Над 60% от млечните продукти у нас вече са имитация

Всяка четвърта бучка сирене – от вносно мляко
7 ное 2018 07:48, Елка Василева
43
Над 60% от млечните продукти у нас вече са имитация
Снимка: архив, Булфото

През следващите години около една четвърт от млякото за родните сирена ще бъде от внос. Това прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров причината за вноса е недостигът на суровината в страната. "Винаги една голяма част от млякото у нас е било вносно", припомни той.

Според него обаче главното е, че мандрите за производство на продуктите си търсят мляко, отговарящо на евростандартите за хигиенните показатели, пише "Монитор".

"Третата причина вероятно е в цената", смята още браншовикът. "Често излишъци от фермерите в големите страни от ЕС идват у нас по-евтино. Там договорите между фермерите и преработвателните фирми са на фиксирани цени и когато стопанинът произведе повече, той търси бързо пазар и го намира в България", обясни Зоров.

По думите основният внос на мляко идва от Германия, Унгария, Полша и по-малко от Словакия.

Според Иван Грънчаров от УС на асоциацията млякото, доставяно от други страни от ЕС, не оказва голяма влияние на пазара в България, защото то не може да се влага в продукти по БДС.

"То е по-скъпо, но е много по-качествено и има сигурност на заявките, които се изпълняват бързо и в исканото количество", обяснява той.

Според него хидрогенираната палмова мазнина е основният проблем и на мандрите, и на потребителите в България.

"Млекопреработвателите до 5 години ще бъдат убити от палмата. Става все по-зле. Отчетите, че е намаляло производството на имитиращи продукти, не са верни, защото се отчитат само легалните продукти. Вече над 60% от млечните продукти са имитация", смята Грънчаров и прогнозира, че това ще удари и туристическия бизнес. Мандраджията призова за пълна забрана на хидрогенираните растителни мазнини в хранителната промишленост.

В доклада на CAPA се прогнозира количествата използвани растителните хидрогенирани мазнини (основно палмова) при производството на сирена в България да се запази на нива около 10-11 хил. т поради съществуващото търсене за продукти в ниския ценови клас.

През тази година според авторите на анализа броят на млечните крави може леко да се покачи до 255 хил. животни, след като през 2017 г. се отчете 7% намаление. Наблюдаваното задържане в броя на млечните животни в последните години се дължи основно на увеличената подкрепа, но не стимулира продуктивността, което води до ниска ефективност и оттам до по-ниска конкурентоспособност.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има подобрение
34
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
Аз пък си купувам домашни продукти. Пиите си вие "качественото" вносно мляко.
33
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 3 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
32
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Който разбира отдавна яде чужди сирена и млека!Като знам от каква суровина се правят българските млечни продукти и като съм бил свидетел на т.н. проверки от БАБХ и РВМС ,никога няма да си купя българска стока!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само аристократични гражданчета купуват мляко и сирене от магазина. От много столичен акъл си издаваха здравето и парите на измамници. Купувайте от селата на нормални цени, гответе си вкъщи и ще се защитите във войната срещу здравето.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Внимавайте с "млечните" продукти..След тежък алергичен шок от "прясно" мляко за малко да си замина...Не знаем какви боклуци има в млеката и кое как ще избие. Това е геноцид срещу българите..Всички ползвани консерванти, сухи млека и палмови боклуци на индустрията следва да забранят...
29
2
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 3 месеца
До Ivo

Важно е да се осъзнае, че е по-добре да се ядат качествени продукти, макар и по-рядко, отколкото ментета всеки ден. Защото парите които са спестени от скъпи продукти, после се дават за лекарства, а често те не помагат особено.
28
3
 
8
 
! Отговори
За това преди 3 месеца
Запада иска да има такива *** кат бг,за да може да си продава излишъка и отпадака....дали млека,меса,автомобили,квот се сетите....вместо да плащат за рецеклиране те печелят от продажба... това е българия,за това българина никой по света не го иска,гледат на него като на рецеклираща машина.
27
0
 
11
 
! Отговори
Ivo преди 3 месеца
Проблемът е, че качествените български стоки се изнасят навън, за да бъдат продадени на много по-високи цени. Тези стоки ние не ги виждаме по рафтовете на магазините у нас. Съответно пък ние внасяме лоша стока от чужбина, която не се купува там, или директно произвеждаме заместители и ментета. Това е порочен кръг от който няма излизане, понеже от една страна производителите са алчни, a от друга - народът e беден и търси евтиното. Важно е да се осъзнае, че е по-добре да се ядат качествени продукт
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама ти и тука крадна Текста от Монитор , Медията ти плаща да крадеш
25
0
 
27
 
! Отговори
FAKENEWS преди 3 месеца
Лъжа!! Не 60% а над 80% от млечните продукти на пазара нямат грам МЛЯКО в тях!!! Дори киселото мляко е без жива култура - пълна гавра!!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Здравната каса ще плаща само най-евтините медикаменти при 12 скъпоструващи лечения. Промяната е факт от средата на миналия месец. Пациенти са категорично против новата лекарствена политика.
23
1
 
18
 
! Отговори
Ivan преди 3 месеца
Не е важно да ядем качествена храна, важно е бизнеса да печели.
22
1
 
18
 
! Отговори
До 18 Biri преди 3 месеца
Като ти казаха, че има 20% истински млечни продукти ти взе, че повярва. Колкото по-скъпо — толкова по-голям бokлyк. Аз лично си купих кашкавал за 35 лева килограма, български и пъpдяx като кaтъp и ме боля корема...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чадър има над мошениците?
Регистър трябва на ментетата.
Публичен.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кунева се погрижи освен за АЕЦ Козлодуй и за българските фермери и земеделци да са на дъното по субсидии в Европата - на дъното!!! Госпожа Йес
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В общество на хитреци е така, нормално. Всички сме свикнали.
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То лошото е, че ужким купуваме по-скъпо за да е истинско а то пак бъкано с палмова мазнина.
Единственото истинско е високата му цена.
Така и ще продължава, докато контролните държавни органи получаващи заплата, осигуровки и т.н от народа вместо да си изпълняват задълженията си тръгват с пликчета с рушвети от проверките!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От както и селския кравар взе да ми пробутва боклюк, на дваа пъти ми се пребива домашното му мляко- вече на производители не вярвам.
Преди 25 години имаше един дето сутрин минаваше с каручката и с гюмовете и хубаво мляко продавяше, въпре ки че ни санитарен контрол ни дявол, някъде от Аксаково идеше стария .
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как стана тази работа? Литър мляко се изкупува на 30ст, в магазина е 1.90лв и пак не било мляко, а имитация?!