Ексшефка на "БГ гражданство" писала до президент, премиер...

Оплаквала се от репресии, но от Темида не установили проблеми
17
Ексшефка на "БГ гражданство" писала до президент, премиер...
Снимка: архив, БулФото

Изпратеният от президентската институция сигнал до прокуратурата за нарушения в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) няма отношение и не е послужил за започване на разследването, по което обвиняем е Петър Харалампиев.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Още по темата

Писмото до главния прокурор е постъпило на 20 март миналата година и е било изпратено от главния секретар на президента. С него е изпратен сигнал, получен в администрацията на президента на 09.03.2017 г.

Сигналът е бил подаден от лице, заемащо тогава длъжността директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието. В него се излагат твърдения за закононарушения в МП и в ДАБЧ, свързани с процедурите по предоставяне на българско гражданство.

Изложени са и множество твърдения за "репресивна политика" на служебен министър на правосъдието, както и на министъра – негов предшественик, по отношение на служителите в дирекция "Българско гражданство", уточняват от държавното обвинение.

Претендира се разпореждане на "ревизия" на работата на министъра на правосъдието за периода юни 2016 г. – януари 2017 г., поради решения на Съвета за българско гражданство, взети в нарушение на закона. Към сигнала до президента от подателя му са приложени подадени вече сигнали до министър-председателя и до ДАНС.

С постановление от 31.03.2017 г. на прокурор от ВКП, на ДАНС е възложена пълна проверка по изпратения сигнал. В хода ѝ са изисквани документи и са снемани обяснения от бивши министри и заместник-министри на правосъдието, от бивш председател на ДАБЧ и от множество други длъжностни лица.

Това е наложило удължаване на срока на проверката, като по нея, на 05.06.2017 г. е постъпил нов сигнал от същия подател с оплаквания за упражняван натиск и осъществяване на незаконосъобразни действия, свързани със служебното й правоотношение, от страна на заместник на министър-председателя.

И този сигнал е бил предмет на проверка от ДАНС. Заключенията от представените от ДАНС справки за резултатите от проверките са за липса на данни за извършени престъпления. С постановление от 25.10.2017 г. прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство.

От изявленията на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов тези дни стана ясно, че подалата сигнали е Катя Матева, бивша шефка на Дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието.

Според Каракачанов тя спирала производството на български документи за издаване на паспорти. Симеонов пък заяви днес, че не успял да установи фактите в сигнала й, но го препратил до компетентните служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и?Заловиха ги!Кой каквото си е надробил да си го сърба!Видно е,че са прекалили,морал под нулата!Все пак г- жата на Лукарски е уволнена,и може да ги приказва всякакви и възползва от фактите и политически!Според мен и тя се увлече.Но няма спор ,че са ставали безумия с документите,от това което показаха!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес се оказва ,че тази форма на КОРУПЦИОНЕН сбор създаден от Собственика на ГЕРБ 2010 г. е извършил хиляди престъпления . Всички сигнали подадени от Украйна , Македония , Молдова , президент ...............са стопирани от прокуратурата ?!!! Франция и тя горката е ударила на ....БОКО !
14
3
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Ако някой пише сигнали до всички институции, а след проверките, съответните органи не установят доказателства за нарушения, не би ли следвало авторът на сигнала да носи отговорност за неверни твърдения?Сигурно звучи наивно, но все пак като се замислиш кой може да разиграва всички и когато се окаже, че е клевета просто да се завърти на другата страна сякаш казва: -Е, поне опитах!?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно на лентяите дупетати от герб и оп ще им писне да ходят всеки ден на работа и ще разкарат кукуто
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е по-лошо, да спираш неправомерни решения за бг гражданство или да взимаш подкупи и да издаваш, издаваш и продаваш бг гражданство?!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Президентът е уведомил прокуратурата преди година и половина/!/ на 09.03-2017-та, но никой до днес не си е мръднал пръста да направи нещо.Цацаров! Ти за какво я взимаш тая заплата? Главен прокурор ли си или *** за подмиване на Борисов?
10
0
 
12
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 5 години
Каква гнусна мафия са, наплели са се като свински черва. *** се оплаквай и на Господ ако искаш...
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой е свършил работата, бе номер 5, ами френската преса с публикациите по въпроса. Не чу ли? Размирисало се е твърде много.
8
16
 
4
 
! Отговори
Do 3 преди 5 години
Бреййй този Симеонов... на пъпа ви е израстнал май? Даже не става дума за него в статията, а за нескопосаната работа на Президент, правосъдие, ДАНС.. а вие Симеонов та Симеонов. Лекувайте се, пийте студена вода, валериан...
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да има нито виновни, нито осъдени.
6
0
 
24
 
! Отговори
Мила картинка преди 5 години
Както излиза, този Харалампиев с интелигентната физиономия се е появил от нищото и ще отиде в нищото, беэ някой да признае, че го е издигнал, държал на отговорната длъжност и го е покровителствал до последно.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"..прокуратурата е отказала образуване на наказателно производство."____Прокуратурата и ДАНС напълно безполезни! Пълни със стари комунистически кадри, с децата и внуците им вероятно. Добре че, някой е свършил работа в крайна сметка. Може би да напишете кой?
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Веске, ти таз дума "ексшефка" в родното си село ли я научи?! Писна ми от неграмотни парвенюта! Ти да не си чужденка? На български се казва и пише БИВША ДИРЕКТОРКА ИЛИ БИВШ ДИРЕКТОР!!! Неграмотници!!!
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа, Симеонов не е могъл да установи факти,тцъ,тцъ,тцъ!
2
11
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Не са и дали да топне в кацата с медеца
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА НА УШАТИЯ.ПИСМОТО Е ИЗПРАТЕНО ДО НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР,НО УШАТИЯ СИ Е НАПРАВИЛ ОГЛУШКИ,ОСТАВКАААААА.......БЕ ГАДЕВ!!!