Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес

Какво поскъпва от 1 януари и как ще се отрази това на доходите ни
145
Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес
Снимка: архив, БулФото

Нов ръст в цените от днешния първи януари - поскъпват природният газ и водата в много населени места.

Цената на синьото гориво ще е по-висока с 3.51% в сравнение с досегашната и така ще бъде в следващите три месеца. Добрата новина е, че това няма да се отрази на цените на парното и тока, но пък и поевтиняване при тях няма да има.

С 10% по-скъпа вода ще плащат потребителите в София и в Бургас. Около и над 3 лева ще струва питейната течност в Шумен, Добрич, Силистра, Варна, Враца.

Минималната заплата обаче също се повишава от 1 януари. Ръстът е с 50 лв. – от 510 на 560 лв.

По-висок вече е и минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се, който също ще бъде 560 лв., а максималният става 3000 лв. 

Началото на годината идва с добри новини за заплатите на заетите в бюджетната сфера, на които
бе обещан ръст с 10%. За учителите той пък стига 20%.

Промяна при пенсиите също ще има, но увеличение – от средата на годината. От 1 юли те се вдигат с 5.7%, а "таванът" ще стигне 1200 лв.

От 1 януари обаче от формулата за определяне на размера на пенсията отпада доходът, върху който са внесени осигурителни вноски за три години по избор преди 01.01.1997 г.

Хартиените винетки също отиват в историята и ще пътуваме с електронни. След няколко месеца по пътищата у нас ще действа и тол система за таксуване на камионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С *** по интернет нищо реално не става.Видяхме и "народното недоволство" колко беше, по 200 души в няколко града.Същото се случва и по време на избори, тук троловете обясняват как ще спечелят убедително, пълно с коментари, а на самите избори, греда.
19
1
 
29
 
! Отговори
МАРИН НУНЕВ преди 5 години
БЕЗ ПАРТИИ ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСВО
18
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спи,народе!Пий и псувай!А когато започнат да ти спират тока и да те съдят за неплатена вода,когато заплатата почне да ти стига само за сметки и данъци,дано да изтрезнееш!
17
20
 
5
 
! Отговори
Жан преди 5 години
Внимава кво си пожелаваш, да не стане пак доларът 3000ле.
16
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците си имат достатъчно проблеми, хората там са угрижени, все пак стандарта им само за няколко месеца се срути със 100 %. Обедняха двойно, а това на никого не му е приятно. Отделно там всичко продължава да скача, защото правителството направи така, че да няма рязък скок, а плавен, но това значи, че постепенно всичко скача. Без мотивирани хора икономика не се прави, а като ти бръкнат в джоба и то заради политически глупости,няма как да си мотивиран. Не виждам Турция как ще се оправи от кризата
15
0
 
16
 
! Отговори
до №20 преди 5 години
"..Президента може да си говори каквото иска..... ти също........ и двамата никой не ви е бава...".................................................Прав си, по- важното е вас да ви е.. ват, хахаха. Не, че не го правят, де. Интересното е, че ви харесва. А след 3 месеца- пак. КЕВР чака, муахахаха
14
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турци,елате да ни превземете пак!Моля ви!
13
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си пожелаем през Новата година най-после да падне новия комунистически режим ГЕРБ - Пеевски, и българския народ да извоюва свободата си!
12
3
 
37
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Виждам ,че тиквата е най-мразеният човек в държавата . Защо бе хора ,та той работи по 25 часа в денонощието за вашето благо !
11
3
 
20
 
! Отговори
Цецко и Ко. преди 5 години
Ние решихме за днес пускането на газове да е безплатно. Тази промоция да се счита от пенсионерите като добавка към пенсията за януари.
10
1
 
57
 
! Отговори
вай ,вай..... преди 5 години
Един индивид докато се радва ,че хазната му била пълна и бил съдрал сто сиромашки кожи неусетно принудително пресели всичко което не е милиционер данъчен и администратор извън пределите на страната, тая година вдигна бая работи от другата като се сети ще почне с данъците на имотите за всяка нива пари ще иска, още може има какво да се усвои от плебейте има ,има....
9
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на турското робство,българите са имали по пет-шест деца.Сега е трудно да отгледаш едно-две.Много хора избраха да нямат деца.Само катаклизъм би спасил България.
8
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На какво да се радвам?Мизерията си продължава с пълна сила.ГЕРБ ще продължат да мачкат неудобните,като Иванчева.БСП ще си играят на опозиция.Народа ще се чуди кой път да хване.Платените *** ще се надпреварват да слагат минуси на критичните коментари.Кое да ме радва?Корупция.Алчност.Безнаказаност.Това е България!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Реално погледнато данъците в България трябва да са поне 90% от дохода.
6
3
 
58
 
! Отговори
se преди 5 години
В новогодишните приветствия на нашите избрани от народа първи мъже се видя пълно разминаване на гледните точки.По вярно е изказването на президента.Министър председателя отново ни къпеше с хвалебствия.Но цифрите го доказват и най показателно е емиграцията и ниската раждаемост.Явно в семейството на ЕС все повече от благоденствия застарява населението....И през 2019 посока за образованите хора ще е Терминал 2.Дано народа разбере ,че с ГЕРБ няма да останат много ,,българи" по тези земи.ЧНГ.
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩе го търсим турското робство с непосилния 3% годишен данък, вклюващ и данъка джизия!-------------------------------Стига с това робско мислене БЕ! Оня господар не се гаврил с нас толкова... Ами като виждаш, че стават неправди направи нещо. Като народ само чакаме, май, да дойде Васил Левски да ни освободи пак, докато стоим затворени в къщите си.
4
6
 
47
 
! Отговори
ЗА ЕЛЕКТОРАТА...... преди 5 години
Сурва, сурва, весела 2019 година! С ценови ръст от днес гарантирано от ГРОБ.
3
25
 
14
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Е нали минимална заплата скача на 560,лв,какво искате повече?
2
0
 
62
 
! Отговори
Корупция преди 5 години
п"С 10% по-скъпа вода ще плащат потребителите в София и в Бургас." Тия са ненормални, няма никъде в Европа с такъв драстичен процент да се вдига водата, как плащаме толкова висока вода, като газим вода и България се намира в много богата вододайна зона. В Америка е 0,47 за кубичен метър, а там имат огромна система за поддръжка. Тук какво са подобрили за 10%,освен че е подобрен подкупа на ония 76 годишен Иван Иванов от ДКеВР, който от години продава народа и държи кокала, вместо да е в пенсия.
1
2
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой направи ли сметка как се съчетават тези цени с минималната работна заплата от 560 лв. А с пенсиите от 200-300лв. Някой въобще интересува ли се как оцелява народът?