Травматолози съветват: Намалете разходките!

120 с контузии от поледицата са посетили "Пирогов"
30 ное 2018 09:15,
14
Травматолози съветват: Намалете разходките!
pixabay

Който има възможност, да ограничи през следващите дни разходките навън, а останалите да са по-внимателни заради поледиците. Такъв терен е рисков за всички и особено за възрастните хора, при които подвижността е по-малка, костите по-крехки и всяко счупване може да завърши лошо, съветват травматолозите.

Те напомнят, че при поледица човек знае накъде е тръгнал, но не знае дали няма да се окаже в спешното.

Още в първия ден с денонощно отрицателни температури през травматологичните кабинети на университетската болница за спешна медицина "Пирогов" са прегледани 120 души.

15 с тежки наранявания са оставени за болнично лечение. Данните на триажните екипи показват, че всеки 7-и от общо преминалите пациенти в четвъртък е бил за травматологията.

Числото е в рамките на "обикновената" зимна статистика на болницата, специфичното е, че скачат случаите на счупванията, навяхванията, изкълчванията на глезени и китки от падане на заледени участъци, обясниха от "Пирогов" пред "24 часа".

Опитът обаче показва, че с увеличаване на мразовития период зимният травматизъм расте от ден на ден. Увеличават се основно паданията на хора в активна и напреднала възраст.

Правилото на ортопедията е, че детският травматизъм расте през лятото - тогава имат повече свободно време за игра и за хрумвания какъв "героизъм" да покажат.

Втората причина е, че при класически падания от право положение децата са в относително по-малък ръст от тежко увреждане поради ниския ръст, добрата бързина на реакция и подвижността като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастните наистина могат да не излизат - зареждам фризера на майка ми с всичко (със сменена тазобедрена става е), излиза на студено, но без поледица, има достатъчно сухи зимни дни. Ако имат храна, сметките могат да ги платят и децата или да внесат пари авансово. Счупване на тазобедрена става при възратсните води до смърт за период от една година в 50 от случаите. Децата падат всяка зима на пързалката и нищо, но при старите хора нещата са трагедия
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък ще ви посъветвам, когато получите независимо каква травма, дали поради лед по тротоара, дали поради дупки, шахти, разбити плочки, съдете общината или който е отговорен. За около година делото приключва и си вземате солидното полагащо се обезщетение. Същото важи и при щети по автомобила. С тези папуняци на държавна хранилка, може човек да се издържа само от обезщетения.
10
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Вземете посъветвайте общините да си чистят общинските терени!! А не всяка година да заплашват граждани че ще ги глобяват ако не е почистен тротоара пред домовете им. Да не говорим,че същите тези тротоари също са общинска собственост. Личната собственост свършва на входната врата. Ако реша да си сложа една сергийка на тротоара пред дома ми, ще трябва ли да плащам на общината?? Ще трябва, нали! А защо същата тази община ми вменява нейните задължения??????
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusЕдно време си го чистихме и него и никой не мрънкаше
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен3Ние сме си почистили пред входа, ама не е наша работа да чистим стълбите на подлезите, спирките на градския транспорт, градинките, пътните платна и т.н.Това е работа на общината, а тя не си я е свършила.
7
1
 
8
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 3Прочети пак, какво да почистя, тротоара да не е мой, общински е.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми вие пък малко внимавайте като вървите на лед... всичко ли трябва да ви се казва? Да слагаме табели "Внимание леда е хлъзгав!"
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде декември и фигурното пързаляне става най-популярния спорт- сутрин като отивам за работа и гледам хората масово се надпреварват с двойни и тройни аксели. Аз слагам веригите, буквално- направих си едни "терлици" за обувките от рабица(тънка метална мрежа) и жуля смело.
4
0
 
7
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Лично от Д-р Тома Михов, травматолог към ДКЦ XXII София ЕООД Коперник, знам че снежинка е стотинка. Казва го на всеки свой пациент и сигурно е много прав?!?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusМи излезте си почистете както правят хората в белите страни.
2
2
 
8
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До работа имам 10 минути пеша по основен булевард, и от двете му страни тротоарите са почистени само пред търговските обекти, общината не е свършила нищо и всичко е дебел лед.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Счупеното носи щастие!" девиза на травматологията на Пирогов.А сега сериозно, съветите им са разумни, но и сами знаят, че са пожелателни. Нито има как да не ходим на работа, нито пък бабите и дядовците могат цяла зима да си стоят вкъщи и да не излизат. Най-малкото защото трябва да си пазаруват и да си плащат сметките. А и май вече и пенсиите не ги носят по къщите, така че, да и на тях им се налага да излизат макар и не всеки ден.