Колко са добрите шофьори, а лошите? "Бонус-малус" – плюсове и минуси

Системата ще даде някаква справедливост, коментира експерт
Обновена: 27 ное 2018 09:13 | 27 ное 2018 09:10, Петя Славова
58

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души.

Това показват разчетите на застрахователните компании и КФН за ефекта от въвеждане на системата "бонус-малус".

Според Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка тя не трябва да влиза в сила.

Още по темата

"Тя не се базира на абсолютно никакви данни, никой не е дал до момента от МВР статистика колко са добрите шофьори и колко са лошите шофьори. Тя цели едно - по-голяма тояга за шофьорите", категоричен беше Иванов в студиото на "България сутрин".

Председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров пък обясни пред Bulgaria ON AIR, че философията на "бонус-малус" по целия свят е да санкционира лошите водачи и да стимулира добрите да продължават да са изрядни.

Той обаче се съгласи с Йонко Иванов, че представените данни за поведението на шофьорите и за колко то тях ще се оскъпи застраховката "Гражданска отговорност", са дискусионни.

"Трябва да тръгнем от някъде. Тази система ще даде някаква справедливост. Сега всички плащаме по равно. Този, който има 30 акта и 30 000 лв неплатени глоби, също плаща колкото изрядния водач, което не е редно", настоя Тодоров.

Той допълни, че се надява всички констатирани слабости да бъдат отстранени, но системата да влезе в сила.

Йонко Иванов пък обясни, че след въвеждането ѝ ще се стигне до три наказания - на водача, на автомобила и на собственика на колата.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка опроверга и информацията, че ще отпадат въпроси от листовките при изпитите за шофьорска книжка.

Той обясни, че не се коментирало такова нещо, а за да отпаднат определени въпроси, трябва да се смени учебната документация и по думите му наистина има неща, които трябва да отпаднат.

Владимир Тодоров пък даде пример с въпроси, които са неадекватни, защото нямат отношение към пътната безопасност и поведението на водачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
ВГ преди 5 години
Който е тарикат и регистрира колата си на друг ще духа супата. Като го хванат пиян с превишена скорост ще вдигнат гражданската на всичките коли и на двамата!
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мизерен си и взимаш минималната или малко над нея => возиш се на автобус/влак! На теб *** не ти се полага кола защото:-Нито ще я подържаш -Нито ще внимаваш -ТИ СИ СКАПАН УБИЕЦ!
51
2
 
3
 
! Отговори
Българан преди 5 години
Тези гламари от КФН не можаха да вземат готова, смислена и работища система от европейска държава (пример Германия), а дадоха пари за *** изпълнения с цел пълнене джобовете на застрахователи ?!?
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хорааа.., това е поредния капан с който ви обръщат джобовете наопаки.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Аха, не може. Поинтересувай се за световния опит ако си редовен нарушител, да видиш коя компания ще те застрахова и за колко!
48
2
 
6
 
! Отговори
преди 5 години
До джоНе да се вписват хора в полицата за гражданска отговорност, а граждаснката да е на човек, а не на автомобил! навършиш ли 18 години сам си носиш отговорността - не може заради провинения на един, да страда друг, та било то и негов роднина. Човек не си избира роднините - за пример може да питате децата на сталин!
47
1
 
18
 
! Отговори
az преди 5 години
В Германия бонуса е - 75% , малуса + 190% . Като обстоятелства се вземат само птп при които са изплатени щети.В 99% от държавите е така , ама при нас няма да е така - трябва да се купи някой друг остров на някой застрахователен шеф
46
1
 
11
 
! Отговори
джо преди 5 години
Как искането на определени лобита води до безобразия на всички нива. Автомобилите не се движат сами.Те имат водач и когато се нарушат правилата на него се съставя акт. Не може автомобила да е "виновен" , Защото някой се е взел за джигит. Много по логично ще бъде да се вписват допълнително лица , ползващи автомобила. Ако сред тях са лица с нарушения, това да влияе при формиране цената на застраховката. Целта сега е да се съберат, максимално пари и бонус-малус е само параван.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази схема има скрит смисъл - хората да не купуват коли втора ръка, само нов внос! Не се ли замисля някой защо батките от автокъщите не скачат?!
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може шофьорите да плащат два пъти за едно и също нарушение! Не може По ЗДП и по ГО да се плаща! Не може! Гонене на герб от властта до дупка!
43
2
 
3
 
! Отговори
Станислав преди 5 години
До АнонименНе слагай всички под общ знаменател. Не е само черно, нито само бяло. Някои от тези бизнеси са си напълно нормални, законни и дават хляб на доста хора.
42
5
 
9
 
! Отговори
беееее...беееее.... преди 5 години
На всички дето сочат другите като нарушители ,а себе си за много стриктни има повишение, което ще бъде уточнено , а за нарушителите вариантите да се скрият са безбройни така ,че всички дето сте стриктни ще си бъдете подстригани до голо, както си му е реда ,а и знаем ,че първи и безропотно ще си платите ,защото вие сте най-мирните и безропотните от стадото...точно като пенсионерите --те са с най-малки доходи ,но първи търчат да си платят сметките ,много са изпълнителни..
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПредложениеОсвен това там могат да ти конфискуват номерата, което означава, че ще ти епо-евтино да купиш нова кочинка.
40
2
 
13
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 5 години
Без значение колко са добрите и колко лошите ,застраховките вече ще са по-скъпи за всички--- е да ще плащаш повече и ще имаш правото и удоволствието да злорадстваш , че някой е платил повече ....га ти утешението ; мене ме съдраха ,ама оня по-го съдраха !!!! И здравни и данъци и минималните осигурителни прагове се вдигат и на края --хората стачкували за бензина ,не за всичко ,а за бензина и протеста бил на БСП --герберска дезинформация...
39
2
 
16
 
! Отговори
гневен преди 5 години
Целта е единствено да се ограбват хората, защото няма никаде по света ГО да е на колата. Това е поредната гавра с българите.
38
3
 
18
 
! Отговори
Малус преди 5 години
Га платим 1200 лева... Да додят да *** цунат... Отзад!
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-якото е, че карам от почти 20 г. кола, имам точно един фиш за 50 лв. глоба и примерно след години евентуално ще ми дадат бонус. При положение, че могат точно за 5 минути да установят колко нарушения имам.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО ПРИНЦИП ИЗЛИЗА, ЧЕ ЗА ЕДНО НАРУШЕНИЕ СЕ ПЛАЩА ДВА ПЪТИ..ЕДИПЪТ НА КАТ И ВТОРИ ПЪТ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ...
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тези дето карат без застраховка ? Кой ще гарантира,че "лошия" шофьор ще плаща 1200 лв.? Дали няма да предпочете да кара без гражданска.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще се занимават с шофьорите защо не се говори за измамниците които изнудват клиентите на майстори на покриви!!!!????