Работа до припадък, ниски заплати, напускащи шивачки... България

Фирмите шият Made in Europe, но не са по-хуманни от азиатските
21 ное 2018 19:13, Анисия Иванова
165
Работа до припадък, ниски заплати, напускащи шивачки... България
Снимка: архив Reuters

Шивашкото производство в България е Made in Europe, но изобщо не е по-хуманно, отколкото в Азия, пише германският "Ди Цайт". В началото на статията си авторката Каролин Ванбек разказва за фабриката "Пирин-Текс" край Гоце Делчев, където 2000 работници на две смени шият, гладят, почистват и опаковат продукция за известни марки като "Хуго Бос".

Оттам всяка седмица потеглят около 12 000 готови облекла, предимно за Германия. "Тази фабрика едва ли щеше да я има, ако заплатите в България не бяха сред най-ниските в ЕС", констатира авторката.

"Изненадващо е колко много международни производители на дрехи са избрали България. Независимо дали става дума H&M, "Адидас", "Хуго Бос" или "Бърбъри" - редица международни модни концерни произвеждат продуктите си в еврочленката България. В сравнение с разходите за живот, заплатите са дори по-ниски, отколкото в Азия", казва Бетина Музиолек от Clean Clothes Campaign (CCC), неправителствена организация, която се бори за по-добри условия на труд в текстилната промишленост по цял свят", цитирана от "Дойче веле".

Започваш в 8, но не знаеш кога ще си тръгнеш

Авторката посочва, че повечето работници в българската текстилна индустрия остават на минималната работна заплата от 260 евро и уточнява: "А разходите за живот в България са само два пъти по-ниски от тези в Германия. Някои стоки в България са дори по-скъпи. Дискаунтърът "Лидъл" има филиал в Гоце Делчев. Там килограм банани струва 1,22 евро, а пакетче масло 2,80 евро - повече, отколкото в Германия. (…) Шивашкото производство в България е Made in Europe, но изобщо не е по-хуманно, отколкото в Далечния изток. Когато човек пообиколи няколко текстилни фабрики в България, бързо разбира защо това е така."

По-нататък авторката разказва за фабриката "Куш Мода" в село Трънак, близо до Черноморското крайбрежие, където работят 340 души - предимно жени, предимно от турското малцинство. "Сутрин започваш работа в 8, но не знаеш кога ще си тръгнеш", казва пред "Ди Цайт" една от работничките, която не иска да се споменава името ѝ, понеже се бои за работното си място. По-нататък в статията става дума за онова, което са научили представителите на ССС от работнички във фабриката:

"Според техните проучвания, в "Куш Мода" масово се полага извънреден труд: вместо законоустановените осем часа, работниците често се трудели по 12 часа, и то седем дни седмично. Автобусите докарвали работниците в 8 часа сутринта и ги откарвали в 20 часа. Според ССС някои от работничките във фабриката изкарвали до 459 евро, но с много извънреден труд. А онези, които не упражнявали извънреден труд, понякога не стигали дори до минималната работна заплата. Камо ли пък да изкарат онези 1200 евро, които според синдиката КНСБ биха задоволили месечните им нужди."

След като уточнява, че от "Куш Мода" отхвърлили упреците на активистите, авторката отново се връща към българските синдикати: "В България рядко има работническо представителство. А когато го има, то не е особено влиятелно. Ето защо положението на много текстилни работници си остава драматично. На очи се набиват и многобройните надомници, които често пъти шият от вкъщи за фабриките, дори без договор. Други пък работят само на половин трудов договор, но изпълняват норма за пълно работно време. В редица фабрики няма прозрачност, те не поддържат уебстраници, не отговарят на журналистически запитвания и не допускат посетители. Във фабриката "Аполо" в Гоце Делчев например, където се произвеждат униформи и ловджийски облекла, се работи дори на един празничен ден. Собственикът на фабриката връща репортерката още от вратата: "Нямам какво да кажа. Освен че българската текстилна индустрия се срива."

Едва петима работници успяват да изпълнят нормата

На фона на всичко това условията на труд във фабриката "Пирин-Текс" на германския предприемач Бертрам Ролман изглеждат направо добри. Но за да запази международната конкурентоспособност на своята българска фабрика, Ролман иска да повиши производителността на труда. В отговор на журналистическо запитване от "Хуго Бос" са съобщили, че през последните три години са одобрили повишаване на възнагражденията в "Пирин-Текс" с по 6% годишно. През настоящата година обаче Ролман обвързал възнаграждението още по-тясно с изпълнението на нормата и орязал някои твърди елементи от заплащането, пише авторката и дава думата на синдикалиста Драгинов, който казва: "Ролман иска все повече да ни експлоатира. В "Пирин-Текс" нормата успяват да изпълнят едва петима работници". Самият Ролман коментира това твърдение с думите, че именно тези работници доказвали изпълнимостта на нормата.

