Протестите трябва да дават алтернатива. Има ли я?

А у нас те тръгнаха от едно необмислено изказване
20 ное 2018 15:00, Екип на Bloomberg
105
Протестите трябва да дават алтернатива. Има ли я?
Снимка: Pixabay

"Енергията на протестите в България беше изразходвана безпредметно и без цел", обяви в седмичния си обзор пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов.

По повод общественото недоволство у нас, което се изрази като протести срещу ниския стандарт на живот и високите цени на горивата, икономистът каза, че в демократична държава хората имат право да протестират. Част от елементите им го изненадват, защото донякъде напомнят протестите от 2013 г., с по-различен елемент.

Но икономистът не вижда как един протест в нашата малка държава ще повлияе на борсовите цени на петрола. Той коментира като не много пазарна идеята, появила се по време на протестите, че търговците на горива трябва едва ли не да си вписват печалбата на касовите бележки.

"Видя се, че ефектът от държавна намеса върху дизеловото гориво би бил от порядъка на 5 - 6 стотинки. По-видим би бил ефектът от намеса в цените на безоловните бензини, но аз виждам, че вече цените тръгнаха надолу. Докато в 2013 г. цените бяха по-високи".

Тъй като част от хората протестират срещу индустриалците, че дават ниски заплати, трябва да се знае в тази връзка, посочи Найденов, че България за да има този експорт, който има, той се базира на конкурентни цени.

"Тъй като ние нямаме голям вътрешен пазар като другите държави, ако се повишат драстично възнагражденията в сектор производство, те трябва да влязат в себестойността на продукта, тогава той ще стане неконкурентноспособен. Това предимство, което имаме в момента - ние сме по-скъпи от Китай, но сме с по-добро качество и по-близки като дестинация, моментално ще го загубим".

За да има решение този въпрос, защото пък всички се оплакват от липса на кадри, "ние трябва да се научим как да си повишим производителността на труда. С това ние ще удовлетворим нуждите на работодателите, респективно за определени позиции ще има нужда от по-малко хора, те ще бъдат пренасочени към други позиции и ще има възможност да се вдигне възнаграждението", уточни икономистът.

У нас протестите тръгнаха от едно необмислено изказване, след което вместо членът на правителството да си подаде веднага оставката, както би се случило в друга държава, влезе в обяснителен режим, каза още Найденов.

"Има много работещи и пътуващи през уикенда хора, които бяха затруднени. Тази енергия с подобен род искания е малко безпредметно изразходвана и без цел. Не направи добро впечатление и поведението на "щастливо протестиращите майки", които за това, че някой си е тръгнал под натиск, се развеселиха, като че исканията им са постигнати и Законът за социалната помощ е минал. Там се преекспонираха нещата", настоя Найденов.

Хората като протестират трябва да дадат алтернатива - кой, с каква партия, каква политическа система предлага, посочи икономистът.

"Ако се разходите в провинцията ще видите питейните заведения пълни в делничен ден. Това е така, защото, мнозина предпочитат да не работят, защото се издържат като получават пари от свои близки в чужбина, което аз не приемам за нормално. Много от хората не са се сблъскали с управление на хора, нито с това как от продукта се стига до възнаграждението", допълни експертът

Сред събитията и процесите, които ще определят икономиката на 21 век в следващите години, които посочи Георги Найденов на финала на обзора си, е демографският проблем на България, на целия Европейски съюз, от друга страна - укротяването на демографския ръст на Азия.

"Никой обаче не обръща внимание на случващото се в Африка, където се очаква да се оформят 13 мегаполиса с над 50 млн. жители. А това ще промени икономическата нагласа на света към континента", каза икономистът.

 Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 месеца
Как да няма алтернатива?! Ами избиването на евреите! Когато Хитлер идва на власт, поема Германия в състоянието на България сега, и за 6 години я прави ведуща икономика в света!
95
2
 
6
 
! Отговори
Абе... преди 4 месеца
Относно образованието на депутатите..особено на тези от гръб ( дпс не знаят български там е ясно ) та тези от партия виМету..половината няма да могат да изкарат тест за грамотност за 7 клас! А онзи дето всичко намирал ( в нета) я пусни да видим дипломите на Бб, Цц, ЦЧ ....те нали са най кадърни,без алтернатива .да видим къде са се изучили А и на ..фидоска..също!! Този гениален законоТРОВЕЦ
94
0
 
3
 
! Отговори
"СМЯНА" , преди 4 месеца
...СТРУВА ОКОЛО 20-МИЛИОНЧЕТА ОТ ХЛЯБА НА ДЕЦАТА МИ!!!

