28 - българките, убити през 2018-а от съпруг, партньор...

Настояват за 10 мерки на протест срещу домашното насилие
234
28 - българките, убити през 2018-а от съпруг, партньор...
Протест в защита на Истанбулската конвенция преди месеци. Снимка: архив, БулФото

Красимира, Антония, Мария, Елена, Фатха, Десислава, Венета, Дарина... Това са част от имената в черния списък на жертвите на домашно насилие през 2018 година. По данни от медиите, жените, убити от бивши или настоящи съпрузи/партньори или друг техен роднина, до този момент са вече 28.

Това обаче не са официални данни, защото в България не съществува статистика, която да следи реалния брой на пострадалите от домашно насилие. В световен мащаб, според цифри на ООН, около 35% от жените се сблъскват поне веднъж с различна форма на насилие, като в над 1 милиард от случаите то е на полова основа. Световната здравна организация говори дори за "глобален здравен проблем с мащабите на епидемия".

Какво се случи в България?

След продължителни дебати Конституционният съд определи Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, за противоконституционна, а месеци по-късно парламентът гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, целящи да инкриминират подобно насилие.

В отговор на решенията, взети от Конституционния съд и парламента, както и в израз на подкрепа и съпричастност към семействата на 28-те жертви, Българският фонд за жените организира протест в София, който ще се проведе на 26 ноември. Датата не е избрана случайно - ден преди това (25 ноември) се отбелязва Международният ден за борба с насилието над жени. Исканията на протестиращите са обобщени в 10 основни точки, включващи както създаването на кризисни центрове в страната, така и организирането на системни национални информационни кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие. Пълният текст е публикуван на страницата на БФЖ.

Обществена толерантност към насилието

Във връзка с предстоящата проява на граждански протест "Дойче веле" разговаря с Елица Станоева – поддръжник на кампанията "Не си сама – Заедно срещу насилието" и автор на научна публикация по темата за Истанбулската конвенция. Според Елица, протестът "изобщо не е ненавременен, а по-скоро твърде закъснял". Това е израз на несъгласие с "едно абсолютно институционализирано и обидно пренебрежение към група от хора, които се оказват в неравностойно положение – а именно към жените в България", казва тя и добавя: "Когато се говори за отделните трагедии с жени, жертви на домашно насилие, започваме да мислим за тях като случайни инциденти. Всъщност всички те се случват под влиянието на една всеобща споделена нагласа, че жените са собственост на техните мъже. За съжаление това мислене среща огромна обществена толерантност".

Елица Станоева посочва още, че именно последните убийства разкриват на какъв систематичен тормоз са подложени жените: "Мисля, че всички ние, които живеем във враждебна обстановка, привикваме към това фоново насилие. Едно подвикване от непознат на улицата, например, изразява същата проява на собственост, която се среща и при домашното насилие. В момента, в който започнем да говорим за този проблем, много от нас тепърва ще си дадат сметка, че това е тема, която засяга всички ни, а не лично преживяване, с което трябва да се справяме сами".

Елица Станоева смята, че гласуваните промени в Наказателния кодекс, които инкриминират домашното насилие, съвсем не са достатъчни, тъй като не предвиждат каквито и да било форми за превенция и борба срещу ежедневния тормоз: "Различни форми на насилие са институционализирани в много социални среди в България, като училището, например. Там се случва всекидневно посегателство от страна на момчета срещу момичета, което се възприема едва ли не като някакъв ритуал, който е част от израстването. Промените в Наказателния кодекс не третират подобни ситуации, а тъкмо това създава нагласата, че жената е собственост на мъжете около нея".

Елица Станоева твърди, че Истанбулската конвенция е важна именно затова, защото застъпва идеята за превенция, която да тече по различни канали. А пренебрежителният и шеговит начин, по който се проведоха обсъжданията в българския парламент, според нея, е доказал "липсата на политическа воля за справянето с истинските причини за насилието у нас".

Освен в София, на 26 ноември ще се проведат протести в знак на солидарност и във Варна, Лондон, Прага, Букурещ и Берлин. Росица Махди от организационния комитет в Берлин заяви, че е необходимо жените най-сетне да излязат от образа си на жертви и да се борят за уважението, което заслужават. Според нея, насилието не е само български проблем. И наистина - последните данни на Федералната криминална служба в Германия сочат, че близо 114 000 жени са станали жертви на домашно насилие през 2017 година.

"Причините, които водят до насилието над жените, се дължат на неравенства, свързани с някои патриархални структури", продължава Махди. "Те съществуват в целия свят и са наслоявани с хилядолетия. В Германия също има такъв проблем, но тук просто има много повече образователни механизми и повече превенция. Затова ежедневният сексизъм не се усеща с такава острота, както на други места, където липсват превантивни мерки. Именно затова в исканията си ние наблягаме най-вече на превенцията. Защото насилието не е само това, което оставя синина", казва Росица Махди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
133 грешиш. Истинските мъже седат далеч от жените. Страх не просто си гледам мене си и моите интереси. Гледам аз сам да съм щастлив. Викай ме както си искаш. Но ти бая ядове ще си береш ако си толерантен към жената. Аз майка си я уважавам а д-р жени да го дхт.
126
5
 
12
 
! Отговори
До 131 преди 5 години
Горкият ***.Тормозен от жена!Ха,ха,ха,ти не заслужаваш никоя жена.Стой си до полата на майка си и не се прави на мъж.Мъжът трябва да е силен,но добър и толерантен,без комплекси и със самочувствие.Такива мъже харесват жените.Такива мъже не са тормозени,те знаят кои са,какво искат и как да го постигнат.Ти явно не си от тях.
125
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български мъже-комплексари-бедни,неграмотни,неудовлетворени,но иначе с яки мускули и гладък мозък посягат на жените си от безсилие и злоба.Жени,защо стоите при такива мъже?Бягайте далече от тях.Не виждате ли колко са опасни?
124
12
 
