"Бонус-малус" едва ли от 1 януари 2019-а, ще се забави!

В талона ще се вписва кой има право да управлява колата
105

Има вероятност въвеждането на системата "бонус-малус" да се забави с няколко месеца и тя да не влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това съобщи при дискусиите по новия режим шефката на финансовия надзор Карина Караиванова.

"Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история", мотивира се Караиванова, цитирана от "24 часа".

В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да управляват колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за движение по пътищата.

Още по темата

Връзката между КАТ и Гаранционния фонд също не била готова, което ще затрудни съставянето на досиетата на всеки водач.

Според Владимир Савов, член на УС на КФН, въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност".

"При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, компаниите събират годишно 943 млн. лв. само по тази застраховка, при средна премия от 300 лв. на кола. При въвеждането на системата, парите няма да се увеличат, а само справедливо ще се разпределят сред лошите и примерните шофьори", пресметна той.

Савов цитира данни на МВР за 2017 г. според които обект на санкциониране са били собствениците на 1 134 718 автомобила, тоест 64% от колите не са били обект на санкции.

След първата година на въвеждане на системата "бонус-малус" се очаква 87,7% от собствениците на колите или 2 млн. да плащат с 10% по-евтина полица, 7,6% или 238 742 души, да плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, и само 0,4% от собствениците, т.е. 11 028 души, да плащат с 400% по-скъпо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това управление е абсолютно престъпно спрямо народа!
15
0
 
12
 
! Отговори
смях преди 5 години
Ей за това какви протести ще има не е истина.
14
2
 
38
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Застраховката ГО е за колата, а не за шофьора и всякакви бонус-малуси са неприложими.Това, което правят от КФН по заповед на мутрите застрахователи е да мъдрят как шофьорите да плащат повече за тази застраховка без да протестират против поредното ограбване.
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси дрането на шоферите
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интервюираният добре го описа. "Малусът се предавал от човек на автомобил и от автомобил на човек" ... неизлечимо заразно зло. Ако купиш двигател от ударена кола отзад, вероятно също ще ти носи Малус.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонус-малус представлява с няколко думи - " няма вече какво да измислим да ви точим парите"
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, ще се забави, да минат изборите! Щото на матриала много му стана, а пък и няма да може да забрави! Пък после с пълни сили пак яко дране на кожи да пълним Боковия бюджет, да има "стабилност" и хляб за "брачедите"!
9
1
 
28
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Системата бонус-монус, шменти капели!
8
0
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Когато писах, че системата ще е "Конус-*алос" коментарът ми бе изтрит.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата е измислена от преди век. Най подходящата и изгодната е немската но няма "далавера"с КАТ.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новина :Ако детето е заченато в лекия автомобил , по приетия закон новият собственик става баща !!!Тук е мястото да благодарим на Политическа партия ГЕРБ , на Собственика на ГЕРБ и на депутатите на ГЕРБ за всички малко .умия !
5
1
 
20
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Поредната глупост. Ако си имал катастрофи дупе да ти е яко. От тук нататък пазете се от катастрофи застраховката скача мигновено с 400 %
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, какъв бонус ... с бонуса застраховката ще ми е каквато плащам в момента. А иначе казват, нямало увеличение. Само справедливо разпределение на застраховката. Пълна лъжа.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
маус-маус се бави, а боно кви ги върши.
2
2
 
33
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Мойта кола я давам на всички съседи. Сега трябва да ги пиша в талона. Баси.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка, кожодери!Изобщо не сте ни нужни!Вредители!