10 ноември 1989 г.: Лицата на прехода – минало и настояще

Навършват се 29 години от демократичните промени в България
Обновена: 11 ное 2018 07:43 | 10 ное 2018 10:31, Анисия Иванова
542
10 ноември 1989 г.: Лицата на прехода – минало и настояще
Архив: Reuters

Навършват се 29 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар. Процесите по свалянето на Тодор Живков от власт се развиват от средата на 80-те години, когато неговият имидж започва да пада. Той не е харесван от Михаил Горбачов, който иска отстраняването му.

В България движеща сила на свалянето на Тодор Живков стават така наречените "чавдарци", формирани на 5 ноември 1989 г. по инициативата на Добри Джуров. В групата влизат Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев.

На 7 ноември, на прием в съветското посолство Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев искат среща с Живков, която се състои на следващия ден. На срещата тримата искат неговата оставка. Тодор Живков приема с уговорката това да стане не на насрочения за 10-и ноември пленум на ЦК, а на следващия, чиято дата тогава все още не е определена.

Въпреки това на заседанието на Политбюро, започнало на 9 ноември, Тодор Живков поставя въпроса за неговото освобождаване от поста генерален секретар на партията. Против оставката се обявяват Милко Балев и Димитър Стоянов. На пленума на 10 ноември е гласувана оставката на Тодор Живков. На негово място е избран Петър Младенов.

След 10 ноември няколко от членовете на Политбюро на ЦК на БКП, които бяха най-активни в свалянето на Тодор Живков - Петър Младенов, Андрей Луканов, ген. Добри Джуров, стават герои. Към тях малко по-късно се присъединяват и Александър Лилов, а на Кръглата маса (3 януари - 15 май 1990 г.) изгряват звездите на Георги Пирински, Георги Боков, Александър Томов. С времето като червени остриета се налагат Драгомир Драганов, Янаки Стоилов, Димитър Йончев...

На 7 декември 1989 г. беше създаден Съюзът на демократичните сили (СДС). В неговия висш ръководен орган - Националния координационен съвет (НКС) влязоха както най-известните опозиционни лидери, така и напълно непознати за широката общественост хора. Председател е д-р Желю Желев, секретар д-р Петър Берон, говорител - Румен Воденичаров, по-късно говорител ще стане и Георги Спасов, пише в свой материал "24 часа".

Динамиката е голяма и в НКС постоянно някой влиза или излиза. Към април 1990 г. в НКС има около 50 души от 16 партии и организации. Благодарение на БНТ, митингите и Кръглата маса стават известни имената на повечето от членовете на този НКС: д-р Петър Дертлиев, Петко Симеонов, Димитър Луджев, д-р Константин Тренчев, Емил Кошлуков Александър Йорданов, Александър Каракачанов, Соломон Паси, Христофор Събев, Михаил Неделчев, Стоян Ганев...

В тогавашния НКС има и хора, чиито имена днес едва ли ви говорят нещо: Равена Босева, Емил Тумбев, Иван Кацарски, Никола Маранзов и др. 29 години по-късно повечето от първите в червения и синия отбор вече са покойници. Как се разви кариерата и къде са сега живите от най-известните тогава личности.

Георги Пирински - евродепутат и вътрешен опозиционер в БСП, е смятан за най-близкия човек на Андрей Луканов. През 1990 г. е избран за зам.-председател на БСП. Вицепремиер в правителството на Георги Атанасов и във второто правителство на Луканов. В кабинета “Виденов” е външен министър, но по времето на тежката криза на 14 ноември 1996 г. подава оставка.

БСП издига кандидатурата му за президент с Иван Маразов като вицепрезидент. ЦИК отказва да ги регистрира с аргумента, че Пирински не отговаря на изискването на член 93, ал. 2 от Конституцията “да има българско гражданство по рождение”. Бил е народен представител в седем парламента. Председател на НС от 11 юли 2005 до 25 юни 2009 г.

Сега е евродепутат и поведе битка с Корнелия Нинова за в. “Дума” и начина й на ръководство на БСП. Наричат го “аристократа на червената партия”.

Филип Боков е дипломат. През декември 1989 - февруари 1990 г. е председател на Комитета за радио и телевизия. Участва от квотата на БКП/БСП в работата на Кръглата маса. Депутат във ВНС. Когато опозицията настоява БКП да поеме вината за репресиите след 9 септември 1944 г., от трибуната на парламента Боков заявява, че “партията ще поеме вината, но само с мезета”. Бил е член на Висшия съвет на БСП, членувал и в ОСД, ГОР и Евролевицата. Депутат с червена бюлетина в 36-ото и 37-ото НС.

