Дрога на кристали вкарва масово младежи в психиатрии

Възрастта на наркоманите пада драстично, има 13-14-годишни
Обновена: 26 ное 2018 06:43 | 25 ное 2018 19:30, Веселина Йорданова
68
Дрога на кристали вкарва масово младежи в психиатрии
Северин Красимиров употребявал дизайнерска дрога. Снимка: БулФото

99% от младите пациенти на психиатричните болници са наркомани, пристрастени към дизайнерската дрога, или т.нар. кристали.

Това показва проучване на “24 часа” в няколко от най-големите лечебници за психиатрични заболявания. Едва 15 от всички 1500 пациенти до 35 г. се лекуват от болести, които не са свързани с употребата на опасните метаамфетамини.

Най-често младежите употребяват модерните напоследък кристали, според психиатри, които се занимават с наркозависимости.

В мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе например от 150 души на възраст до 35 г. само двама не са били на метаамфетамини, казва д-р Светослав Иванов.

В най-голямото отделение за психично болни от дрога в Раднево отчитат комбинирана употреба - метаамфетамини като кристали заедно с марихуана например, посочва шефът му д-р Иван Добринов. В лечебницата в Курило също има ръст на пациентите наркомани, макар болничното заведение там да е с по-друга насоченост.

Наркомани на кристали и други разновидности на метаамфетамините се увеличават и в клиниката в Суходол. Едва 5 от 200 на година са алкохолици. Там са направили и друг извод, свързан с психостимулантите.

“Такива хора никога не търсят помощ. Водят ги техни близки, когато се стигне до психоза. Всички, които се дрогират с кристали и метаамфетамини, получават такава в един момент”, казва шефът на клиниката д-р Владимир Николов. Той и колегите му забелязват втори пик на кристалите. Дизайнерската дрога беше актуална през 2012 г., но сега отново набира сила.

Столичните дилъри я предлагат в нощните клубове като тест за търсенето преди зимния сезон. Очакванията са тя да е хит по ски курортите.

Кристалите са сравнително евтини - от 20 до 30 лв. Имат дълготрайно въздействие и се произвеждат лесно. Правят се в домашни условия от противогрипни таблетки, вода и някои химикали, които могат да се открият във всяко домакинство. Сместа става на кристален прах и кафяво-бяла пяна, която се маха. Дрогата блести като планински кристал - в жълто, оранжево или розово. Цветът зависи от съставките.

Дрогата може да се смърка през тънки тръбички, да се пуши с лула или да се разтвори. При инжектиране действа веднага.

Дизайнерската дрога освобождава т. нар. хормони на щастието - адреналин, норадреналин и допамин. Това води до повишаване на самочувствието и намалява чувствителността към болката.

“Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Случва се да гони майка си с два кухненски ножа, да върти самурайски меч в ресторант, да обикаля с брадва по осевата линия на шосето, да тича гол по централната улица на града, да скочи в езерото или от деветия етаж, да се сбие с няколко полицаи, да запали жилището си и т.н. По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия”, обяснява д-р Димитров.

Неговите пациенти масово са комбинирали различни видове дрога. “Голям проблем е, че смесват и с алкохол. От кристали и другите метамфетамини се отключват най-често психози”, казва той и посочва, че такива са 300 от 370 случая на наркомани.

Много е паднала и възрастта на наркоманите, почва се от деца. “Момиче на 14 беше доведено от майка си, друса се с метамфетамини и марихуана”, посочи пловдивски лекар. “Детето се обърна и каза, че не иска да се лекува, защото това, което приемала, си било съвсем нормално”, казва медикът.

И д-р Добринов вижда драстичен спад във възрастта. “Има тежки психиатрични усложнения при деца на 13, 14, 15 години – с психоза, агресия, грубо неадекватно поведение, панически атаки. И всичко това невинаги може да бъде диагностицирано.

Все по-често срещаме комбинирана употреба едновременно на няколко вещества – например алкохол с наркотици”, казва шефът на най-голямото такова отделение в страната. Често обаче заради липса на достатъчно данни не се разбира, че човек е откачил заради дрогата.

Северин Надеждов, който е обвиняем за убийството на Виктория Маринова в Русе, също е смъркал опасната дрога на кристали, твърдят свидетели по разследването. Преди дни Окръжният съд в Русе го настани в психиатричната болница към затвора в Ловеч за експертиза.

В началото на октомври Надеждов бил на рожден ден, Купил си и евтината дизайнерска дрога. След това отишъл на друг купон, а малко по-късно си тръгнал. По пътя към дома си срещнал Виктория. Нападнал я с няколко удара и я изнасилил.

20-годишният мъж още твърди, че не помни да е убивал младата жена. Дори се разплакал, когато му обяснили, че била мъртва при сексуалните гаври. След убийството Северин заминал за Германия, но бе заловен и бързо го върнаха у нас.

