Малко пиене, никакво пушене, хубаво месо... Тайната на най-стария Стефан!

103-годишният силистренец приема пожелания и подаръци за именния си ден
27 дек 2018 19:00,
26

Снимка: Булфото

Много приятели, съседи и близки роднини поздравиха за именния му ден може би най-стария Стефан в страната – 103-годишният Стефан Цонев. 

От сутринта посетителите прекрачваха прага на столетника с цвете в ръка, подарък и пожелания за здраве и още години живот на силистренеца, разказва "Булфото".

"Господ ми дава още години и съм му благодарен за това", споделя именникът. С бодър дух и в крепко здраве, гръмогласният старец с удоволствие разказва за дългия си житейски път.

Роден през далечната 1915 г. в село Бабук, Стефан от малък се захваща с работа и едва 12-годишен става ратай в румънско стопанство. Там се научава на коларо-железарство, почетна професия по онова време.

След освобождаването на Южна Добруджа от румънска окупация открива собствена работилница, а по-късно започва работа в новите МТС-та. През това време каруците все повече намаляват и бай Стефан се научава да поправя трактори. И така до пенсионирането си през 1970 г.

Построил три къщи, отгледал и възпитал три дъщери и един син, днес дядо Стефан се радва на петима внуци, 6 правнуци и една пра-пра внучка.

Тайната на дълголетието, по думите му, се крие в "чистия живот", с много малко пиене, никакво пушене и хубаво месо, а днес с повече мляко и сирене.

Никога не е боледувал, споделиха близките му, освен редки настинки. Но най-важното, сподели столетникът било: "Всеки да си прави добре сметката".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дон Карнаж 11Пълни глупости. Къщата ми на село е на 160 години на два етажа с разгърната площ около 120 квадрата. Човекът си я е строил сам. Имам един приятел, който си построи напълно сам къщата преди няколко години. Просто има майстори, но на новото организирано поколение това не му изнася, защото за майстор се учи много - цял живот дори. А новото стандартизирано обучение предлага само роботски полуфункции, колкото да паснеш на конвейера.
17
1
 
10
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Щом на 103 е с акъла си браво!Жив и здрав да е и да кара още годинки човека!Както казва правил си е сметката ще живее,а който не си я прави....
16
0
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Да пожелаем на дядо Стефан да надживее герб от сърце!
15
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 15Борнео, искам да чуя от теб кое всяко мое изречение си противорчи с предходното ми в пост 13. Много ще ми е любопитно! Той и един докер трупа пари, а какво съзидателно остава след себе си?
14
4
 
0
 
! Отговори
Борнео до АТАКИСТ преди 5 години
До АТАКИСТ Всяко следващо изречение си противоречи с предходното ти.Ама, за Атакист не е чудно, като се има предвид божеството на което се кланяш.Той ревеше срещу паметника на Альоша, пък сега му лъска бастуна.Дерзай другаде, светът е глобален и си глас в пустиня - никой не те слуша.
13
1
 
23
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее знай чичо Стефчо бе, по-добре да те наобикалят винарки, отколкото санитарки...И виж, колко се е трудил човека, и занаят добър е хванал...а пък младите сега, все на подбив ги избива за старите, гаче ли, да си стар е нещо грешно и срамно...хич не могат да разберат, че и ний сме били млади, ама те още не са били стари и само ако живеят правилно ще станат.Викам на внука, че едно време като бях като него, камък да стиснех-вода пущаше, пък той вика-и аз кат одъртея същите глупости ша приказвам
12
0
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
do 10 Борнео, ей такива като теб не могат да оценят човешкия съзидателен труд, а измерват всичко в пари. Защото ти една клечка за у *** си не можеш да одялаш, но имаш претенциите за трупане на пари.И каква полза, че си натрупал пари, след като нищо не си създал в твоя живот и да остане за хората?Остават само парите ти за ядене и пиене.
11
7
 
6
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Сега предизвикателствата са други и света е друг. Тези всичките неща да имаш семейство, къща и за хубаво или лошо да си войник (да има много полезна страна това за мъжете) всички тези неща са фундаментлано хубави неща, сега не живеем толкова естествено,повечето от нас не могат да си позволят да живеят толкова естествено, жените не стоят на едно място, имаме прекалено много избор понякога всички, всички хоризонти са отворени, не сме в село със 500 човека с преопределена съдба
10
7
 
9
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Тези критики не са 100% правдиви. Как ще построиш къща от нулата? Едно време къщите не са като изискванията сега. Едно време нямало ли е съселяни да ти помагат със носенето на материяли, с проектиранто, с 1 милион неща. Как така тези 20 годишни мъже са проектанти, зидари, архитекти и т.н "от нулата". Материалите толкова пари стрували ли са? Какво е къща през 1940-та защото има едноетажен кирпич в който са живели като животни по 6-10 човека и това е къща от едно време.
9
14
 
1
 
! Отговори
Борнео до 5 преди 5 години
До Анонимен Защо да строят като могат да си ги купят.И не в България а дори зад океана.Времето е друго и ако искаш да го върнеш, *** в С.Корея - там е...
8
8
 
30
 
! Отговори
Да точно така е преди 5 години
Едно време хората са били много по предприемчиви и работни. Младите мъже са започвали от нищото! На 18-20 години си намират жена, роднините им събират малко пари. Мъжа от нулата построява къща за бъдещото семейство, после жената ражда 3-4 деца. Обикновено само мъжа е изкарвал парите а жената си стои в къщи, грижи се за децата и къщата.А днешните млади не могат нищо, и страшно ги мързи. Гледат да избягат в чужбина или да си намерят лесна работа. А жените масово до 30-35г си развяват задниците.
7
0
 
19
 
! Отговори
Апффффффф преди 5 години
Ето ви я тайната на дълголетието: генетика
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала на дядката.
5
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
ДА СИ СПОМНИМ И ЗА БАЙ СТЕФЧО КОЦКАРЯ С МУСТАКА! ГОЛЯМА РАБОТА БЕШЕ!
4
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Построил три къщи, отгледал и възпитал три дъщери и един син, днес дядо Стефан се радва на петима внуци, 6 правнуци и една пра-пра внучка."Повечето мъже едно време са били такива. И моите дядовци са били ветерани от войните, а после са строили къщи, имали са ферми, и са създали големи семейства.А днешно време младите българи нищо не става от тях. Не могат и една къща да си построят и едно дете да отгледат като хората. Абсолютни безхаберници са 90%. Затова държавата пропада.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жив и здрав да си още поне 100 години Бай Стефане! Наздраве!
2
1
 
39
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Поздрави на близките на бай Стефан,че имат до себе си човек с железен дух и психика,който им дава увереност в живота.Още дълги години да е сред тях.Това е Божи дар,явно го заслужават.
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е тайна, а чист късмет+ ген. Моя дядо не пиеше спиртни напитки...най-много вечер по 2 чаши вино- домашно което си произвеждаше, не пушеше и умря от инфаркт на 69, баща му- пра дядо ми също не пушеше, но пиеше по една ракия и 2-3 чаши вино на ден..пак домашно. Това запомних с наблюденията си от двамата. Само че баща му умря на 96 години, една година след него, защото се поболя по сина си. А прадядо ми можеше да изкара 100-тачка, ако не беше умрял дядо.