Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма

Купувачът е млад човек, информиран, който не купува на всяка цена
128
Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма
Снимка: Investor.bg

На пазара на жилищни имоти в България няма балон, категорична е Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи фактът, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

Още по темата
"Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти", посочи тя.

Стойчева заяви още, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата, изрази мнение тя.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена.

Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково.

Купуването на имот "на зелено" тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена. "Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат", завърши Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хах опитват се да спрат пукането на балона със смешни лъжливи статии, една аверка в сф реве,че цял месец една сделка не е сключила..
112
1
 
3
 
! Отговори
Zuklum преди 5 години
Prizrachni panelnij beton kletki kompleksi bez naselenie....tolkova mnogo klozeti, a jikoi ne iska da si gi polzva.....hahahaha.....tolkova mnigo garaji, a nikoi ne iska da gi polzva....ulicite pretapkanj s faytonj i karuci.....koniove j magareta....
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ako ima balon na imotnia pazar, ste ima balon na danak sgradi i taksi smed, stoto to nali bg bkluk e kachestven procent ot stoinostta i obema na sgradata v santimetri i stotinki ....ama glavnia arhitekt i banker ne e spodelil za prekomerno strupvane na parichni masi ot tesi danaci i taksi........
110
1
 
4
 
! Отговори
Gazodui преди 5 години
Niama balon....ima svrahproizvodstvo samo na bg moderni klozeti i topli visoki bg garaji.....
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвеститорите живеят там, където нямате пари само да погледнете. Ако искате станете и вие инвеститори, но много от вас после че живеят в кашон на улицата.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвеститорите живеят там, където нямате пари само да погледнете. Ако искате станете и вие инвеститори, но много от вас после че живеят в кашон на улицата.
107
1
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Къде живеят инвеститоритеФакт е че строят в София но живеят извън нея.Кой е прецакан? Просто е НЕ купувайте и цените ще паднат .
106
1
 
15
 
! Отговори
Йййй преди 5 години
Брокерски сънища разни. Ще ви се да лапате като преди 11-12 лета ама НЕМА. Народа паре НЕМА!
105
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От заглавието става ясно, че експерт няма.
104
1
 
3
 
! Отговори
До българин преди 5 години
Принципно съм съгласен, но все пак трябва да се съгласиш, че ако това което си написал е вярно, то ти си в единия процент от населението. И най-малкото да имаш крава! :-)
103
8
 
35
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нормалните хора НЕ ИСКАТ да живят в София. хахаххаха Нормалните хора имат къща, двор и живеят в малък град. Или до морето или до планината. За какво ми е да живея в София и да търпя клоаката от цяла България? Ям домашна храна, пия домашна ракия. Домашно мляко пия... в Град жиевя не в село. Въпрос на желание да си направиш живота по-добър, не до мрънкане и чакане от държавата.
102
1
 
23
 
! Отговори
онзи преди 5 години
криза безспорно ще има, но кога ще се случи е друг въпрос.всичко зависи от лихвите на банките.вдигането на лихвите също е неизбежно, но ЕЦБ се олушва понеже нещата могат да станат много грозни и крахът да е по-голям от 2008.при имотите, проблемът е че много хора са се надценили и са се набълбукали с кредити, което изкривява пазара нагоре.
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно си на заварено на 300 лв от поне 3 години. Ама скоро ще им се пукне балона. На запад вече се срива. Например спада на цените на петрола е точно заради намалените поръчки, което води до по-малка консумация
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че аз и сега съм на 300 лв. двустаен в овча
99
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, догодина доста чуждестранни инвеститори ще изпонауволнят маса народ заради падналите поръчки последните няколко месеца. Тогава нещата ще тръгнат пак надолу като 2009. А иначе за непросветените - задава се повторение на кризата от 2008-2009. Западните компании отчитат огромен спад в поръчките. Така че хазайчетата да се порадват още половин годинка на надути цени и после айдеее пак ще има 300 лв за двустаен.
98
13
 
10
 
! Отговори
онзи преди 5 години
балон наистина няма.една стока струва толкова, колкото можеш да я продадеш.докато има платежо-способни купувачи, цените ще са такива, даже и по-високи могат да станат в София.пазар и глобализация.
97
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Балон най-вероятно има,но не чак толкова голям. Реално инфлацията за последните 18м е около 15% а цените са + 8-10% ... дефакто са паднали.А тези които сравняват с цените 2001-4 няма нищо общо - тогава строителството беше с най-евтините материали и без никакви норми, а се искаха 3-400? - без изолация без асансьори без даже уредено право над парцела(чист балон).За това и масово имаше недовършени сгради. В момента цената на кв строителство е окол 4-500? със парцела идва към 600 във нагоре печалба
96
16
 
9
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
гроздето е кисело....драги съселяни.....
95
5
 
21
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Лъжи, лъжи и пак лъжи.
94
3
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Ай,горката Снежана от четири години България е в икономически възход!