12 сражения за свободата на родината! И накрая смърт от братска ръка

В рубриката "Нашите пълководци" – историята на майор Олимпий Панов
13 ное 2018 15:30, Красимир Ангелов
84

5429 гледания   |  Още видео

"Дванадесетте сражения, в които съм участвал за свободата на България, ми дават правото да живея свободно в нея..."

Думите са на легендарния майор Олимпий Панов и са част от писмо, което той пише до министър-председателя д-р Васил Радославов. С него Панов прави опит да остане в родината си, след като управляващите се опитват да го изгонят от страната, заради обвинение в заговор. Но това не е достатъчно.

И с това не приключват разочарованията за Олимпий Панов. Съдбата му е особено трагична, защото след редицата военни постижения, които носи за България, той намира смъртта си на 35-годишна възраст и то не на бойното поле, а от братска ръка. Точно преди да го разстрелят Тома Кърджиев извиква: "Плачете не за мен! Плачете за Олимпий, защото България няма да роди такъв човек и след сто години!".

Кой е майор Олимпий Панов и защо България можеше да бъде различна, ако не се беше родил той – отговор на този въпрос дава първият късометражен филм от документалната поредица  "Нашите пълководци" на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история".

В рамките на 10 епизода поредицата представя великите български военачаланици, които рядко попадат под прожекторите, въпреки безсмъртните им дела. Един от тях е Олимпий Панов – български революционер и офицер, командващ артилерията по време на Сръбско-българската война (1885).

Той е роден през 1852 г. в Бесарабия, като от малък остава кръгъл сирак. Българската община в Болград го изпраща да учи в Букурещ, където бъдещият капитан се запознава с Любен Каравелов, Васил Левски и Панайот Хитов, а самият Ботев споделя за него: "Олимпий е отличен момък!"

През 1875 г. Панов отново е изпратен със стипендия да продължи образованието си в Париж, но следването му е кратко, защото той оставя образованието, за да се отдаде на борбата за свободата на родината. По време на Руско-турската освободителна война Олимпий Панов е опълченец, като  участва в сраженията при Стара Загора и Шипка и за проявена храброст е награден с орден и е произведен в офицерски чин.

След Освобождението служи в българската армия като артилерист. Разболява се от туберколоза и поради това не успява да завърши Военната академия в Санкт Петербург. Но в Русия става приятел с младия офицер Рачо Петров, който в последствие на практика ще го осъди на смърт.

След Съединението капитан Панов е назначен от княз Александър І за началник на българската артилерия. Като такъв участва в боевете при Сливница, замества княза и реално играе ролята на главнокомандващ. Като командир на центъра ръководи настъплението на 7 ноември, с което фактически е извоювана победата при Сливница. Княз Александър І го упълномощава да сключи от негово име примирието със сърбите.

След детронацията на княза, майор Панов се нагърбва с ролята на посредник между офицерите-русофили, детронирали княз Александър І през 1886 г., и Стамболов в Търново, обявил контрапреврат. Целта му е да предотврати кръвопролитията на една гражданска война. В крайна сметка обаче той изпада в немилост и напуска България.

Панов реално не участва в конспирациите на офицерите-емигранти в Румъния, но когато избухва русофилският бунт в Русе през февруари 1887 г., прави опит да се прехвърли през Дунав заедно с Тома Кърджиев. Двамата са заловени и изтезавани.

В Русе пристига от столицата майор Рачо Петров с инструкции да не проявява милост към своя стар боен другар. Той организира военнополеви съд, който осъжда майор Панов на смърт, а регентите, включително Стамболов, утвърждават присъдата.

В мразовитата утрин на 6 март Олимпий и други са изправени пред взвода за разстрел. Осъдените отказват да завържат очите им или да застанат с гръб към екзекуторите. Олимпий Панов, защитникът на българското Съединение, умира заедно с цялото си имущество - едно вехто портмоне с два лева вътре.

А Султана Рачо Петрова записва в своите спомени: "Герой до края. Олимпий Панов умря, както бе живял – достойно, храбро и гордо".


