Песимизъм или реализъм? Защо сме скептични за 2019-а?

30% от българите смятат, че следващата година ще е по-лоша
28 дек 2018 13:30,
16

В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. 17% не могат да отговорят. Така нетната стойност на оптимизма у нас (дялове на оптимисти за 2019 г. Това отчита първият и най-стар Глобален индекс на надеждата на "Галъп интернешънъл“.

Още по темата

"Не става въпрос за оптимизъм или песимизъм, а въпрос за реализъм. Може би хората са станали малко по-големи реалисти, защото в условията на нашия самосаботаж е нормално. Технологиите много променят начина, по който живеем". Така Миглена Ангелова коментира в студиото на "България сутрин" изследването на "Галъп Интернешънъл".

Според него 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. .

По думите на Ангелова, когато живееш с усещането, че спреведливост няма около теб или тя е трудно постижима, е съвсем нормално да си песимист.

Журналистиката Лияна Панделиева коментира, че според изследването на "Галъп" първи по оптимизъм са китайците, след това индийците и на последно място е ЮАР.

"Преобладаващата част от китайците са много бедни, в Индия нещата са още по-драматични. В ЮАР цари един голям хаос. Оказва се, че оптимизмът може да е състояние на духа, но от друга страна ние сме европейци и сме поставени при съвсем други обстоятелства.

Реалността е такава, каквато е", заяви журналистката Лияна Панделиева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи колкото по-възрастни ставаме, толкова по-малко перспективи ще виждаме пред нас.

"Проблемът е, че готвим децата по едни стари системи и за времена, които трудно можем да кажем как ще бъдат променени. Според мен младите хора са по-гъвкави, но това, което им липсва, е увереност", заяви Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Ревтрибунал Цуци преди 5 години
Защо сме скептични ли?През последните заседания на НС шефът на ПК и маша на Цв.Цветанов Д.Кирилов - Данчо гестапото написа допълнения на НПК, които са незаконни и противоречат на здравия разум.КПК трябваше да бъде институция, която да следи за корупция по върховете.Цуци и Гестапото коригираха това и сега прокурорите от КПК могат да проверяват когото си поискат и да отнемат имуществото му. Дори ако съдът оневини проверявания,КПК му отнема имуществото!Това вече не е комисия, а Ревтрибунал на Цуци.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бедните страни са оптимисти щото няма къде по-надолу да вървят,богатите -песимисти,щото има какво да загубят,а ние защото предпочитаме годината да ни изненада приятно отколкото неприятно и затова очакваме по-лошото,така не може да ни изненада неприятно а само за по-добро
13
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
А дебелото лили сега като го назначиха за евродупитат на заплата от един милион евро за 5 години какви ли са и очакванията за следващата година ??? Ади на бас че вярва в светлото бъдеще с един милион километра в час повече :))) А за нас остава вси по скъпата руска газ докато герб и бсп са на власт ;) Сега плащаме цената на спряния южен поток от герб и бсп .Защо това не се казва на хората . Защо боко не отива в Русия да договори по добри цени ??? Петрола пада а боко не договаря .Защо така ???
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът е песимистичен заради увеличението с 50 лева на мин. заплата. Грабят го като хиени работниците. Също, бизнесът е песимистичен и отчаян, че няма достатъчно роби на труда. Бизнесът пее песента и призовава:"На крак, о, парии презрени,на крак, о, роби на труда."Много повтарят девиза за внос на работна ръка:"Пролетарии от всички страни, присъединявайте се към нас."
11
4
 
4
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 5 години
Може и по-скъпо !И по-скъпо ...и още ....45 стигат ли ?!Времето е НАШЕ !Сметките - ваши.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давам пълна гаранция,че 2019г. ще е по-добра. Подобряват цените на газ,ток,вода,застраховки а от там и на всички стоки. Е как няма да е по-добра ?
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скептицизма ще изчезне когато премахнем американската партия ГЕРБ, или по точно най големите *** управлявали ни някога. А също така и всички американски фондации НПО-та които са вредни за България.
8
4
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Ми аз съм от онези 22%. Всичко е въпрос на това как ще си го направиш :) Едни се радват на живота други го минават докато завиждат на първите. Всеки сам решава за себе си. Минавал съм през много тежки моменти, просто знам и че това ще мине :) Давйте го по-весело хора. Всичко ще се оправи стига малко оптимизъм да има
7
2
 
12
 
! Отговори
Народна мъдрост : преди 5 години
Който е ял суджук - пак ще яде !
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом за 29 години не стана по-добре, няма да стане по-добре и през 2019 г.
5
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Нямам нужда от сурвакари.Правителството ме сурвака редовно,с още по-големи цени !
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо ли? Защото сме реалисти а не песимисти!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Goljama bednotia mrasotia nedigurnost kak moje 400 deza da njamat obuvki drehi boiko goranov zvetanov onaja ot haslovo onja geroja na gerb bikov i dr dardorko zi da kupat na 4oo deza obuvki drehi i hrani sa nova g bankerkata na boiko borislavova da im dade pone 1 ml lv sa tia balgarski deza da ama ne besnojni duschi milioneri
2
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Ние сме оптимисти! До края на мандата има доста време за крадене.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото все чакаме някой да ни оправи живота.