Спираме да въртим стрелките на часовника! Но от коя година?

Момчил Неков организира дискусия кое време да остане у нас
10 дек 2018 17:30, Красимир Ангелов
29
Спираме да въртим стрелките на часовника! Но от коя година?
Снимка: Reuters

Часовото време не трябва да се сменя. Около тази теза се обединиха участниците в обществена дискусия, организирана от евродепутата Момчил Неков в Дома на Европа в София. В нея се включиха представители на БТПП, работодателски и неправителствени организации от сферата на земеделието.

Още по темата

Според Момчил Неков е най-добре смяната на часовото време да отпадне през 2020 г., а не още догодина, за да има възможност за повече обсъждане на темата.

"Трябва да се направи калкулация как се отразява и какви са печалбите и загубите съответно при лятно и зимно часово време, а и на европейско равнище да може максимално да се синхронизират часовите зони", отбеляза той.

Неков смята, че трябва да се направи по-голямо обществено обсъждане, за да се разгледат плюсовете и минусите и да има обща позиция по темата. Все пак той изрази мнение, че за България би било по-подходящо да остане зимното часово време.

"Моето виждане е, че стандартното време – зимното, е по-подходящо от гледна точка, че 70% от търговията на България е в рамките на ЕС", каза Неков. По думите му 50 на сто от тази търговия е със страни с централно европейско време и уточни, че ако разликата в часовото време става два часа, ще загубим конкурентоспособност.

От БТПП заявиха подкрепа за избирането на зимното часово време и посочиха, че най-целесъобразно би било, ако зимното време се въведе в рамките на целия ЕС. Изглежда малко хаотично всяка една страна да решава на национално ниво и да избира една или друга възможност, коментираха от БТПП. Според тях е необходимо да се проведе национално проучване.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък биха избрали лятното часово време, защото това би донесло ползи в сферата на туризма, земеделието и строителството.

Преминаването към различни времена е станало заради пестене на електроенергия, но по наши изчисления ползите са около 4 милиона годишно, а загубите са около 400 милиона лева, отбелязаха от Асоциацията. Според тях изборът на време трябва да се определи с единен подход за територията на целия ЕС.

От Съюза за стопанска инициатива също посочиха, че ги смущава възможността всяка държава от ЕС да взема решение за избора на часово време и изразиха мнение, че това би довело до объркване и в стопанския живот и в комуникацията. ЕС, отчитайки мнението на всяка държава членка, би трябвало да намери подхода, в който да се излезе с общо решение по въпроса.

От асоциацията по етерични масла посочиха, че от гледна точка на икономическия ефект лятното часово време обслужва по-адекватно селското стопанство и земеделието. Те обясниха, че в розопроизводството и производството на етерични например има специфика при брането на розовия цвят, защото то трябва да се прави много рано. Една по-продължителна светла част на деня би имала категорично по-голям икономически ефект, посочиха от асоциацията и отбелязаха, че това касае и други сектори на земеделието, а и туризма.

От националната овцевъдна и козевъдна асоциация са по-скоро за зимното часово време. Всяка промяна се отразява крайно негативно на продуктивността, защото животните имат изграден условен рефлекс, отбелязаха от организацията. Те също смятат, че в ЕС трябва да има и единно мнение дали да бъде избрано лятно или зимно часово време.

Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време, като на държавите членки се даде възможност да решат кое часово време желаят да прилагат като постоянно - лятното или зимното. Всяка държава трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време иска да прилага като постоянно - лятното или зимното.

От страна на Австрия обаче има предложение да се даде повече време за дискусии и смяната на времето да отпадне от 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Нали хората си казаха мнението в официални анкети, а то е да остане лятното часово време или пак някой дъртак иска зимното защото е търтей и е мързелив!
21
3
 
10
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Няма нужда от проучвания. Тя природата го е проучила. Приема се зимното, защото е най-близо до биологичния часовник. А който иска да пие бира 1 час повече лятото да запива от по- рано.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам идеа... направете така, че да се съмва в 07:00 часа, след това правим въртим часовниците напред през деня за да се стъмва в 22:00 часа.Пък и всеки си има часовник на ръката или в телефона - свободен е да си го върти както си иска.Съвсем изтрещяхте вече... учениците не знам си какво, другия не искал да се прибира по тъмно... егати лигавщините. Да ви имам проблемите.
19
10
 
