Наближават празници: Как да не преяждаме?

Постите не са подходящи за деца, бременни и възрастни
3 дек 2018 08:50, Петя Славова
13

В християнския календар има много пости, а преди Коледа са т. нар. "леки пости", защото по това време може да се консумира риба. Спазваме традицията на коледния пост, за да дадем почивка на храносмилателната система от по-трудно усвоимите животински продукти - месните и млечни продукти.

"Това обаче не значи, че не трябва да се погрижим за разнообразието на хранителните продукти, които ще приемаме", посъветва нутриционистът Яна Данаилова. Според нея е важно да консумираме зеленчуци и плодове, защото те ни зареждат с много фибри, минерали и протеини.

"Все пак обаче трябва да консумираме и храни с повече калории и мазнини, защото декември е с доста ниски температури, а тялото ни се нуждае от тези ценни минерали.

Важно е да се отбележи, че постите не са подходящи за малки деца, бременни жени и възрастни хора. Освен това преди да започнем с постите, е важно да се консултираме с лекар.

Яна Данаилова ни показа в студиото на "България сутрин" как да приготвим бързо и лесно доста полезна и питателна храна - хумус.

"Подготвя се на базата на авокадо. Той е много полезен за хората. Подходящ е дори за бебета и може да го включим в нашето меню без да се притесняваме. Използвам конопено семе - това е растителен източник на протеин. Богато е на есенциални аминокиселини. Важно е, като изключим животинските продукти, да си набавим необходимите калории", обясни още нутриционистката пред Bulgaria ON AIR.

Тя е все пак е категорична, че е хубаво ако постим, да го правим не само физически, но и духовно и морално. Ако ние сме натоварени от това, което правим, може в психически аспект да ни навреди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
хитл.. преди 5 години
Аз като ви казвам че,капитала е упадък не ми вярвате,Социализма е равенство
11
0
 
1
 
! Отговори
Рамбо преди 5 години
Преяждане,подигравка към бедните.За коледа,предлагам всички министри,депутати да бъдат в затвора,на вода и хляб
10
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 5 години
няма такава опасност за нас.Да му мислят депутатите .
9
0
 
8
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Единственият начин да не се преяжда, е да се яде по-малко:))
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За доста от българите преяждането няма да е проблем и тази година.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво да преядат възрастните? С 40 лв към пенсията?
6
4
 
13
 
! Отговори
Аз умирам преди 5 години
То аз няма да преям защото няма как да стане. Нямам пари. Освен това тази тема само за богатите се отнася за награждачите. Аз мога да остана на улицата гладен като мръсен пес до нова година. Кой ще ме нахрани никой. Живота не е честен. Не е справедлив. Дано всички вие награждачи с много пари умрете от преяждане.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тези сутрешни блокове наистина ходят хора с шантави професии. Преди време имаше една дама, която представиха като "специалист по диагностициране на размера на женския бюст". Е то такива специалисти имаме много :)
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пости говорете и правете предаване с духовник, а не с диетолог.
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За постите и за това как лично вие да постите трябва да говорите с духовника си. Той най-добре знае. Интересно как хора родени и израснали в православна страна не знаят почти нищо за православието. Не се яде риба през този пост, освен ако не е голям празник, и си има правило, което сега тук точно няма да излагам. Разрешава се в някои от съботите и неделите, но не във всички съботи и недели през този пост.Постенето е за вярващи. Всякакви светски глупости за диети са неуместни. Постът не е диета.
2
1
 
8
 
! Отговори
"нутриционист&q преди 5 години
Да ви .... и на езика и на азбуката. "Нутриционист"? Това дума от "нутрия" и "ционист" ли е скалъпена или от" хранене"? Може да се използва думата "диета" и производните й. Общо за статията, несвързани алабализми за някой химически зависим.
1
0
 
17
 
! Отговори
Ето как преди 5 години
Как да не преяждаме!?Гласувайте за ГРОБ.

Спонсорирани публикации