Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!

Това се прави с цел по-голямо производство
8 дек 2018 14:48, Елка Василева
141
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!
Снимка: архив, Булфото

И белият хляб е боядисан, за да може да се произвежда повече, пише "24 часа".

Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб, отбелязва изданието.

Отдавна e известно, че черният хляб, който е смятан за по-здравословен, всъщност е боядисван. Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб.

За да достигнат големи обеми от по 10 000 или 20 000 хляба за кратко време, производители променят цвета на бялото брашно.

Оказва се обаче, че боядисват и белия хляб. За да се използва голямо количество брашно за промишлено производство, то се изсветлява изкуствено. Защото, за да се получи естествен бял цвят на брашното, трябва в продължение на 9 седмици то да се изсветлява всеки ден по 2 пъти - така в него влиза кислород. Това води до естественото му окисляване, а оттам и до снежния цвят.

Само че това брашно е 4 пъти по-скъпо от оцветеното, което е към 50 ст. на килограм на едро.

Във всяко предприятие може да има качествен хляб, стига обаче да се прави по бавна технология.

Много митове се навъдиха, объркват хората и ги вкарват в грешни посоки - противоречиво и обратно на това, което науката сочи, смята проф. Гроздан Караджов - специалист по хранителни и сладкарски изделия. Той не разбира защо навсякъде хлябът се анатемосва, включително глутенът.

Според експерта хлябът е сред най-чистите хранителни продукти на фона на сирена без мляко и колбаси със съмнителен състав. Освен това Караджов подчертава, че има държавен стандарт за хляба и производителите, които са го приели, го спазват, защото контролът е много строг.

По стандарта има три типа - “Софийски”, “Стара Загора” (бял) и “Добруджа”.

Те са еднотипни като технологични изисквания. Първият се прави само от брашно тип 1150, белият е само от тип 500, а “Добруджа” - от тип 700. Стандартът изисква както точното оборудване, така и спазването на технологиите. Предвижда и внасянето само на емулгатори. Има списък на разрешените подобрители, в който е указано къде може да се добавят и в какви количества.

Защо хлябът не е вкусен като едно време, питат често по-паметливи българи. Ето причината според проф. Караджов - използват се съкратени технологии при втасването и изпичането. Така липсва ферментация и съзряване на тестото. Вследствие на това не се натрупват достатъчно количество ароматно-вкусови вещества. Ако се консумира на същия ден след производството, на вкус е добър. Но ако престои, става безвкусен.

Начинът на изпичане също води до натрупване на вкусови вещества - продължителното предизвиква химични реакции, които натрупват голямо количество ароматни и вкусови вещества. Но повечето производители съкращават процеса на печене.

“Има производители, които държат на качеството на хляба, спазват технологиите и получават тесто по двуфазен метод, който много рядко се прилага”, казва Караджов. Този способ предполага тесто с мая и основното тесто. Двете съзряват достатъчно време, за да натрупат голямо количество ароматни вещества, които подобряват качеството на хляба.

Сега обаче хлебозаводите прибавят повече вещества, които да улеснят процесите на производство. Ползват се овлажнители и омекотители, които не позволяват тестото да се залепя за машината. Добавят се ензими, които имат за задача да ускорят ферментационните процеси, така че да се натрупа по-голямо количество вещества. С тях се подобрява ароматът, вкусът, качество и цветът на кората.

Не са опасни за здравето на хората, обясняват експерти. Безвредни са, но обикновено производителите на подобрители представят смес от вещества, без да е ясно какви точно са те. Това се изписва и на пакета - комплекс от ензими. Тези фирми дават указания на хлебарите как да използват продукта и как и кога да се дозира.

“При промишлено производство, което е поток и не спира, за да се уеднакви качеството на хляба, е необходимо да се слагат вещества, които да коригират свойствата на брашното”, смята Караджов.

Той препоръчва да се избягват хлябове, които са с много продължителен срок на съхранение. Това се постига с консерванти, а те действат негативно не само на външните микроорганизми, но и на човешкото тяло.

36 часа е годността на хляба, след това той се втвърдява, ако няма добавени вещества. Постепенно губи аромат и вкус, придобива мирис на стар, кората става мека и еластична, а средата - твърда.

“Стои ли средата, а и целият хляб мек след 36 часа, това е сигурен признак, че в него има неща, които не са за препоръчване и за постоянна консумация”, казва професорът.

В заводите често опаковат хляба още топъл, което води до конденз.

Така от микробиологичното замърсяване от опаковката е много вероятно да се появят плесени.