МОЖЕ---АМА , КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО....
ШЕ ЧАКАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
3
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 месеца
До 89: Ами ок смяна ! Следващата година само след няколко месеца има избори. Не виждам проблеми да гласуваш за когото пожелаеш. Но сега да харчим милиони излишно ?! По добре да ги дадем на майките :)
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъй като ние нямаме голям вътрешен пазар като другите държави, ако се повишат драстично възнагражденията в сектор производство, те трябва да влязат в себестойността на продукта, тогава той ще стане неконкурентноспособен
Така че, господин икономиста иска да каже, че заплатите се поддържат изкуствено ниско? А че някой може да яде, друг не...
Та да сме икономически интересни.?
***
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма вечни неща.
Като каже нещо "щрак" и палачинката се обръща.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конкуренция не се бори с ниски заплатие, а с инвестиции за новш, по-високи технологии.
Щото в някои шивачници още шият с машини Текстима от 1970 г.
89
3
 
6
 
! Отговори
СМЯНА!!! преди 4 месеца
Смяната е смисъла на демокрацията, на изборите.
Ако трябва ГЕРБ, Боко или коя да е друга ти.ква да си бяхме пазили Тато, "царя"...
Всяка смяна носи новост, развитие...
Новите вадят по някоя кирлива риза на старите, правят по нещо ново за да ни се харесат и така... всяка смяна носи полза.
Който се окопае във властта се мисли за вечен и не му пука.
Сега ни манипулират, Боко нямал алтернатива.
Той и Тато нямаше, ама му я намерихме.
СМЯНА... за това има мандати, за да ги сменяме
88
8
 
4
 
! Отговори
БУДИСТ преди 4 месеца
МНОГО СЕ УГОИ ДРУТАРЯТ БОРИСОВ.
ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЗА КРЪВНОТО МУ.
87
3
 
6
 
! Отговори
Байчо преди 4 месеца
Не сте стояли гладни ,байновите!Да не дойде време,да си ядете кучетата и котките,като в Ленинград,едно време!Да не дава Господ!
86
3
 
7
 
! Отговори
Абее.. преди 4 месеца
Ммм малко си чел
Безработица ако няма е защото няма предприятия? Но всъщност има сирита голяма Шведите какво работят,ами хилядите мотаещи се по улиците? И какво вдигнал? Сериозно ли? Баба ми е с 240 лв пенсия!детски за. Знаеш за кои!!..санирането не го броиш май? И пътища а....!!..чети,млад си..,нищо че си гербер опитай се да мислиш.
85
1
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 месеца
до 79

Те, руснаците, си направиха и училище в Свети Влас.

А днешното Шуменско е бледо подобие на истинското старо Шуменско.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
По-ниско образовани то герберугите няма.

така е. Друго си е в бсп - например ПРОФЕСОР Р.Гечев, който успя да докара курса до 1 долар = 3000 лева :)
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Абе
Я кажи за един успех(ЕДИН поне)на гръб без привкус на далавера

увеличават всяка година минималната заплата и пенсиите, няма безработица, БПВ е рекордно висок - все неща, които можеш и сам да си ги намериш в нета (стига да знаеш как).
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-ниско образовани то герберугите няма. Погледнете си вожда. Едно изречение не може да каже без на се оплете. И накрая не му се разбира какво говори. С него вече станахме за смях пред света.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До отдавна казано

и викаш китайските болници са празни, а :)
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя Георги Найденов от коя герберастка дупка изскочи?
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

и в Ню Йорк се продава Шуменско, но това не е защото бирата произведена в САЩ е калпава.
78
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Помните ли как Ленин говори на колхозниците и селянките, здраво стиснал каскета си в ръка?
Стиска го защото ги знае какви са тъпи и крадливи!

Сега наследниците им Нинова и Радев организират протести и искат властта, за да могат пак да крадат!
77
6
 
6
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
До гербераст
Алтернатива е мажоритарен вот
Всеки сам да се докаже
Да деккарира че не ще служебни привилегии. Да нека заплатите надепутатите са и 10 000 лв. А не сега гласуват ,лобират за облаги. Народа ги назначава а бе пожарникаря. Мисли бе младеж.Тия нямат седмица без гаф.Я кажи за един успех(ЕДИН поне)на гръб без привкус на далавера