Броят на педофилите в нета расте. Методите им – все по-оригинални!

Осъдените дори организират детски партита
5 дек 2018 07:00,
42
Броят на педофилите в нета расте. Методите им – все по-оригинални!
Снимка: pixabay

С развитието на технологиите се развиват и киберпрестъпленията. Нови видове измами навлизат в България. Мрежата става средство за набиране на жертви на трафик на хора. Все повече педофили са заловени у нас да злоупотребяват сексуално с деца, използвайки интернет.

Операции в страната през ноември

"През ноември приключиха успешно осем операции. Един от тях се свързвал с деца през Facebook, набирал е информация – телефонни номера и адреси. Използвайки данните, е публикувал в сайтове за запознанства сексуални обяви от името на децата и ги е заплашвал, че ако не се срещнат с него, ще изпрати линкове към тези обяви на близките им. Целта му е била да осъществи сексуални актове с тях", заяви Явор Колев от ГДБОП пред "Труд".

По думите му другите седем педофили са разпространявали материали със сексуална експлоатация на деца. Той уточни също така, че броят на задържаните педофили се е увеличил в сравнение с миналата година, когато са били около 80.

Ролята на социалните мрежи

"Популярните социални мрежи като Facebook набират все повече профили, а и самите педофили ловят жертви през тях. Много малки деца без родителски контрол си откриват профили, публикуват предизвикателни снимки, за да впечатлят съучениците си, например. Те се наблюдават и от престъпниците, и децата стават лесна плячка", обясни Колев.

Той допълни, че обикновено педофилите създават фалшиви профили и се правят на връстници на тези деца, изпращат покана за приятелство, започват комуникация в месинджър.

"Те са изкусни психолози и предизвикват децата да си покажат бельото, а след това да се съблекат. От тези снимки започва изнудването, което ескалира до сексуални актове пред камера. С тези записи те, освен че задоволяват извратените си желания, изнудват децата да продължават да правят клипове и да привличат приятели в тази дейност", каза той.

Според данните, търсещите реален сексуален контакт с дете са само 10% от общия брой на педофилите, които търсят материали с детска сексуална експлоатация.

Профилът на типичния педофил в България

"Според международната статистика, 95% от педофилите са мъже. В България нямам спомен да сме работили по случаи с жени, занимаващи се с такава дейност. У нас педофилите са мъже на възраст от 20 до 50 г. Сред тях има и семейни с деца, но обикновено това са самотни хора", обясни началникът на "Киберпрестъпност".

"Имаме педофил, който работи като аниматор, а е осъден 2008 г. на лишаване от свобода. Има и педофили дисководещи на тържества с непълнолетни. Има и педофил, създал фондация за откриване на деца таланти в областта на спорта. Тези хора би трябвало да подлежат на регистрация и да имат законови забрани за достъп до деца", каза още той.

Нови видове киберпрестъпления?

"От десетилетия са популярни и т.нар. романтични измами, извършвани от хора от Нигерия, Гана и др. Те създават профили във фейсбук на американски генерали, сприятеляват се със самотни жени в България и ги изнудват да им изпращат пари. Имаме случаи, в които са изпратени 60-70 хил. евро., ипотекирани жилища, взети заеми. След като жената разбере за измамата, дълго не може да повярва, изпада в психологически срив, което в много случаи води до фатален изход", обясни Колев.

По думите му популярни са и измамите, в които млади жени изпращат покани за приятелство във Facebook на мъже. Жените се събличат пред камера и приканват жертвите си да направят това, записват действията им и после ги изнудват. Те искат от 3 до 5 хил. евро, за да не разпространят материалите.

Как да разпознаем фалшивите профили?

"Хакерите са се добрали до бази данни на електронни пощенски услуги и заплашват жертвите си, че имат достъп до компютъра им, наблюдават ги от камерата и имат записи от нея – какво са правили, докато са гледали порно сайтове. За да не публикуват информацията, искат суми дори до 10 хил. долара в криптовалута".

