Почитаме паметта на загиналите на пътя

540 българи починаха до сега в пътни инциденти през 2018 г.
Обновена: 18 ное 2018 08:19 | 18 ное 2018 08:15, Александър Попов
20
Почитаме паметта на загиналите на пътя
Снимка: Булфото, архив

България отново е част от международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на загиналите в катастрофи.

В цялата страна ще бъдат отслужени молитви. В София заупокойна панихида за жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Черната статистика сочи, че от началото на 2018 г. до сега жертвите на войната по пътищата у нас са 540 души. През 2017 г. общият брой на загиналите е 682, през 2016 г. – 708.

Резолюция на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.


20
Още от Общество
Антибиотик при грип? Печалба за аптеките, вреда за болния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Глобите в България се налагат при 1 на над 100 хиляди нарушения и обикновено на най-примерните шофьори, което реално води, че и те започват да правят нарушения"

Прав си, че прекалено рядко се налагат наказания. Дали предимно на примерните - нямам наблюдения. Но да: когато всички покрай теб нарушават и не биват санкционирани, то рано или късно и ти започваш да нарушаваш. Това му се вика "интеграция", "сливане с масите" и не става въпрос само за поведение на пътя...
17
2
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 седмици
Тези, които наричаш "комплексирани шофьорчета", стриктно спазват правилата и показват добра култура на шофиране в държавите, където правилата се спазват. Сещаш ли се къде бъркаш?
16
3
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Стотици загинали по вина на КАТ. Защо ли не разформироваме КАТ като вредна за безопасността на движението структура, за да намалеят в пъти нарушенията, катастрофите, ранените и загиналите. Друг начин няма.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма държава по света и никога не е имало, в която правилата да се спазват и да няма контрол за спазването им. Набийте си го в "умните" глави!
14
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
Глобите в България се налагат при 1 на над 100 хиляди нарушения и обикновено на най-примерните шофьори, което реално води, че и те започват да правят нарушения, т.е. имат обратен ефект на превантивния.
Глоби, че трябват трябват, но не както е сега, а за всяко нарушение. Когато шофьорите са убедени, че глобата е неизбежна, ако направят нарушения, само тогава шофьорите спират да правят нарушения. Катастрофите и загиналите в повечето случаи са следствие от нарушенията, заради липсата на контрол.
13
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
В България загиналите са преди всички заради нарушения на пътя, а нарушения по цял свят се правят, когато няма контрол, както е в България. Това са около 90% от загиналите. Почти всички други загинали са заради лоши пътища и знаци и маркировки несъответстващи на пътната обстановка.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Глоби трябват. Големи глоби, които да спасят живот и да спестят мъките на близките на потенциалните жертви на войната по пътищата."

Имаш едни определени прослойки в обществото(твърде бедните и твърде богатите), за които глобите нищо не значат и имат нулев превантивен характер. Така де - ако нямат какво да ти вземат - от какво да те е страх? Или ако ти вземат прекалено малко спрямо това, което имаш - пак, от какво да те е страх? Резултата е видим. А средна класа почти нямаме.
11
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
При този неработещ КАТ и пълната липса на контрол за спазването на закона, загиналите можеше да са 10-20 пъти повече. Добре, че българските шофьори имат относително виока култура на шофиране и затова загиналите са доста малко.
*
За един по-долу
Няма и не е имало държава по света, в която драконовските наказания да са спрляи нарушителите. Всяко искане и въвеждане на по-строги наказания реално увеличава нарушенията. Обяснението е съвсем просто.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
do 9
забравяш комплексираните шофьорчета...
9
2
 
6
 
! Отговори
F#€kTheSystem преди 3 седмици
Благодарение на АПИ,КАТ и "изрядните" строителни фирми, печелещи обществените поръчки.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Човечеството изпуска естествения си темп и се филмира в ускорен, изчерпващ го индустриален такъв. Илюзията че с по мощна и нова кола, ще се справиш в новите условия, води до лотария, в която обаче имащ повече шансове за ПТП, за разлика от тази с награди.
И понеже е с самочувствие, индивида търси други виновни, вместо да осъзнае, че излиза от темпа на устойчив контрол. Стадото тича, тича и той, а падналите са съпътстващии жертви. Това не се променя с закон, а само с друго битие, за оцелелите.
7
6
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Какви молитви бе! Глоби трябват. Големи глоби, които да спасят живот и да спестят мъките на близките на потенциалните жертви на войната по пътищата. Молитви!
6
2
 
6
 
! Отговори
NoName преди 3 седмици
Това е подигравка с паметта на загиналите хора и към мъката на близките им. Засрамете се!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По - скоро курбан за живите трябва да правим, и свещ да запалим. Че то в БГ си е цяло приключение да оцелееш
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А паметник няма ли да издигнете на виновниците за катастрофите? Съвсем изперкахте вече бе!
3
5
 
4
 
! Отговори
JJ преди 3 седмици
Да и вчера гледам в Инстаграм независимо един от друг някакви рандом 18-19-20 годишни , които по не знам какъв път съм последвал как си пускат ускорение от 0 до 160 със БМВ и Мерцедес на по 20-25 години.

Тагове като как обичам тоя звук и карай да ръмжи... ма не спира като АМГ и немате хубави апарати за 5-6000 лева, понеже колата е на цена от 2500 макс...

И после пак ще има такава черна статистика...
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затвори трябват, затвори, не молитви...
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре че ушев магери статистиката за броя на загиналите в катастрофи. Не случайно броят им по данни на спешна помощ и по данни на корумпираните, се разминават два пъти, все едно шкембетата се скъсват от работа и заради тях загиналите намаляват.