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 2 месеца
Русия е пряко отговорна за смъртта му- ако не бе го замесвала в своите непристойни русофилства,той щеше да живее за България!
61
0
 
6
 
! Отговори
Българофил преди 6 месеца
Жалка гледка. Като прочетох имената на героите в тази поредица видях много русофили, русофоби, но допринесли на народа си с любовта си към България и с достойнството си.Дори не знаете какво е русофилство и не знаете докъде стига. Генерал Иван Колев е русофил,но спира руснаците в Добруджа. Когато човек е достоен и обича безрезервно рода и народа си, политическите му убеждения нямат никакво значение. Тук виждам само некултурни и недостойни хора, които историята ще забрави в часа, в който си отидат
60
4
 
3
 
! Отговори
До №№61-66,67 преди 7 месеца
Не ми се занимава повече с теб, с нагласените провокации, с лъжите ти, а и много ми се спи. Дави се в сюргюна си! Русия е велика и да не съм чул повече да рИвете за "зверски убития" от лошите болшевики-евреи Батюшка Николай II с цялото му семселе!
59
3
 
2
 
! Отговори
До №№66,67-2 преди 7 месеца
..да излезе книгата на В.Дърева и тогава да обсъдим този атентат. За него са знаели органите в Югославия, Франция и Англия, както се оказва. За мен това е един 11.IX, нужен на хунтата и двора за разправа с инакомислещите! По време на "белия терор" 1925 г. са избити жестоко и планомерно значително повече, отколкото в "Св.Неделя". Динамитът за взрива е внесен от Асен Агов. Не този, а дядо му! Интелектуалци са били Йосиф Хербст, Гео Милев, Иван Нивянин, Хр.Ясенов и мн. др. След 9.IX със съд са били
58
2
 
2
 
! Отговори
До №№66, 67 преди 7 месеца
До до 58,59
Горкият, много се стараеш! Това, ама точно това сме го чели десетки пъти! Да, струните на Вазовата душа са звънели всякога за България. И когато един немец - Николашка Второй изпраща по силата на слючени договори войска срещу България, която друг немец - Фердо Кобург-Готски беше съюзил с Германия, Австро-Унгария и Османската империя, тогава Вазов е написал толкова цитираното едно стихотворение. Ако Вазов не е ярък русофил, то кой е?
За "Света Неделя" имам своите мисли. Нека дочакаме
57
3
 
3
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
И като си цитирал Вазов,защо не цитираш и стиховете му посветени на руснаците в Добруджа през ПСВ.И в наши дни,съвсем актуално-Защо държавната Лукойл,откакто е в България не е декларирала и лев печалба,за да не плаща данъци.С това е ощетила България с десетки милиарди! Ще отговориш ли на тези въпроси?Хайде,скочи като един Матросов да защитиш твоята любима Русия,която никога не е гледала на нас,като независим народ.
56
2
 
4
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
Проливите.Спаси ни Октомврийската революция! Кой вдигна Септемврийското въстание,където загинаха хиляди? Кой взриви "Света Неделя" през 1925? Кой ни окупира през 1944? Кой изби 30 000 българи,цветът на нацията? Кой искаше да дава и Пиринско на Югославия и биеха хората там, да се пишат македонци? Кой позволи създаването на македонската "нация"? Защо Русия и Сърбия днес са единствените страни в ООН,които настояват за легитимирането на ОМО Илинден-Пирин в България? Не преди 70 години, а днес!
55
2
 
4
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
Димитриев да спре настъплението срещу сърбите и да мине в отбрана,точно когато сърбите бяха бити и отстъпваха! Кой даде Македония на сърбите? Кой изпрати сръбски митрополит Фирмилиян в Скопие,където нямаше един сърбин? Кой даде Северна Добруджа на румънците и кой дойде през ПСВ да пази заграбената пак от тях Южна Добруджа? Кой нахлу в България през ПСВ,но яде жесток бой? Николай II казва,че след войната България трябва да бъде разделена между съседите си,а за Русия Черноморието,за да стигне до
54
2
 
3
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
патриоти.Кой ни каза,да не ходим по-напред от Одрин,иначе ще срещем руски флот през Б.война? Кой ни устрой погрома през Междусъюзнеческата война,като накара Румъния да ни удари в тил? Руският император Николай II става патрон на първият румънски полк минал Дунава! Защо руският консул в София Неклюдов след Междусъюзническата война отива в Белград,където му дават най-високият орден на сръбската държава?!! Защото той заповяда на болният русофил Радко
53
3
 
