Почитаме Св. Йоан Златоуст – един от тримата "светители"

Имен ден празнуват днес хората с името Евлоги
13 ное 2018 08:10, Петя Славова
4
Почитаме Св. Йоан Златоуст – един от тримата "светители"
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква почита на 13 ноември паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Проповедник и богослов, един от тримата "светители" –"вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Той бил велик християнин, живял през 4-ти и малко от началото на 5-ти век. Роден в Антиохия, Йоан получил добро образование. Първоначално започнал да работи като адвокат, но после се посветил изцяло на вярата в Исус Христос, пише "Дарик".

В последствие той прекарал 4 години в пустинята, в пълна изолация от света, изучавайки Христовата вяра. През 397 г. Йоан Златоуст бил избран за патриарх на Константинопол. Той обаче се отличавал от досегашните глави на църквата в Цариград. Не толерирал пиршествата и помагал на бедните повече, отколкото на богатите. Това не се харесало на населението, което искало да се радва на светски живот. Така Йоан Златоуст бил свален от власт и изпратен на заточение, но по пътя починал, изричайки вечните думи "Слава Богу за всичко".

Освен св. литургия, Св. Йоан е оставил много трактати, писма (около 240) и проповеди. Съхранени са повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза от печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома.

Един от най-древните паметници на старобългарската литература е тъй нареченият сборник „Златоструй“, който е съставен от българския цар Симеон Велики и който съдържа избрани цитати от Златоустовото писмено творчество.

Мощите на Св. Йоан Златоуст се пазят в църквата "Свети Георги", намираща се в днешен Истанбул, Турция. Днес имен ден празнуват всички с името Евлоги.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Чичо Тони

Абе, Чичо Тони! Тъкмо щях да питам авторката, знае ли защо е наречен "Златоуст", и ти издаде четата. :) Ама, нищо – нека и по-младите от нас да знаят. :)
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честито на имениците!
2
8
 
5
 
! Отговори
Чичо Тони преди 4 месеца
Когато светите люде обсъждали как да се появи на бял свят божият син, след разните предложения за гълъбчета, ангели и т.н., думата взел свети Иоан и казал: "Аз мисля, че тук без е**не няма да се мине", при което Мария възкликнала: "Златни ти уста свети Иоане".
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пръйте кот искате само не ме занимавайте с глупости.