По-нататък в статията четем: "Собственикът на фабриката не разбира критиката и препраща към общото икономическо развитие. "Скоро вече няма да бъде възможно тук да се поддържат толкова големи производствени мощности", казва той. И може би е прав. Десетилетия наред текстилната индустрия даваше сериозен принос към българското стопанство. Стотици хиляди евтини работници шиеха облекла, за които - независимо от машините - има нужда и от много човешки ръце. "Българската текстилна индустрия предлага добро съотношение между цена и качество", казва Георги Милев от агенция "Тексар", която събира чуждестранни модни концерни с български производители."

Пред германската журналистка Милев разказва за силните традиции на българската текстилна промишленост, която преди 1990 година е разполагала с модерно оборудване и е обслужвала клиенти както на Запад, така и на Изток. При това не само с продукти на ишлеме (както днес), но и с дизайн, с платове и собствена конфекция. Авторката обобщава, че от предимствата на България е останало единствено географското - близостта до пазарите в Германия, Великобритания и Италия. Плюс плоският данък. По-нататък авторката отбелязва, че много неща са се променили през последните десетилетия:

"През 1993 година, когато Ролман открива фабриката си в Гоце Делчев, на опашка за работа са чакали 2000 души, както твърди самият той. Днес обаче имало недостиг на работна ръка: "Принуден съм дори да отказвам поръчки". За последните три години само в "Пирин-Текс" са напуснали 1500 от общо 3500 работници. Ролман очаква, че скоро персоналът ще се стабилизира на равнище 1500 души. А при спадащ капацитет, казва Ролман, трябва да се повиши производителността на труда. По този начин Ролман се опитва да се бори срещу кризата, но може би всъщност я задълбочава. Защото причина за нея е точно това: ниските заплати. Вярно е, че благодарение на тях текстилната промишленост остана в страната, но пък хората започнаха да бягат."

Все повече хора напускат България

В статията е цитиран и проф. Ганчо Ганчев от Югозападния университет в Благоевград, който пояснява, че със свободата на придвижване в ЕС българите могат да си търсят работа и другаде - и да изкарват до пет пъти повече като чистачи или строителни работници във Великобритания и Германия. Ролман коментира този факт така: Ако се повишат заплатите, България вече няма да е толкова привлекателна за фирмите, които съответно ще изнесат производството другаде - в Турция или в Камбоджа например.

Към края на статията си авторката пише: "И наистина, след 1990 година 1,5 милиона души напуснаха България, населението на страната се сви от близо 9 на малко над 7 милиона. В Германия например от 2007 година насам броят на българите е нараснал с цели 563%, както съобщава Федералната статистическа служба. Само през миналата година в Германия са пристигнали 45 000 българи. В резултат: в България липсват работници. Да използваш ниските заплати за осигуряване на икономическо предимство - този модел няма да работи още дълго. Защото ще останат само онези, които не могат да напуснат. Единствено по-високите заплати могат да спрат бягството на хората, казва икономистът Ганчев: "Това е единственият икономически инструмент за стабилизиране на пазара".

Но индустрията се развива в друга посока, твърди текстилният посредник Милев: "Много фирми вече се интересуват от едно-единствено нещо: да свалят цените". Някъде по средата между тези два полюса са приклещени текстилните работници, които все още остават в България. "Тук едно погребение струва 400 евро", казва синдикалистът Драгинов. "А такива спестявания никой няма. Тук човек не може да си позволи дори да умре", добавя той".

 

 


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 3 месеца
От къде си мислите, че идват високите заплати в Европа? От робски труд! При продажна цена на готово изделие 100 евро=7 за труд в България, 30 за материали, 1 евро транспорт и останалите 62 евро се разделят за фирмата и заплати на нищо неправилите евро работници. Това е проблема! Че в Европа нашия труд го оценяват на ниво едно кафе, а целия остатък отива за изкуствено високи заплати в Европа (ние очевидно не сме част от нея).
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До всички коментиращи - крушката си има опашка: Докато от така наречените големи брандове дават цена за изработка, кроене, опаковка, конци и тн. на изделие между 5 и 10 евро ще е така. Дават ти цена за целия труд на 20+ човека по едно изделие колкото струва един сандвич в тяхната родина. Ама както има троен стандарт в горивата, храната, така има и в заплащането на труда. Защо нашите евродупедати не питат как може за една и съща работа в Германия да дават по 4 евро, а за българката 0,05 евро цент
152
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Точен анализ на икономиката в България/ не само в шивашката индустрия/! Така е като политици и ръководителите на синдикатите през годините на "демокрация" са изявени ДУПЕЛИЗЦИ на капиталистите-комунисти!
151
0
 