3
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
Кой беше против създаването на Б.Екзархия и заточи нашите духовни водачи още през 1870г? Кой беше против Съединението? Кой насъскаха Сърбия на война срещу нас и си изтегли офицерите за да ни гледа сеира? Кой плати на наши офицери да свалят Батемберг,като наказание, че подкрепи Съединението? Кой ни предлагаше след това за княз,един грузински пройдоха Мингрели? Кой прати Каулбарс,Набоков и др.да вдигат бунтове в Русе? Кой уби великият С.Стамболов,Сава Мутафов, Захари Стоянов и др.наши честни
52
2
 
3
 
! Отговори
до 58,59 преди 7 месеца
Обича я Русията, защото народът ни е невеж по отношение на нейната политика спрямо нас в периода 1878-1944.Излез на улицата и попитай някой минувач нещо за този период.Ще ти каже най-много,че Русия ни е освободила и че през комунизма е било по-добре,това ще ти каже,защото друго не знае,също като теб.Аз обаче за всеки случай ще те попитам,кой пресели 200 000 черкези от Кавказ в България и взе десетки хиляди българи в замяна,така наречените сега бесарабски,след Кримската война?
51
0
 
3
 
! Отговори
Чандра Секар преди 7 месеца
С една дума в България никога не е било мирно и тихо. Вечно интереси, заговори , предателства. !!!
50
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 53 - II преди 7 месеца
..връща се след време и става адвокат във Видин. Участва в срещата със Соболев, а после, през ВСВ, открито вещае краха на Германия! Не са смеели да го пипнат!
Русофилите и днес открито изразяват позиция.Защо не видях нито един русомразец да излезе на улицата, в магазина, в градския транспорт и да викне срещу Русия? Защо сте анонимни и дращите само където не могат да ви разбият муцуните! Защото сте жалки страхливци! Целият ни народ обича и тачи Русия - Освободителката! Всуе се морите! Бити карти!
49
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 7 месеца
Ще отговоря само на теб, въпреки че и останалите русомразци заслужават презрението ми! Стамболов, муньо, е една от най-мрачните фигури в българската история. Апостол, а бяга от там, където свирят турските куршуми и се свира в Генералния щаб на Руската армия като преводач. За това получава заплата в рубли. Далавераджия, рушветчия и женкар - това е бил той като министър-председател. Имахме училищна зъболекарка, дъщеря на участника в първия атентат срещу Стамболов - Кръстьо Ножаров. Бяга в Русия,
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русофил е човек който обича русия но путува на запад.там изпраща своите русоф и лчета да учат английски..накрадените му от бг. народ пари с помощта на русия държи в западни банки но не в рубли.кара маркови заподни коли и пие уиски.носи джинси и слуша западна музика и гледа западни филми.и най важната задача на русофила е да продава народа и родината си на русия
47
0
 
4
 
! Отговори
AAA преди 7 месеца
Напишете само: Поклон! Това заслужава майор Олимпий Панов, участвал в дванадесет сражения, за свободата на България.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 48 :лъжеш,Тодор Паница никога не е искал Македония да се приобщава към Сърбия!Искал е Балканска федерация.
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С русофилите-полезни *** не може да се спори.

За русофилът има само един лек - куршум в тиквата.

За русофилът всички останали са прави - Сърбия, Гърция, дори Румъния, която помогнала на “нападнатата” Сърбия, но само не и България.

За русофилът България е права само когато е наду пена към Москва.
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Панов е убит от стефан стамболов защото е участвал в руски заговор срещу родината си българия.стамболов е плакал като е подписвал присъдата му.но б...я е била над всичко.разстрелва го в русе с още предатели русофили.стамболов изчиства б...я от руснаци и техни мекерета и б...я става една от най проспериращите държави в европа.това трябва да свъшим и днес със руските меке рета в б....я
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 24

1 капиталистически фалит в 1997 г. но не е комунистически. Гърция фалира в 2010 г. по същия капиталистически начин. В 1996 г. фалираха и Аржентина, Корея и Турция.