Секретар на президента Първанов по координация на посланията. През 2005 г. става началник на кабинета на премиера Сергей Станишев. От края на 2008 до 2013 г. е посланик на България в Словения. Сега е пенсионер.

Янаки Стоилов преподава в Китай. Смятан е за един от любимците на Александър Лилов. Депутат в 8 парламента. В 43-ия е зам.-председател. Той е един от авторите на новата конституция. След промените в устава на БСП, инспирирани от Корнелия Нинова, Стоилов е принуден от съпартийците си да излезе в “политическа пенсия”. През септември т.г. БСП издигна кандидатурата му за конституционен съдия. Той отказа, защото битката вече била предрешена. Сега доц. Янаки Стоилов преподава теория на правото и политология. От началото на 2017 г. е професор в един от водещите китайски университети - “Джао Тонг” в Шанхай.

Петко Симеонов - активен в социалните мрежи, е един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, създаден на 3 ноември 1988 г. Участник в Кръглата маса. Първи директор на в. “Демокрация”. Член на КС на СДС (1990 - 1991). От януари 1991 г. до юли 1992 г. е директор на Агенцията за чуждестранна помощ.

Напуска СДС през юли 1991 г. с първата вълна на отлюспванията. Основава Българска партия “Либерали”. През 1996 г. се оттегля от активна политическа дейност. През 2001 г. се връща в БАН. Преподава в Пловдивския университет и в СУ. През 1997 г. създава и още поддържа интернет сайт. Активно коментира актуални теми във фейсбук. Тези дни лансира предложение летище София да се нарече “Желю Желев”.

Александър Йорданов също е във Facebook. Той е един от възстановителите на Радикалдемократическата партия и от 1993 до 2000 г. е неин председател. Депутат в 7-ото ВНС, 36-ото, 37-ото и 38-ото НС. От 1992 до 1994 г. е председател на парламента. Бил е посланик на България в Полша със седалище във Варшава (1998-2001) и едновременно посланик в Литва, Латвия и Естония (1999-2001), както и в Република Македония (2001-2005). Автор е на монографии и сборници със статии. През 2005 г. издаде мемоарната си книга “Да нарушим сценария”. Активен участник в социалните мрежи.

Димитър Луджев - научен работник, е член на СДС от 1990 г., участва в Кръглата маса. Депутат в 7-ото ВНС, зам. министър-председател в правителството на Димитър Попов. През 1991 г. е избран за депутат в 36-ото НС, но става военен министър в правителството на Филип Димитров. През май 1992 г. е принуден да подаде оставка. Напуска СДС и основава партията “Център Нова политика”, която по-късно прераства в Либерален съюз “Нов избор”. След оставката на правителството на Любен Беров през 1994 г. лично президентът д-р Желев го номинира за министър-председател, но не получава нужната подкрепа в парламента. През 1997 г. “Нов избор” е сред учредителите на коалицията Обединение за национално спасение (ОНС). Луджев става депутат в 38-ото НС от неговите листи. След мандата Луджев напуска активната политика и се връща в Института по история на БАН, става професор и доктор. Има множество научни публикации.

Соломон Паси - автор на революционни идеи, които се сбъдват, е математик по образование. Влиза в политиката след 10 ноември 1989 г. като член на Зелената партия. Депутат от СДС в 7-ото ВНС. От трибуната на парламента първи постави въпроса са присъединяване на България в НАТО. В залата има няколко генерали - депутати от БСП, които почти се хващат за кобурите. Паси е основател на Атлантическия клуб в България. От 1992 до 2001 г. е негов председател, а сега е почетен президент. Министър на външните работи в правителството на Симеон II от 2001 до 2005 г., като през 2004 г. е председател на ОССЕ.

От юни 2005 до 2009 г. е депутат от НДСВ и председател на комисията по външна политика. От август 2006 г. е председател на Комитета по прозрачност и отчетност на Парламентарната асамблея на ОССЕ. На Соломон Паси и съпругата му Гергана принадлежат идеи като тази за едно зарядно устройство на всички мобилни телефони и много други, лансирани в “24 часа”, които станаха реалност

