Петролът поевтинява, горивата – също! До дни бензин под 2 лв.

При дизела цената на дребно ще е средно 2,20 лева
30 ное 2018 10:45,
100
Петролът поевтинява, горивата – също! До дни бензин под 2 лв.
pixabay

Ново намаление на цените на горивата се очаква в следващите дни. Очакванията са, че спадът ще е с 3-4 ст. на литър. Това означава литър от масовия бензин да падне под 2 лева в големите вериги, а на някои по-малки обекти с по-ниски разходи да има и такива под 1,90 лв.

При дизела при големите търговци цената на дребно ще е средно 2,20 лв., а при малките и под 2,10 лв.

Това е най-ниската цена на бензина от 2 години насам, а при дизела - от 7 месеца. През ноември имаше 7 пъти намаление на цените на горивата заради спада на петрола. В резултат средната цена на бензина падна с 38 ст. на литър, а на дизела - с 22 ст.

Още по темата

"Напълно е възможно да има низходящо движение на цените, тъй като все още не е отчетен спадът на котировките на петрола от последните дни", презна вчера и Валентин Златев, шеф на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България".

Той обаче не се ангажира с конкретни стойности, тъй като според решение на Комисията за защита на конкуренцията на петролните компании е забранено да обявяват и коментират цени.

"Цената на горивата зависи основно от нефта и облагането", каза още Златев.

По думите му държавата прибира 45% от стойността на литър дизел, а при бензина - 51%.

"Подобна е ситуация в целия ЕС", коментира Златев. След приспадане на всички данъци и разходи за търговеца чистата печалба оставала 3,4 ст. Ако от нея се приспадне отстъпката, която дават големите вериги на лоялни клиенти, то печалбата се свивала под половин стотинка.

Цените в България на едро се влияели от няколко фактора. Единият са изискванията на ЕС за горивата - може да се продават само такива, които отговарят на Евро 5. Вторият фактор - нефтът, се купува по международни цени. И третият фактор - технологията за производство, също е почти изравнена, особено в Европа. Поради това трудно можело да се постигнат особено различни производствени цени, включително и в България.

Златев бе категоричен, че продажбата на цени, по-ниски с 20-30 ст., може да се дължи единствено на неплащане на част от данъците. И даде пример, че от внос не може да се постигне такава ниска цена, тъй като няма европейска рафинерия, която да предлага на такива котировки горивата.

От 2011 до 2017 г. акцизът за дизела се е повишил от 615 на 646 лв., което прави близо 24%. За същия период потреблението се вдигнало с над 1/3, а приходите от акцизи - само с 21%.

"Това показва, че в България има значителен сив сектор при горивата", заяви Златев. По различни оценка държавата губела около 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива.

"Дизелът е по-скъп от бензина заради повечето коли, които ползват такова гориво", допълни той. През миналата година у нас е имало с 50 000 повече дизелови коли от бензиновите.