11
 
! Отговори
Савата преди 3 месеца
Идва Видов ден.До 3 години мишките ще умрат от глад и работодателите робовладелци ще се изнесат в Камбоджа.Абе ,робовладелци,добре платеният работник носи повече печалба.
150
0
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 месеца
Много ТОЧНО описание на положението във България,самата ИСТИНА !!! Във България НЯМА ИНСТИТУЦИИ,които да обърнат внимание,как се работи в такива фирми !!! Дано,най-после ЕВРОПЕЙСКИ комисии да се заемат с ликвидирането на такива робски фирми и робски труд !!!! И не само това,ами и да НАКАЖАТ и ОСЪДЯТ ВИНОВНИТЕ за ПРОГОНВАНЕТО на милиони българи от страната!!!!
149
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
500 г. Робство + 70 г. Комунизъм и див капитализъм наистина са си казали думата в генетиката. Битието определя съзнанието.
148
0
 
16
 
! Отговори
Anonim преди 3 месеца
нещата в голяма част пак опират до слаба държава - извънредното работно време например - официално е до 17, 00, 17,05 Инспекция по труда е в предприятието и ги разкатава от проверки. правят го 3 пъти и на четвъртия всички са на портала 17,00 - шефът им пръв ще ги изгони
147
0
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 3 месеца
тия фирми
тая индустрия в БГ се движи от ТУРЦИ.
А те както знаем са мародери.
146
0
 
32
 
! Отговори
TT преди 3 месеца
Къде е Кирчо Свинаров т.е. Домусчеив да обясни че не трябва да има протести защото това пречело на бизнеса???
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До козата или коча - все тая - и аз правя от 20 години бизнес и не само в бг и ще ти кажа че такива ниски фирмени данъци няма никъде по света, така че не ти е държавата проблема а бизнес модела най вероятно. Предполагам че няма да издържи на продължаващото вдигане на стандарта в бг и тогава сигурно пак ще плямпаш по форумите колко е зле бг то - на крива ракета и космоса и е крив!
144
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До коза мостра

Предател иди си в Новата Родина и си прави бизнес, колко искаш .. Не те искаме от предатели нямаме нужда.
143
3
 
13
 
! Отговори
коза мостра преди 3 месеца
До 137 всъщност в развитите държави отваряш фирма със 100-200 долара така че да стартираш фирма е доста скъпо в бг. Освен това като е толкова лесно защо тези шивачки не си спестят 1000 евра и не си отворят фирма? Много плямпаш ама си личи че никога не си правил бизнес.
смотльо от 22 години правя бизнес но едни са условията в кочината а други в европейска държава. Вярно плащам данъци,но виждам къде отиват те, ав кочината потъват в джобовете на изродените капиталисти
142
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не партийците а вие негодници , крадци като ромите , с какво сте по-различни от ромите , и социализма ви бе пишман - балкански шуробаджанашки..
Не партийците , а целия народ крадеше .. и то крадеше неща които не му трябват и може да не му потрябват въобще , крадене в името на спорта.
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошо беше! Пари взимаха тъпите и партийците, нямаше стимул за хората да бъдат преприемчиви и всички бяхме крепостни селяни. Заводите бълваха некачествени *** и отрови. Краха на системата беше епичен! Не ме мъчно за соца!
140
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Pilot

Такива провалиха социализма - слагачи мързеливи , ходеха на работа на крадат , а шивачките селянки ходеха на работа да си почиват , защото във вкъщи на село ги чакаха да оседлаят мотиката...
139
9
 
17
 
! Отговори
Pilot преди 3 месеца
И какво сега, било лошо при социализма а ? Нямахме армия ли , заводи ли, здравеопазване и образование и всичко това безплатно !!! Нямаше пустеещи земи и бъркащи по кофите баби и дедовци , имаше за есички и то не малко за времето тогава ! Хората живееха достойно и нацията се развиваше . Икономиката нй беше съизмерима на другите соц страни , а сега имаме шепа олигарси със замъци по света и население наполовина ! Ами седете си дома и рупайте туршия !
138
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 137 всъщност в развитите държави отваряш фирма със 100-200 долара така че да стартираш фирма е доста скъпо в бг. Освен това като е толкова лесно защо тези шивачки не си спестят 1000 евра и не си отворят фирма? Много плямпаш ама си личи че никога не си правил бизнес.
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предатели родината не е *** ,, а от вас нищо не става , вие сте срам за предците.

Още ли има будали да работят шивачки , още ли мъже да пускат жените да работят шивачки..
Будали до будали , работят за мишки пари и цял ден търкат билетчета..

И от децата ви нищо не става , всяка година има свободни места във Физическия факултет .. За сметка на това децата мързеливи и будали като вас учат икономика и психология - лъженауки..
136
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Статията е глупава защото сама поставя факта за текучеството т.е. че хората които могат просто сменят професията и мястото. Освен това не ми става ясно дали статията защитава или отхвърля факта че тази индустрия просто ще умре ако в българия продължават да се вдигат заплатите - дотогава тя е даже полезна защото поне осигурява доходи на нискоквалифицирана част от населението - ако тези шивачки бяха програмисти например щяха да дойдат в София на по 2-3к...
135
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема в България е че хората не знаят че нищо не знаят !