Съветите са периодично да променяме паролите си, да използваме сложни пароли с различни символи, да ползваме лицензиран антивирусен софтуер и лицензирани продукти, да не ползваме торент тракери, да не отваряме писма с прикачени файлове в имейлите си.

Спам кампаниите

"От 2016 г. периодически спам кампании призовават от името на български институции да отворим файлове, в които има писмо, да речем, от НАП, от съдия изпълнител или компания за бързи кредити. Хакерите ни заплашват, че ще бъдем санкционирани от НАП или ще ни бъде заведено дело. Така ние отваряме прикачен към писмото файл, съдържащ зловреден код, който заразява компютъра ни и го прави достъпен за престъпниците", заяви Явор Колев.

Щетите от киберпрестъпления в световен мащаб и в България

По думите на  началникът отдел "Киберпрестъпност" щетите от киберпрестъпления в световен мащаб са 1000 млрд. долара годишно. Тук влизат и финансовите – новите типове престъпления, както и старите, като скимирането на банкови карти от банкомати, и кражбата на информация от кредитни и дебитни карти чрез изпращане на фишинг сайт с данни от тях.

Работи се в ежедневен контакт със страните членки на Европол и Интерпол. Конвенцията по киберпрестъпност на Съвета на Европа не ангажира само европейските страни, а към нея са се присъединили над 86 държави и са синхронизирали с нея законодателството си, така че едно престъпление в интернет да е такова във всяка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бухари - Том 7, Книга 62, номер 64Разказва "Aisha: Пророкът се ожени за нея, когато тя беше на шест години и той консумиран брака си, когато тя е на девет години, а след това тя остана с него в продължение на девет години (т.е. до смъртта му).
20
1
 
12
 
! Отговори
точка преди 5 години
Вече няма нужда от ДС,от агенти от следене,има Фейсбук,където всеки *** доброволно дава всякакви данни за себе си.
19
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
кастрацията да се приеме със закон за такъв род престъпления и това да се приеме с референдум на народа. Такива *** да си понесат линча до живот
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм твърдял,че т.н. "социални" мрежи са вредни. Какво още трябва да ни се случи, за да го разберем? Фейсбук е създадена от и се ръководи от ЦРУ с цел световен контрол и има много материали, но у нас не съм видял да се пише по този въпрос. В тази мрежа, колкото повече "приятели" имаш реално толкова си по-незначителна личност. Истински значимите хора имат малко "приятели" или не я използват. Наскоро почина мой познат, имащ 18 000 приятели във Фейсбук. На погребението му бяхме 4 души.
17
2
 
16
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ БЕ преди 5 години
Защо им криете имената и адресите ? Защо няма публичен регистър на педофилите и ВИНАГИ ги пускат с подписка след по-малко от 24 часа?Защо всеки един педофил необеспокоявано може да работи в забавачка или училище като разносвача който дърпаше 6 годишни по тоалетните в столично основно училище? ЗАЩО ЗАЩО ЗАЩО ? Защо не им се отнемат техните собствени деца?Тука разни извратеняци обясняват колко предизвикателни са десетгодишните и как сами са си виновни - вие сте *** бе господа.
16
1
 
11
 
! Отговори
същото преди 5 години
На времето в Германия фалшификаторите на пари не ги вкарвали в затвора,а директно в казана с олио да се пържат!В цяла Европа правели фалшиви пари,в Германия-не!
15
4
 
43
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Не казвам, че педофили няма, но съм сигурен в едно, профилите на децата между 11-18 години стават все по-провокативни. 13 годишни пикли приличат на 30 годишни компаньонки, снимайки части от недоразвитите си израстъци, по бельо и обсипани с грим. Така че, и родителите да се хванат малко в ръце и да почнат до контрилират "социалния" живот на милите си щерки и синове в мрежата ! Половината от тези заблудени деца, съвсем целенасочено си търсят внимание от чичковци с парички.
14
5
 
