ТИР-овете и тол таксата – плащат и предварително, карат

Ще се издава маршрутна карта откъде да преминават
5
ТИР-овете и тол таксата – плащат и предварително, карат
Снимка: архив, БулФото

Превозни средства над 3,5 т ще могат предварително да плащат тол такса за заявен маршрут.

В този случай ще се издава маршрутна карта, която позволява на тежкотоварното превозно средство да премине еднократно разстояние в обхвата на платената пътна мрежа от начална до крайна точка, с допълнителни, предварително посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири.

Още по темата

Това предвижда приетата от правителството Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни, като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

Маршрутна карта могат да използват водачите на автомобили с тегло над 3,5 т, които не разполагат с бордово устройство или такова за спътниково позициониране, с което да се проследи изминатото разстояние, и не са сключили договори с доставчик на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние или с доставчик на декларирани данни.

Маршрутна карта може да бъде купена не по-рано от 7 календарни дни преди датата на пътуването, като е валидна за срок от 24 часа от декларираната начална дата и час на пътуването. Тя ще може да се купи по електронен път, чрез картово разплащане на терминали за самотаксуване или в пунктовете за продажба.

Размерът на тол таксата ще се определя въз основа на заявените начални, междинни и крайни точки на пътуване. Така ще се позволява и преминаването по платените републикански пътища при временна невъзможност да се ползва вече монтирано бордово устройство. Системата ще изчислява автоматично дължимата такса за изминат участък, която ще се плаща предварително, според данните за превозното средство, маршрута и планираната дата на пътуване.

Тол таксата за автомобили с тегло над 3,5 т ще се начислява в зависимост от действително изминатото разстояние, което ще се определя с точност до 100 метра. В случай, че е установено, че дадено пътно превозно средство се е намирало последователно в две отделни точки на платената пътна мрежа, се приема, че е изминало разстоянието между тях, преминавайки по най-краткия маршрут. Нивата на тол таксите ще се променят според екологичните категории на моторните превозни средства.

Предвижда се възможност при промяна на регистрационния номер на лек автомобил тя да бъде заявена в централното или в областните управления на Агенция "Пътна инфраструктура", или по електронен път до 3 работни дни. В срок до 2 работни дни от получаване на заявлението новият регистрационен номер се отразява в електронната система за издадените електронни винетки след справка в Националния регистър на пътните превозни средства.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 3 месеца
Това е бомба със закъснител.Представете си-един огромен персонал за издръжка - как ще се получи. Великите управляващи си правят разни тънки сметки за какво ли не
1. Искат да ви вкарат в схемата на застрахователите-едно безумие без граници. Ако надвишиш с еди колко си км ?
2. Целта е да се търсят всевъзможни начини за пари но чуждите превозвачи не са ***
3. Тази побългарена система ще ви коства много.Не сте толкова велики. Идват избори
4. ЗДП толкова пъти се прекроява и то само за пари !!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
Емигранта преди 3 месеца
Голям *** в тази България с ТОЛ системата,цяла Европа работи в Единна система, лепиш машинката отпред на стъклото, и бичиш през авт. лента с 30 км /h взима си таксата и караш, от където си искаш влизаш и излизаш по магистралата, само нашенската простотия кара западняците да се чудят в кой век живеят, пфууу, смърди от всякъде, то затова няма оправия!
3
1
 
2
 
! Отговори
Haraz преди 3 месеца
Parvo na kantara, posle bilet spored kilogramite i gramovete na voziloto,.... abe kato v samoletite na bulgaria air i letistnite vazdushni taksi na airberlin....togava po bg patna mreja moje da se tarkalia i da machka bg asfalt....da puska izgoreli gazove v bg nebeto ot svilengrad do petrich, russe i sofia....
2
0
 
9
 
! Отговори
London преди 3 месеца
Toll значи такса за преминаване на мост или по даден път, накратко пътна такса. Какви са тия наши малограмотни словотворци, пишейки толтакса, което ще рече пътна такса такса? Въвежда се толсистема(система за плащане на пътна такса), но употребата на толтакса е признак за не особено висока култура!
1
0
 
3
 
! Отговори
Природолюбител преди 3 месеца
Под вола теле тиражите,бре...