Той започнал да се друса с кристали няколко месеца преди убийството, разказаха пред “24 часа” негови приятели. Те посочиха, че в нощта преди убийството Надеждов пил и няколко водки. “Ако не беше пиян и надрусан, никога нямаше да посегне на момичето”, убедени са близките му. След като мъжът бе хванат, съпругата му се изнесе от Русе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
35
 
! Отговори
Д-р Радева преди 5 години
Който я е писал тази статия, очевидно няма и грам понятие от темата и пише куп безсмислици и глупости в текст тип миш-маш.
27
2
 
36
 
! Отговори
гробарят преди 5 години
Хайде спрете се с тези глупави публикации и намеци това е поредната поръчкова статия целяща да омаловажи или смекчи деянието на този социопат и *** ,Северин,как може такова бездушие и коравосърдечност от страна на журналистите?.Кога забравихте дами и господа безсърдечни журналисти ,че жертвата Виктория Маринова е ваш колега и нямате капка съпричастност и състрадание към нея а се стремите всячески да опетните паметта и?
26
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Възрастта на наркоманите пада драстично, има 13-14-годишни"---Ми те на толкова започват и да раждат ... Нищо не съм казал за етноса, да се разберем! :)
25
2
 
13
 
! Отговори
Odbl преди 5 години
Бил се надрусал с кристали. Дайте го народа да го оправят
24
0
 
35
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
Трябва да се говори на децата и да се чете за дрогите. И видео илюстрации с умопобъркалите се след употреба деца. Другото е пълна легализация и контрол от страна на държавата, а не някакви пишман химици да ни тровят децата. Тази война(С наркотиците) не може да бъде спечелена.
23
10
 
13
 
! Отговори
Наркодилър преди 5 години
Нормално е при демокрациятя да се продават наркотици, това си е бизнес за милиарди. Никого не караме насила, децата сами идват и купуват. Навсякъде в демократичните цивилизовани страни се продават наркотици, в Германия не минава ученически купон или дискотека без хапчета, идете в Берлин да видите какво става, повече от София купуват децата.
22
2
 
10
 
! Отговори
EEE до 21 преди 5 години
До АнонименС грешка си колега!!!Първи БиволЪ писаха по темата.А тя направи предаване с журналистите.Чак пък опорни точки,цецо,мецо,конспирация...Не вярвам,честно да е политическо.По-скоро т.нар.,,битова престъпност'' или бивщ някой да е платил...Не искам да вярвам,че е поръчка от горе за да се прикрие корумпираната република
21
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Чакам отговора ти?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-разпространения наркотик се прави от кристали за пяна във ваната .
19
1
 
19
 
! Отговори
Горчивата истина преди 5 години
Продавачите на дрога наистина заслужават строго наказание, но те са най-дребните участници в мрежата, разпространяваща тази отрова. Най-едрите са милиардери и са недосегаеми, нерядко са и на силни позиции в официални институции.След тях са по-дребните кариеристи, успели да се набутат на топли местенца и да направят някой и друг милион, но мечтаят да станат милиардери и затова са безскрупулни, когато защитават интересите си.Чак след тях са мафиотските босове.И накрая - дребните улични дилъри.
18
0
 
23
 
! Отговори
Най-най-разумните преди 5 години
коментари са 1 и 3.До Бай Иван (6)И ти си прав, това е естествен подбор. Но лошото е, че докато унищожават себе си,в пристъп на психоза убиват или нараняват и други хора, да не говорим пък за кражбите и грабежите, когато им трябват пари за дозичка.Полицията горе-долу си ги знае кои наркоманчета в кой район се подвизават. Нужни са само малко по-твърди мерки, за да се овладее тази ситуация, но за съжаление, от нея печелят някои много силни на деня индивиди. Това е основният проблем.
17
6
 
20
 
! Отговори
Нищо ново преди 5 години
Задавали ли сте си въпроса защо докато съществуваше ИДИЛ никога не е заплашвала България и никога не е правила атентати у нас?Ами, защото има един "бизнесмен", олигарх, собственик на футболен клуб, чиито "фармацефтични" фабрики произвеждаха дрога и я пласираха на ИДИЛ.Всичко у нас се прави със знанието и позволението на управляващите.Полицаите и митничарите отдавна са в играта и в схемата на доставки.
16
2
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Защо журналистите не са убити тогава, а НПО активисте?
15
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не лъжи, Виктория не е била разследващ журналист! Тя само анонсира интервю за Джи Пи Груп, правено от друг журналист."Виждам, че плътно следваш опорката спусната лично от Цецо в медийното пространство, само че пропускаш един важен факт. Точно тя направи обществено достояние случаят, в който двама журналисти хванаха гербавите да горят документи за евроизмамите си в някакво поле посред нощ. Именно заради това я наказаха.
14
5
 
20
 
! Отговори
nikonik преди 5 години
Важното е на началника от Банкия да му върви бизнеса с кристали.....
13
10
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Не лъжи, Виктория не е била разследващ журналист! Тя само анонсира интервю за Джи Пи Груп, правено от друг журналист. Плюс това вече беше писано за въпросната фирма.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са поддръжниците за легализацията на наркотиците?
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сега остава да го освободят тоя извергПълно безобразие"Това е целта, след като Цецо му плати няколко хилки да опере пешкира за поръчковото убийство на Виктория. Нали трябва и да си харчи надника, така че сега ще го изкарат жертва на наркотиците и ще го пуснат скоро след като се "поправи". След няколко месеца престой в кукувичарника ще се окаже, че вследствие на въздържанието му метамфетамини, отново е вменяем и ще го пуснат.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дрогата и пиенето са виновнивсички българи сме едни деца на които другите са им длъжни и виновни най-вече свенната им безотговорностс една дума роми, носегаеми, българи
9
1
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Статията е много неграмотно написана. Пълна е с фактологични и правописни грешки. Мисловният процес на Йорданова е доста разкъсан. Добре е журналистите, които пишат, първо да се научат да четат.