Според пекаря Георги Лефтеров в заводите хлябът се приготвя за два часа. За сравнение вкъщи или в занаятчийски условия ще отнеме минимум 6 часа, а средното време, необходимо за качествен хляб, е едно денонощие.

По Българския държавен стандарт от 1956 г. например само първоначалното втасване на хляба е четири часа, обясни експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: бял хлябпроизводство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
До МенгелеИмам си глава на раменете, никой нищо не ми пробутва. Пробутваха ми баят хляб едно време, и въпреки че си плащах нямах право да кажа нищо. Сега си купувам страхотен хляб по 2.2 за 0.5 кг. Имам избор и се възползвам от него. Ти давай по 5 лева за цигари и се оплаквай, че хляба от 70 ст. не струва. Въпрос на приоритети и проява на разум.
37
1
 
12
 
! Отговори
Веско преди 5 години
И за къв ги пишете тия дописки за неща дето всички ги знаят. Докато не се публикуват всички фирми нарушители на технологията, ще си останат само приказки под шипковия храст.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой какъв хляб купува? Аз взимам "Вита" с чия и елда.
35
11
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
А по времето на Луканов и Виденов и трите не бяха фашиви-просто въобще ги нямаше.Дечкооо,дечко тогава си бил сигурно в,,ташкент" или си сменял зъбките.Ако на днешното имане ,му викаш нямане значи още не се бръснеш хлапе.
34
0
 
16
 
! Отговори
dgd преди 5 години
както почти всичко в бг и хляба е менте...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има и за седемдесет стинки в лидл ама колко е брашно е друг въпрос
32
1
 
9
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 5 години
Абе, Рашо, ти днешните пресни ментета, дето ти ги пробутват за храна, за истински ли ги имаш ?!Затова има ПРЕСНИ, толкова много и млади болни по болниците днес !
31
16
 
11
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Спомням си, по време на развития социЪлизам, в хлебарницата продавачка беше леля Цона. Хляба го караха сутрин в 8 и следобед в 2, с един камион чийто под беше отрупан с трохи и миши ***. Камиона го метяха веднъж седмично. Винаги когато отидех да купя два хляба, леля Цона задължително ми даваше един пресен и един баят от предишния ден. Днес повечето деца дори не знаят какво е това баят хляб. На пазара има огромно разнообразие от пресен хляб и всеки сам решава дали да си купи хубав или не.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купих една маруля, като я хвана да я измия, всяко едно листо се къса в ръката ми.
29
1
 
28
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Ами те затова го увеличиха бе, тая боя пари струва
28
12
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Искахте либерализъм и евроценности ,получихте ги ;) !!
27
10
 
13
 
! Отговори
месара преди 5 години
Яжте демокрация и растеж и европартньорство
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И коя е тая фурна на холандеца, че знам две уж такива, една на "Ангел Кънчев" и една на "Христо Белчев" и не ми е вкусен хлябът в нито едната?Напиши адрес, ако е някоя трета.
25
0
 
12
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Тонке, протестът днес е в Париж, но не ти препоръчвам да си показваш уродливата мутра там, че и жандармерията няма да може да те отърве :)))))))))
24
7
 
20
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Питаш какво общо имат хляб( по времето на ГЕРБ), асфалт и партия ГЕРБ. Отговорът е очевиден, но нека ти отговоря: и 3-те неща са ФАЛШИВИ.
23
4
 
18
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
Как ще пеят птиците в житата !Весели ще плуват във простора ...Ще се радват на труда си хоратаи ще се обичат като братя.
22
17
 
8
 
! Отговори
До 21-Анти преди 5 години
На тебе ти е блеснало като са те изпускали неколкократно на главата ти.И явно не си могъл да се оправиш.Горкият,какво общо имат хляба,асфалта и Герб ?Горкото,как се е подиграла природата с теб,не вярвам да помниш кой предизвика най -жестоката зърнена криза и остави държавата пред банкрут.
21
1
 
23
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ядете ГМО,и Е-та на кило.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо е така , а другари. Ще ви кажа , защото БКП-БСП насажда над 50 г. работа на инат и далавераджийство навсякъде. Нали капитализъм има и в Западна Европа, защо там никой не произвежда с измама . Апропо в София в центъра има една фурна наричат я на холандеца , отидете и вижте какво значи качество на хляб и всичко друго от тесто. Ама става от 4 часа сутринта и чак до ноща работи. Кой Българин го прави това. Никой.
19
5
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Пред нас са блеснали житата,окъпани от гербав дъжд,и как да избереме - хляб или асфалта,като ментетата са тук на шир и длъж ?!