14
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
И изобщо, защо трябва да комуникираме в мрежата с хора, с които дори не сме се засичали на живо поне веднъж или не сме били с тях в обща компания? Изпращането на покана без да познаваш и без да си го виждал човека, би било твърде несериозно и никой нормален отсреща няма да я приеме.
13
5
 
9
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Хал хабер си нямаш аматьоре - има такива виртуози, че никога няма да ги хванеш. Снимки бол, ниско качество щото са правени от мобилен телефон, приятели се правят покрай приятели и в повечето случаи са от един град.... така ще те омотаят, че ще се влюбиш и ще искаш брак хехе
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо обратните се бориха за права, сега научавам че и педофилите искат права... кои са следващите?
11
0
 
15
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Ако нямаш умението да разпознаеш фалшив профил си или малко дете, или много отчаян, или си с много малко опит в мрежата. Иначе са твърде лесни за разпознаване: - профилната снимка е с ниско качество- профилната снимка се различава от снимките в албумите- снимките в албумите съдържат различни лица, но не и едно и също лице- фалшивият профил има или много приятели, или малко приятели - но от различни градове/страни- коментарите под публикуваните снимки нямат ясно изразен тексти още мн.други
10
3
 
18
 
! Отговори
Аз чета, а вие? преди 5 години
Доакзано е научно, че педофилията е пряко свързана с ***. Либералните държави и продажните медии обаче не обелават нито дума по този върпос, защото на *** няма да им позволят да осиновяват деца. Само си педставете в какъв ад живеят децата осиновени от тези извратеняци.
9
3
 
8
 
! Отговори
какво преди 5 години
Стана с узаконяването на педофилската партия в европа. Некъв съд се изказа, че е законна? Дайте повече инфо.
8
3
 
22
 
! Отговори
Какво да направим преди 5 години
Това нещо не е хубаво. Детето не е на 18г. Ама те в училище правят любов в тоалетните както викате. Еми незнам. Такъв е светът. Никой не му пука за закони. И докато има такива примери като Сузанита няма да се оправим.
7
2
 
67
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Когато 18г бял младеж прави сексс с 12г бело дете това е педофилия....а когато 18г църнн мледеж прави сексс с 12г църно дете това са културни особенности на етноса..и не само ,че църния младеж не е в затвора ами е на топло в къщи и чака 12г му изгода да изтегли от банкомата помощите за детето им защото се води самотна майка и държавата ги поощрява!Еврогейскии ценности кво да правиш!?
6
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, по закон в Република България, в момента в който една девойка навърши 14 години има право да прави секс ако е съгласна с мъже от всякаква възраст без те да бъдат водени под отговорност при положение, че тя дава съгласие. Но също така закона казва, че една девойка става пълнолетна на 18 години и не може да бъде приета като пълноправна гражданка до тази възраст (18). Демек може да се клеццне на 14 по закон ако е съгласна, но понеже е непълнолетна и не знае кво прави пак ти го отнасяш....
5
14
 
12
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Педофилите са предимно в софия и са спонсорирани и защитавани от НПОта на сорос. Те са част от така нареклите се протестари-джендари
4
9
 
46
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А какви са възрастите при които флирта се счита за педофилия?? Под 16г. ли?Щото те в днешно време има разни момиченца дето на 13-14 вече изглеждат все едно са в "занаята" от години. Обличат се провокативно, наконтени, гримирани, че и говорят като жени.А при ромското население масово раждат на 13-15. до 30г повечето ромки вече са баби и имат внучета.Явно в страната има двойни стандарти. А полицията преследва само белите мъже на които им се прави секс със младо.
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червеният тошовист с 30-те ника отново е на амбразурата!Няма банани, тоалетна хартия и хапчета, щото е пред пенсия, предстои купон!
2
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен: преди 5 години
Не е вожно че има Педофили, Наркомати, ***, Убийци.. За една голяма част от Българското население, това не им е важно. А най важното е им че има Банани, целогодишно, че има тоалетна хартия, че магазините са пълни. Искам да ви попитам, Тук коментиращите, Защо през управлението, на Тодор Живков, нямаше Педофили, наркомани, и т.н.