Христофор Събев - компютърен дизайнер със светско име Христо Петров Събев е йеромонах, дисидент и един от първите активисти на СДС. Заради организираните от него бдения със свещи в центъра на София му лепват прякора Фори Светулката. За разпространение на позиви и участие в нелегални за онова време събирания Събев лежи в Софийския и Варненския затвор през 1988 и 1989 г. Активен участник в работата на Кръглата маса, член на КС на СДС и син депутат в 36-ото НС. По време на управлението на СДС се приютява и живее в една от стаите на президентството. Разочарован, че БСП печели властта в края на 1994 г., през 1995-а отец Събев емигрира в САЩ. Първоначално живее в Калифорния, а след това в щата Юта, САЩ. Там работи като готвач - реже лучени кръгчета и ги панира. По собствените му думи в свободното си време пише сценарий за апокалипсиса. През 2001 г. получава американско гражданство и се връща от САЩ. 5 години е безработен. Записва се в бюрото по труда и изкарва курсове за компютърен дизайн.

Д-р Константин Тренчев се занимава с медицинска наука. Завършил е френски колеж в Алжир и Висшия медицински институт в София. Асистент по анатомия, хистология и ембриология във ВМИ - Стара Загора. Още преди 1989 г. развива дисидентска дейност в Независимото дружество за защита правата на човека, заради което е пратен в затвора. Инициатор и основател на Конфедерацията на труда “Подкрепа”. Д-р Тренчев един от основателите на СДС на 7 декември 1989 г. в Института по социология в София. До 1991 г. е член на НКС на СДС. През юни 2018 г. пред “24 часа” заявява, че единственото наследство, останало му от политиката, са всекидневните хапчета. На 8 юни т.г. демонстрира в НС как се прави енергия от водата. На рождения си ден - 8 февруари 2015 г., д-р Тренчев доброволно сдава властта в “Подкрепа” и отива в медицинската наука, за да се бори срещу псориазиса.

Михаил Неделчев преподава в НБУ. Той се хвърли в политическата суматоха веднага след 10 ноември 1989 г. Влиза в ръководството на Радикалдемократическата партия (РДП). Участва в Кръглата маса, депутат от СДС в 7-ото ВНС и 36-ото НС. Издига се до политически говорител на НКС на СДС. От 1993 г. Неделчев е главен редактор на сп. “Демократически преглед”. Председател е на Дружеството за либерално знание и либерални проекти “Гражданин”. Член на ИК на Либералния интернационал като постоянен представител на РДП. От юли 1998 г. е съучредител на Либерално-демократичния съюз и негов зам.-председател. Неделчев е почетен професор на НБУ, преподава теория и история на литературата. Автор е на повече от двадесет книги. На него се падна честта преди няколко години да преброи дисидентите в България по проект за съставянето на международен речник на дисидентите от Източна Европа.

Емил Кошлуков - програмен директор на БНТ и водещ. В казармата е осъден на 6 години затвор за неподчинение и предизвикване на бунт. През 1989 г. е освободен предсрочно от затвора и армията и става студент по английска филология в СУ. През 1989 г. основава Независимо студентско дружество, а по-късно учредява Федерацията на независимите студентски дружества и е избран за неин координационен секретар. Член е на КС на СДС и участник в Кръглата маса.

През 1991-1996 г. учи политология в Калифорнийския университет, Санта Барбара. През 1997 година се връща в България.Депутат в 39-ото НС (2001 - 2005) от листата на НДСВ. През 2004 г. се отцепва от НДСВ, основава партия “Новото време” и става неин председател. Напуска активната политика и се отдава на телевизионната журналистика. Пред 2017 г. кандидатства за директор на БНТ, но не е избран. Спечелилият конкурса Константин Каменаров го кани за програмен директор на БНТ и той поема поста на 18 декември 2017 г. Освен началническия пост Кошлуков води и публицистичното предаване “Оше от деня”.

Румен Воденичаров е химик до 1989 г. и политик след това. Съосновател на СДС и първи негов говорител. През 1989 г. е избран за председател на софийската група на Независимото дружество за защита на правата на човека в България. Организира първото публично събрание на дружеството в Южния парк, където чете декларация срещу действията на МВР пред “Кристал”, където са бити активисти на “Екогласност”. Председател (до 1998 г.) на сдружение “Хелзинкски наблюдател-България” и после е негов секретар. Участва в работата на Кръглата маса. Депутат в 7-то ВНС от СДС. После рязко сменя боята и на президентските избори през 1992 г. е кандидат за вицепрезидент като подгласник на проф. Велко Вълканов.

