Политолози: Над схемата с БГ паспортите има политически чадър

Експерти коментират влияе ли скандалът върху стабилността на кабинета
Обновена: 30 окт 2018 21:40 | 30 окт 2018 21:07, Красимир Ангелов
19

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев бе обвинен като ръководител на организирана престъпна група за корупционни и други престъпления. Дотук се стигна след вчерашните арести на шефове и служители в Агенцията за българите в чужбина, търгували с издаването на фалшиви документи за български произход.

Още по темата
Акцията и евентуалните политически последици от нея коментираха в "Денят ON AIR" политолозите доц. Димитър Димитров и проф. Александър Маринов.

Според проф. Маринов е ясно, че става дума за организиране на престъпна група, но важното е, че се продава гражданство. "Става дума за хиляди хора, получили българско гражданство. Може да са получили паспорти лица, които се занимават с незаконни дейности в ЕС с помощта на българския паспорт. Важно е кой ще понесе отговорността. Ще стане ясно докъде отива връзката по вертикала", категоричен е експертът.

По думите му без чадър един председател на агенция не може да разгърне такава организирана престъпна група. Той отбеляза и факта, че в случая също няма как да е нямало политически чадър, а този ресор вече 5 години е под крилото на ВМРО.

Доц. Димитър Димитров е на мнение, че най-вероятно става дума за взети милиони левове от незаконно дадени български паспорти.

"Цялата административна кариера на Харалампиев е била подпомагана от квотите на ВМРО, тук няма съмнение. Няма как да отглеждаш някого 10 години, а след това за един ден да се откажеш от него. Това са дефанзивни, защитни стратегии, не всичко трябва да се каже. Ще има изпитания пред министър-председателя", сигурен е политологът пред Bulgaria ON AIR.

И двамата обаче са на едно мнение - всички негативи се трупат на гърба на ГЕРБ и вероятно правителството няма да издържи целия си мандат.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
На седесаро-герберските ликвидатори на България и далавераджии във всяко начинание , сега Президентството им виновно ! Марш от властта , ликвидатори и доказани лъжци и крадци ! Пазим ви мястото на сметището ,където бяхте шутирани от народа ,за мръсотиите ,които направихте ,като видни "демократи" .
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме давали паспорти на чужди хора,а на българи,немците,гърците и други народи също си прибраха хората и не само им дадоха паспорти,но и им помогнаха с жилища,работа финансово,някои от тези хора дори не знаеха езика,но ги приеха заради произхода им.Паспорта,а още по-малко европейския паспорт,не може да ти помогне по никакъв начин ако си извършил престъпление.Това са пълни глупости,целящи да сготвят пак някой неудобен.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте дрънкали глупости,това даване на паспорти не е измислено от българите,гърците също издаваха паспорти срещу 5 000 долара или немски марки,други държави също го правят.Някои държави го правят дори законно срещу пари.А как да докажат македонците българската си самоличност,като само споменаването на думата "българин" е можело да ги вкара в концлагер в Югославия,камо ли да си съхранят документите?Не сме давали паспорти на чужди хора,а на българи,немците,гърците и други също си прибраха хо
15
8
 
4
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 5 години
ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ ЕДНА СТАРА ИСТИНА "ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ"-- ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ!ВСИЧКИ Я ЗНАЕХМЕ ОЩЕ ПРИ ГОЦЕ!!!!КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ ЗАКРИЕ ТАЯ ДАЛАВЕРА!
14
6
 
6
 
! Отговори
СХЕМАТА Е ЯСНА: преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТА ПОРЪЧВА --ВИЦЕТО ИЗПЪЛНЯВА И ПОДПИСВА ПАСПОРТИТЕ!/..гледали сме я тази пиеска при Гоце../ТАКА СЕ КУПУВАТ ХОТЕЛИ И МЕЗОНЕТИ В ПАРИЖ!!!!
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЧНО ТАКА И ГОЦЕ НАПРАВИ ПАРИ ЗА СИНОВЕТЕ СИ!!СТАРА КОМУНИСТИЧЕСКА ДАЛАВЕРА С ПАСПОРТИТЕ!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно с двата крака са шкембе войвода и героя на Алеко.
11
8
 
6
 
! Отговори
И , ЙОТОВА преди 5 години
НИТО ЕДНА ДАЛАВЕРА НЕ СТАВА БЕЗ ВИЦЕТО ЙОТОВА!/ ..ТЯ СЛАГА ПОДПИСА СИ НАКРАЯ../
10
4
 
8
 
! Отговори
Тим преди 5 години
До 7Какво общо има президенството с даване на български паспорти. Прочети конституцията , за да си наясно какви правомощия има президентътА,в даването на гражданство пръст има синята каска.Оляха се да дават паспорти на всякакви хора
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИТО ЕДНА ДАЛАВЕРА НЕ СТАВА БЕЗ ГЕРБ
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън дрън.Има критерий, покриваш ги, получаваш паспорт. Ако си бандит, където те хванат те съдят. Българския паспорт не дава защита, както някой други. Ако знаят за политически чадър, да пишат писма до прокуратура, медии, посолства, консулства, Арменски поп и т.н. с факти имена, и да се подпишат.Аман от от медиатори, консултанти и манипулатори. Пикам ви на титлите. Хванете се за поне една битка и я доведете до края, или замълчете. Конспиративни теории и сами можем да си плетем.
7
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президенството е върха на схемата за инфилтриране на руски шпиони в България и Европа !Аферата само потвърждава, че България си остава Троянски кон на Русия и не трябва да бъде допускана нито в Шенген, нито в Еврозоната !
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕСЦецо ще стои в чакалнята докато се пенсиониран внуците му!
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шкембе войвода нали каза,че щял да се самоубива? Айде чакаме
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продаването на гражданство на куцо,кьораво и сакато е престъпление срещу Република България,шпионаж и предателство в най-висша степен!
3
3
 
16
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
След този скандал ще видим Шенген през крив макарон.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново не ни казват тия политолози.
1
4
 
16
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Политическият чадър да не с формата на синьо цукало (каска)?