4
 
! Отговори
Не е честно преди 5 години
Защо по медиите викат домашно насилие над жени? Знаете ли колко мъже страдат заради жените. Те ги тормозят. Защо за феминизъм е това. Кога вие по медиите ще кажете колко мъже страдат и са изнасилвани от жените. Защо медиите защитавате жените а не защитавате мъжете. Как не ви е срам. Затова жените наистина трябва да бъдат бити. Жените имат много права а мъжете к.р.
123
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апропо - това е една от причините много българки да не искат връзки с българи в чужбина..Те повечето не искат връзки и с българи в България...
122
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските мъже изтрещяха тотално.Не могат да се справят с проблемите си и си го изкарват на жените,без да мислят за последиците.
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протеста няма да спре насилниците.Доживотен затвор,без право на помилване!Това е .А поилицията и прокуратурата да не неглижират оплакванията,защото ако бяха по-съпричастни,нямаше да има толкова убити жени.
120
4
 
4
 
! Отговори
Родител преди 5 години
ГЕРБ,ГЕРБ,ГЕРБ, пак взеха милиардите от световната банка и ги раздадоха на мишки за протести.Протести за майки ,горива, "насилие"... хибридната война... Един протест няма че всички в парламента са "бедни" и крадат от народа ! НЯМА ДА Я ПРИЕМЕМ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ,НЯМА ДА УЧЕТЕ ЩЕСТ ГОДИШНИТЕ ЩО Е ***/СТ/УРБАЦИЯ,АНА/ЛНА ПЕНЕ/ТРАЦИЯ И ДЖЕН/ДЪРИЗЪМ !
119
5
 
8
 
! Отговори
До 125 преди 5 години
Не лъжи, НПОактивистке! И сега има Закон срещу домашното насилие, Закон за закрила на детето, Наказателен кодекс! Стига сте пропагандирали в полза на ИК!
118
7
 
17
 
! Отговори
Потърпевша преди 5 години
Бият и убиват, защото знаят че няма да има наказание. Българина си е комплексар навсякъде. Чувала съм изказвания от сорта на: Язък, че съм в Германия щях да я строша от бой, ако си бяхме в България.Ама в Германия не смее защото знае, че ще го изпъдят от жилището и ще му свалят кожата от гърба. Само тука в България всичко е законно. Апропо - това е една от причините много българки да не искат връзки с българи в чужбина.
117
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Makedon 128Истината е, че македонците сте много тъпо племе...............жените ви са лесни за сваляне, имам опит с македонките..............леле...................колко са дащни..........колко лесно се пускат!А вас албанците ви клатят, щото не може да си командвате сами държавата!!!!
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашягският пасквил Гнойче Зеле,се изпляка за пореден път,върху белязаната за вечна жертва и за най-прокълнато място,Територия!А аборигенството от Територията успешно изпълнява подадения сигнал -разделено вие помежду си,вместо да се вдигне и помете такива писаници и техните писачи!Това ни поднася клоаката Гнойче Зеле,на фона на избитите германски жени и деца,от местната и особено вносна бежанска банда.Само,че те си ги потулват,иначе...ще има бой!Затова пък реват срещу нас,на воля и безнаказ
115
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А убите мъже колко са??? Обзалагам се че са поне 2 пъти повече от жените!
114
4
 
13
 
! Отговори
До 118 преди 5 години
От НПО-тата плащат ли ви за извънредния труд в почивните дни? Да пропагандирате дегенеративните си идеи.
113
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете ли, или само пишете? Какво падение на човека и човешкото?! Всеки срещу всеки - удобни сте, глупави сте. Разединени, зли и слаби! Спрете да се мразите, огледайте се... трябва да има решение.
112
4
 
15
 
! Отговори
дРУГОИМЕ преди 5 години
можете да ВИДИТЕ НА ПРАКТИКА, КАК ДИГИТАЛНАТА ЦЕНЗУРА НА ГАБРИЕЛ МЕ ПРИНУДИ СЪС СИЛА ДА СИ СМЕНЯ ИМЕТО!!!
111
6
 
14
 
! Отговори
До 136 /do 12/ преди 5 години
За това ли ви раждаме да запалвате войни, да предизвиквате Гладомори, да изнасилвате 3 месечни бебета, да правите от жените ***?! Само насилие носите в този свят, тогава направете така, че мъжете да си се раждате сами. А жените да раждат жени чрез клониране от собствен генетичен материал. Така ще останат само два пола, нали това искате! Но няма да има такъв абсурд мъж роден от жена. Ще бъдат признати за мъже само тези родени от мъже и обратното. Мъжът не е създаден за семейство.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИЗКАТЕ ДА КАЖЕТЕ .Не бе, иЗкаме само да се ограмотите.
109
6
 
10
 
! Отговори
електорат преди 5 години
с тая пеераска истанбулска конвенцияна майймуни ни направихте
108
14
 
14
 
! Отговори
Истински българин преди 5 години
Какъв мъж си ако не запушиш устата на жената с един тупаник когато ти каже, че няма ток защото сметките не са платени, както и да отвъртиш главата на детето защото не си е написало домашното защото си изпил парите за тетрадка. Какъв българин си тогава?

Спонсорирани публикации