Двамата губят от двойката на СДС Желю Желев - Блага Димитрова. През 2005 г. участва в парламентарните избори за 40-ото НС от Разград с новосъздадената коалиция “Атака”, но не успява да получи депутатско място. През 2010 г. е избран за зам.-председател на политическа партия “Нова зора”. Воденичаров е инструктор в Планинската спасителна служба. Участва в 10 високопланински експедиции в Хималаите, Каракорум и Новозеландските Алпи. От 2013 г. бившият ст. н. с. в НИХФИ и бивш депутат работи като охранител на летището и после в зоопарка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за да не закачат грабителите същите си плащат да се пише за комуниститекато ги знаете кои са дайте да ги съберем и да ги осъдимнезависимо какви са комунисти крадливи гербери или мотарсиама не ще плюем комуниститеами те тия дето им плащат да плюят изкарват някак си ама па тия дето им се връзват дса много злека сте против комунистите легнете пред министерски ссавет и докато не си отиде наследствения комунист от банкя не ставате ама не би свалете комуниста на най-високо място друго е лесно
363
7
 
8
 
! Отговори
слепи ли сте преди 5 години
В комунизма е истината,капитала уврежда човека.демокр. да не е нещо хубаво.какво беше какво стана,пълен упадък.План Ран-чо да ви говори нещо
362
10
 
5
 
! Отговори
Ще се върна в начало преди 5 години
-за всички пише, но не пише за човека, изнесъл подготовката за приемането ни в ЕС-ИВАН КОСТОВ! Който ни спаси след ЖанВиденовата зима- 1987.И когото ценят в ЕВРОПА.АКО беше останал той премиер или презиезидент, досега щяхме да бъдем ПОНЕ като Португалия.
361
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де!За 50 път питам!Като избиете комунистите и всички, дето не ви харесват и какво ще правите на другия ден.А следващата седмица.Май не ви се нравят богатите.
360
6
 
8
 
! Отговори
Един преди 5 години
Ще кажа само едно - това племе не заслужава да има собствена държава!
359
2
 
2
 
! Отговори
410 преди 5 години
Всички до последния комунига... каква полза от тях?Виж другите държави бяха крайни *** не са най бедните....Тез сега дето са дядовци вие го избрахте през годините...30 години...как не вие *** червени и...синьо червени царе умирисници...***
358
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е лесно!Името!Бкп+герб=99%България
357
12
 
5
 
! Отговори
лост дженерейшън преди 5 години
надеждата на България са поколенията родени след 2000 година.всичко друго е увредено или от комунизма или от беззаконието на прехода.много от новите поколения учат на запад, дано се върнат достатъчно за да възродят България. това ще се случи към 2030-2040 г. дотогава пак от същото, упадък, мизерия и *** във властта.
356
4
 
5
 
! Отговори
ime преди 5 години
Каква е разликата между герб и бсп
355
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам!Искаш в България винаги да има поне един комунист.
354
1
 
6
 
! Отговори
..... преди 5 години
ще се върна в бг когато последния комунист умре
353
5
 
4
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
Днес е по-зле от вчера,Но е по-добре от утре.
352
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм роден и израстнал на жълтите плочки, та гледаме с тате, по онуй време, от прозореца, артистите погребват Комунизма. Траурно шествие със всичко там. Ковчег. След него вървят актьори и плачат.Тате се чеше и казва:Те сега играят, ама не знам дали им е ясно после къв плач ще бъде за онуй време.Тате беше много умен. На мен се е метнал.
351
2
 
18
 
! Отговори
25 годишен преди 5 години
А защо старите хора сега които са на по 70,80 години които съм познавал и като дете са били винаги добронамерени и някак вежливи въпреки, че вече са стари и са расали в тоя режим, а сега хора примерно 65-70-ти и нататък са озлобени от живота и всичко им е криво....
350
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИАко пренапишат учебниците по история може и да излъжат децата, че е нямало комунизъм.
349
7
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Стига сте плашили хората с комунизма български !Комунизъм тук нямаше.Имаше социализъм.Обаче, да плашите с крадливи комунисти - това е руга работа.
348
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще празнувам довечера края на този период който спря развитието на една средно развита държава.
347
1
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
всеки с малко или много е допринесъл с нещо но май вредителите са повече от другите,все още се управляваме от хора които са вкопчени в статуквотоно каквито избраниците такива избирателите
346
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни дойдоха да правят демокрация, но създадоха анархия. След тях други приватизираха общото, за да стане частно. А днес, за да запазят заграбеното, "гражданите" създадоха диктатура на мафията.Докато изтърпим!
345
2
 
7
 
! Отговори
Men преди 5 години
До съпротиватаБъркаж касовата и масовата приватизация ми се струва. При Костов беше касовата приватизация.