знаеха каква тиквуно-мафиотска *** ще я управлява в днешно време!Как може страна в която говорят на диалектен български да бъде отделна и да спори за история?? Знам, че македонския въпрос трябва да се реши, за да имат бъдеще, но Българските интереси са на първо място!!!
8
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против да го празнуваме заедно,македонците са наши кръвни братя,но не може да лъжем за историята си,Самуил е български цар,грешката не е в нас,че създадоха изкуствената Македонска държава!Скопие и Охрид са били български столици.Тази държава "Македния" е измислена от фанариотите около 17 век,за да гърцизират християнското население и има огромна съпротива срещу тях на целия Балкански полуостров.Преди това,днешната държава Македония винаги се е наричала България или област Долна Мизия
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя Македония , С. , Пиринска , Из. Гръцка , Западна Гръцка и България ??
6
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спора е решен българите са македонски сeляни рoби
5
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спора е решен българите са македонски сeляни рoби
4
36
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Айде стига с тия тъпотии. В демократично време живеем така че всеки може да заяви каквото си иска.
3
3
 
34
 
! Отговори
Бубо преди 5 години
Г_нДончев.Мойте уважения.Но,какви братя,какви близнаци.Като отиде българин в Македония и ни гледат на кръв.Какво зло сме им сторили,не знам.
2
1
 
62
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Каква комисия!? Какво ще решават!? То предците ни са го решили отдавна, не случайно след ослепяване на войската на Самуил, византийският император е наречен "***"! Никой тогава не е и чувал за държава Македония, била е област в България като Тракия, Мизия и т.н.
1
3
 
54
 
! Отговори
Е преди 5 години
Каква комисия? До там ли я докарахме, с мършавата Македония да спорим за Бъгларски цар.Предатели са тия управляващи, предават и продават България за потупване по рамото и снимка.