Онези билборди... любовните. Какво ни показват? Кого защитават?

Очевидно е нужна обществена дискусия по проблема
Обновена: 14 дек 2018 16:07 | 14 дек 2018 14:15, Анисия Иванова
244

Трябва да започне мащабна обществена дискусия, която да изясни всички поставени въпроси, които бяха повдигнати от скандалните билбордове, промотиращи гей двойки.

Около тази теза се обединиха гостите в в студиото на "България сутрин" юристът Николай Колев от гражданска инициатива "Поход за семейството" и Лили Радоева - координатор на "София прайд".

Билбордове с хомосексуални двойки, поставени в София, Пловдив, Варна и Бургас с послание "Няма страшно. Това е просто любов" разделиха обществото и предизвикаха бурни реакции и от двете страни.

Още по темата

"Кампанията е в рамките на проект, финансиран от ЕК от програма "Права, равенство и гражданство", в който участват шест неправителствени организации от България. Това е двугодишен проект. Не е планирано да бъде в рамките на коледните празници - в която и да е част на годината, гражданските права, са граждански права, а една група от българското общество няма равни такива. Това е факт и ние трябва да намерим време и сили да говорим за това спокойно", заяви Радоева.

Тези билбордове противоречат на традиционните семейни ценности. Хора от ЛГБТ общността демонстративно показват чрез поведението и външния си вид принадлежността си към нея, коментира Колев пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че проектът е на стойност 200 000 евро и зададе два въпроса към Радоева: "Защо сте изненадани, че българите не приемат посланието, и какви точно граждански права са ви нарушени?"

Според Радоева Наказателният кодекс не третира престъпления от омраза на основа сексуална ориентация и това е друг проблем. Според нея тази кампания е доказателство за това.

"Ние съществумаме, но нямаме достъп до определен набор от права в тази държава - създаване на семейство, право на унаследяване между партньори, достъп до медицинска информация", обясни защитникът на гей двойките.

И призна, че това е стъпка за легализиране на еднополовите бракове.

"Ние съществуваме в тази държава, но вие го отричате, защото когато се появи билборд, показваща любов между еднополови, бива залят с боя, нарязан и свален", защити се Радоева. По думите й протестът срещу кампанията във Варна е в резултат на 70 оплаквания.

Тя допълни, че кампанията е насочена на първо място към ЛГБТ общността в България, защото тези хора трябвало да правят избор всеки ден как да се реализират.

"Семейството много често не ги приема и сега в дните на Коледа няма да могат да празнуват в дома, защото са отхвърлени", смята тя.

Това е вътрешен проблем в семейството, категоричен е Колев и допълни, "гледайки билбордове баба ви няма да има по-добро отношение към вас".

"Обществото е ангажирано, вашият въпрос не е сложен настрани. Демокрацията, в която живеем, определя, че мнозинството казва как да живеем. Нека да видим българският народ - 7 милиона души, той да каже какво правим по тези въпроси. Какви ваши права, чувства и усещания са наранени?", попита Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има трансперанти против тези извращения жена да е жена и мъж с мъж. Те са заедно само заради секса, нито деца ще родят нито нищо.
125
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118Може да осиновяват деца. Все пак дали едно дете ще имам 2 бащи или 2 майки не е от значение ако е обичано.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЮБОВ е истинското име на Бога, а не онази извратена представа, която поповете проповядват и която твори единствено ЗЛО!
123
5
 
8
 
! Отговори
до 109 преди 5 години
Сигурен ли си, че Бог е създал обратните? Може би е сатаната?
122
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До extremistИМАШ ТОВА ПРАВО НО ЩЕ ОТГОВАРЯШ ПРЕД ЗАКОНА И ПРЕД БОГА :D
121
4
 
8
 
! Отговори
Толерантен преди 5 години
Нулева толерантност за толерастията.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е да се сложат видео екрани на парламента и да пускат такива реклами и така ще има полза от парламента.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В демокрацията мнозинството поръчва музиката така, че стига пропаганди на различните. Всеки гражданин е защитен от конституцията на Република България.
118
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от дискусия. Всичко е ясно, обратните са психично болни и трябва да се лекуват.
117
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези кампании ерозират фундамента на общество, при тези зловеща демографска криза, да пускаш такива билбордове е национално предателство.
116
2
 
0
 
! Отговори
Кали преди 5 години
До АнонименНапълно съм съгласна.
115
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ми платят ще предложа на всички от блока да сложим един такъв билборд на блока и да получаваме пари.
114
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН109И кое му е хубавото на това, че се увеличавате. Вие не може да създавате деца, така че ако се увеличавате децата ще намаляват.
113
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:) азиатското племе пак се пени и дави в омразата си
112
1
 
18
 
! Отговори
Peter преди 5 години
Билбордовете са малкия проблем...Целта им е точно това - да се вдига шум. С всяка статия/предаване по медиите им се налива вода във воденицата на тези НПО-та. Ако никой не ги отразява, кой ще знае за тях.. :)
111
2
 
22
 
! Отговори
Кака преди 5 години
Мене до миналата година не ме дразнеха, тяхна си работа какви са, но от както започна само за тях да се говори вече ми писна.
110
7
 
5
 
! Отговори
Господ? преди 5 години
Вие с този Господ. То в Саудитска Арабия още бият жените с камъни и секат гейовете, защото Господ така им диктува. И преди да почнете да ми сравнявате религиите се замислете колко невинни жени за изгорени от христянската църква. Господ, та Господ...
109
3
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЯМА ДА ТОЛЕРИРАМ ХОМО-ПРОПАГАНДА И НЕ СЪМ САМ
108
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защитават онези които БГ-тата мразят , понеже БГ-тата за друго не стават
107
1
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ НЕ ДИСКРИМИНИРА РАЗЛИЧНИТЕ ПОЛОВО ОРИЕНТИРАНИ ИНДИВИДИ. ТЯХНАТА ПОКАЗНОСТ И ДРЪНКАНЕ ПО ПРАЗНИ ЛАМАРИНЕНИ КУТИИ ПРЕДИЗВИКВАТ ТАЗИ РЕАКЦИЯ