3
 
! Отговори
az преди 5 години
Айде сега заради малките пикльовци да се съмва в 4 сутринта лятото. Га почнат да ходят на училище в 4 сутринта, тогава да искат зимно време. Аз искам лятото да ми е светло до 10. Не стига, че им плащаме на майките им по 2 години рахат майчинство, безплатно образование и намаление на данъците за семейства, ми и времето ще ми ибават заради тия. Аман.
18
1
 
2
 
! Отговори
Маматаиебахтенатая преди 5 години
Хората са станали от *** и нагоре...
17
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Спираме да въртим стрелките - вече ще въртим часовниците...
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е само в светлото и тъмното. Трябва да се пренастроят не само часовниците в къщи, но има толкова системи които зависят от часовите зони. При повечето от електронните системите, това става автоматично. След промяната трябва или нови системи или подмяна на софтуера им!
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПроблемът е, че лятото ще се съмва в 4:30, което е абсурдна загуба на време със светлина. Вечер ще се стъмва в 8 и реално през седмицата се губи свободно време по светло.
14
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Астрономическо е зимното. Ако ще сменяме часовата зона, това е отделна тема. Разбира се защото сме свикнали вече да ставаме в 10.. Станете в шест, направете си йога-та, закусете, идете на работа, и като се приберете си легнете към осем-девет след вечеря. Това модерно кисенене до 11:30 на никого не помага. Поколението което ставаше рано и лягаше рано доживяха до 90 в добро здраве. Ние изпукваме на 40...
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До razumenИ как ги експлоатират? Аз работя 8-9 часа и при двете времена. Само че предпочитам зимата да се прибирам от работа по светло
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До razumenИ със зимното по светло ли ще ходят на училище или връщат? Защото и така не става. За сметка на това при лятното ще могат да поиграят навън за час, два след занималня. При зимното е направо тъмно... За чии *** ми е зимното. Аз пък не предпочитам да се съмва около 4-4:30 лятно време при зимно такова. Не съм кокошка...
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а стига сте писали глупости!!!!пак някой ще вземе едни пари за проучвания по въпроса.Този въпрос нали вече веднъж го проучваха тази година??!!!!!
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е за коментар тъмоумието на влюбените в т. нар. ЛЕТЕН ПАСОВНИК.Абе ква е тая углавщина: лятно-зимноразфасоване на времето! Астрономически лаборатории нали има? Те ни казват колко е часът и ние си сверяваме часовниците ТОЧКАКойто ди "обмисля" някакво си друго сверяване, да ходи фа се освидетелства или, ако е ясен по принцип, да си намери пътя към заведението, а не да обръща цялата дбърж ава в л уууу ууу д н и ц а.
9
9
 
24
 
! Отговори
апо преди 5 години
В момента 7 месеца от годината сме с лятно и 5 месеца с астрономическо часове време.Всеки средноинтелигентен човек може да разбере що е то оптимизация и ефективност и защо са 7 месеца лятно часово време.Зимата деня е кратък , както и да въртим часа винаги ще е тъмно и винаги ще има ученици , които няма да учат на дневна свевтлина - ФАКТ !
8
10
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Лятното часово време ни е натресено от БКП през 1980 г. Освен това, аз съм инсулинозависим диабетик и лятното часово време се отразява катастрофално на гликемичния контрол.Нека годината на отмяната да е кръгло число. 2048 г.
7
25
 
23
 
! Отговори
razumen преди 5 години
Едва ли някой средно разумен семеен човек с деца, които води на училище би избрал лятното часово време. Това означава през зимата да стават по тъмно и да учат без дневна светлина до третия учебен час. В сравнение с това минусите на астрономическото време, ако то остане и през лятото са напълно пренебрежими. Нацията няма защо да измъчва децата си само защото на някакви все още несемейни младежи много им се купонясва през лятото, а редица бизнеси искат да експлоатират работниците си от по-рано.
6
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато са ни натресли смяната колко време са мислили? И трябва ли да поставяте частните бизнес интереси пред ЗДРАВЕТО на гражданите? Колко ще струва на нас вашето мислене и дискусии? Нали се запитах се, и на европейско ниво? ***!
5
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятно Ъфкорсссс
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на мен ми кръкори коремо вие за стрелки и часовници писате
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека е нещо кръгло, от 3000та става ли, малко преди брексита!?