Потреблението на горива през последните години се е увеличило - с около 2% за последните 5 години до близо 512 хил. тона при бензина, докато при дизела скокът е доста по-чувствителен - с над 40% до малко над 2 млн. тона. Общото потребление е нараснало с близо 1/3, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 32Ей от такива тъпaнари ми е омръзнало. Аз купувам бензин от 1981 г когато беше 80 стотинки той се е родил преди 15 години и знае колко е била цената през 80-те години. Литър бензин А93 никога не е бил 70 стотинки, 70 стотинки беше А76 през 1981 година но той ставаше само за камиони, ако караше колата с такъв бензин трябваше да сменяш свещите и карбуратора всяка година. Пак повтарям цената на А93 през 1981 г беше 0.80лв през неурожайната 1985 стана 1 лв а през гладната 1989 - 1.2 лв
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се обади на саудитеца да пусне петрола. Сега картела в бг трябва да пише надценката си в касовата бележка. Да видим колко скубят от литър. 60-70 стотинки ли? Сега цената трябва да е 1,60 лв.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха какви измами може да сътворят милионерите в Б-я ? Ами да не би в Европа дизеловите автомобили да са по-малко от бензиновите, че дизелът да е по-евтин бе ? Но на тъ'п и търпелив народ съдбата винаги му я определят измамници и престъпници !До днес да са ви намалявали горивата когато падат цените на петрола ?Защо се държите като овце бе българи,защо сте се навели и търпите скотският си живот, защо не разбрахте,че не трябва да гласувате за да разберат избраниците ви, че все пак сте ЧОВЕЦИ ?
56
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Няма понижение на ценитеНякъде около 4 октомврi 2018, слабата тенденция за повишаване цената на нефта, премина към тенеденция за понижаване и цената на 1 нарел нефт падне с 31% до вчера - от 84.09$ за барел *** 4 октомври до 58.09$ за барел вечера. Цената на дизела обаче падна с 2 ст. - от 2,31 лева/литър на 4 октомври до 2,29 лева/литър вчера, което е понижение от по-малко от 1%, даже по-малко от 0,87%. Цената на бензина падна малко повече - с 22 ст., от 2,29 на 2.07, което е понижение от 9,4%.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на горивата се понижавали , а търговците които използваха като оправдание покачването да вдигнат цените си , ще ги свалят ли ?
54
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 5 години
За това пък сигурно ще поискат увеличение на газта от 01. 01. 2019г. :::)))
53
11
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЧИСТОТО ЗЛО РУСИЯ ЗАДЪРЖА ЦЯЛА СЕДМИЦА ПАДАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЪС ВОЕННИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО УКРАЙНА!!!МИНАЛИЯ ЧЕТВЪРТЪК ПЪРВО ОПИТАЛИ ДА НАПАДНАТ КОРАБ НА НАТО НО НЕ ИМ МИНАЛ НОМЕРА И СЛЕД ТОВА РЕШИЛИ ДА Е КОРАБ НА УКРАЙНА САМО И САМО ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ТЪРГОВИЯТА С ПЕТРОЛ И ДА СПРАТ ПАДАНЕТО!!!КАКВИТО И САНКЦИИ ДА СЕ НАЛОЖАТ НА ЧИСТОТО ЗЛО РУСИЯ ЩЕ СА МНОГО МАЛКО!
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидоха протестите на БСП-то у киреча :)))))))))))) *** пак с пръстче в устата :)))))))))
51
1
 
6
 
! Отговори
Смешно преди 5 години
Смешно е как си компнсират, по-ниските печалби със сегашните цени на бензина, с тези с хубавата още надценка за дизела... На всички ни е ясно, че потреблението на дизел е много повече....
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЬМай ще е по-удачно да разпратим в чужбина такива като тебе ;)
49
7
 
1
 
! Отговори
Ь преди 5 години
До !!Като не ти харесват цените на горивата в България, заминавай за чужбина, където всичко е мед и масло и само тебе чакат.
48
7
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
А искате ли да върнем соца и да плащате 80 ст. за литър бензин при заплата 200-220 лв. И също така да чакате 15 години, за да си купите РУСКА кола? Щото като гледам, сегашното положение изобщо не ви харесва.
47
2
 
9
 
! Отговори
!! преди 5 години
Когато цената на петрола беше 140 долара за барел, цената на дизела достигна 2,40 лв. Сега цената на петрола е 51 долара за барел. Ако проследите цените на петрола през годината ясно постоянният спад на цената на петрола през втората половина от годината и същевременно непрекъснато увеличение на цените на горивата. Цената на дизела до скоро беше по-ниска от тази на бензина. Бензиностанциите поддържаха константен сбор от цените на литър дизел и литър бензин. Ясно личи картел.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааа,значи можело.Ама защо всички останали цени,които се вдигнаха къде с 50,къде със 100% си стоят същите?А?
45
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-50 *** грешиш,досега никога дизела не е бил 3 лева,а гега приятеля на любимата ти тиква златев,се прави на герой,с намаленията,а причината,за увеличението на цените е той.
44
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри Орешарски дизелът беше 3 лв защо никой тогава не протестираше? Защото при Орешарски хората имаха сигурна работа и високи доходи, отговори си сам защо протестират при ГЕРБ.
43
4
 
2
 
! Отговори
Електро преди 5 години
Организаирам протест за вдигане на цените на горивата поне тройно. Карам на ток и тия пушещите бръмчалници ми пречат. После ще организирам простест срещу цените на шампоаните против пърхот - подозирам картел и занижено качество. А следващия протест още не съм го измислил, но ще има 100%..вервайте ми
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Орешарски дизелът беше 3 лв защо никой тогава не протестираше?
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А прахосмукачките падат ли, прахосмукачките падат ли, развали ми се прахосмукачката, прахосмукачките падат ли?
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се отмени акциза и ДДСто и държавата да си компенсира като увеличи данъците! Така бензина ще поевтинее наполовина.

Спонсорирани публикации