Планински драми: Затворена хижа, измръзнал турист... Кой прав? Кой крив?

Компания реши да посреща Нова година на Черни връх, но им затвориха вратата
4 яну 2019 11:00,
198

Критична ситуация на Черни връх навръх Нова година. Решението на група приятели да посрещнат 2019-а там завърши със спасителна операция, след като хижарите не допуснали един от тях да се стопли в заслон Черни връх.

Димитър Кенаров, Кирил Радев и приятелите им и друг път са посрещали Нова година в планината. Няколко дни преди 31 декември Димитър Кенаров се обажда в хижата на Черни връх. Оттам му обясняват, че планират посрещане на новогодишната нощ в семеен кръг. Въпреки това приятелите тръгват, успокоени, че при критична ситуация, ще има кой да им помогне.

Докато четирима правят похода от Алеко, Кирил Радев започва крос от центъра на София. Категоричен е – с добра подготовка. В края на маршрута си Кирил се блъска в заключената врата на хижата. Започва да трепери. Пристигат и приятелите му. Той показва признаци на хипотермия.

Димитър моли хижарите да го пуснат. Среща отказ и то няколко пъти. Записва разговорите с телефона си.

В крайна сметка звъни на Планинската спасителна служба. Те се обаждат в заслона и вратите се отварят. Малко след това на място пристигат и спасителите.

Хижата на Черни връх е собственост на Българското туриститечско дружество. Те я отдават под наем, но с ясни правила в договора – вратата трябва да е отключена 24 часа, 365 дни в годината.

Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации.

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край.

"Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек. Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той.

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А медиите с такива глупости хранят съзнанието на хората! Срамота! Без журналисти... толкова!
99
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето как няколко мърльовци,както и тези от Асеновград си намират начин да се покажат! Иначе са безименни и такива май ще си останат!
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тези не са никой, а стопаните на заслона, де биле
97
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са чисти провокации! Никой не е задължен да угажда на прищевките на някой си! От два милиона човека в София,се намериха в планината без палатка,без подготовка, барабар на Нова Година тези псевдо екскурзианти с претенции да бъдат обслужени! Абсолютни глупости!
96
15
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ето заради това овчо примирение, с което се защитават стопаните на заслона, точно заради него 30 години ни докараха до просяци. Системата за винетки не работела - е, голяма работа, нали ще ни дадат 5 дена гратис. Овце. Хижарите обърнали заслона на лична вила - е да, ама той бил гол. Дваж по-тъ пи овце.
95
16
 
32
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Разбира се, за всеки е ясно, че хижарите трябва да се изгонят и да им се развали договора. Те дори не осъзнават защо са там. А именно да стопанисват и с отдаденост да служат на нуждаещите се. Всичко друго, като с какво е бил облечен бедстващия, какъв ден е било, кое време на денонощието е било и т.н. е абсолютно без значение. В случая става въпрос за небрежно, злоумишлено застрашаване на човешки живот и то по време на изпълняване на служебните задължения на хижарите!
94
10
 
10
 
! Отговори
ss преди 5 години
тоз да не е същия с мечката дето го гони? аман от *** !
93
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задължение на всеки човек е ако види човек в нужда, да му помогне ако няма опастност за собствения му живот или да сигнализира властите, ако самият той не може. Това е цялото обобщение на ситуацията. Няма значение кой бил луд, кой дрогиран и кой глупав. Така е по закон, така е и по човешки ценности. Няма какво да разсъждавате и да се обяснявате. Като са искали частно парти - да не използват хижата, която им е дадена с определена цел. Която не е частни партита.
92
7
 
32
 
! Отговори
месара преди 5 години
последно, има ли заслон на Черни Връх или не. Какво му е работното време. Какъв е дрес кодът, за да ми отворят вратата. С голия ненормалник е имало екипирани хора, защо те не са допуснати. Частен ли е имотът или обществен. Заслонът цялата сграда ли включва или мога само да седя вън до него на завет.
91
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При толкова много индивиди със съмнително психично здраве събрани на едно място високо в планината при зимни условия през нощта е направо чудо(благодарение на ПСС), че няма някой замръзнал зеленчук.
90
0
 
50
 
! Отговори
Да преди 5 години
На тоя голият *** един акт за дето не е с нужното облекло, както е във Франция пишат актове ако си тръгнал без екипировка да изкачваш Алпите, а на хижарите да им се прекрати договора и готово.
89
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не знам каква е ползата за обществото от такива "герои" които тръгват голи на нова година да покоряват върхове. Та в този смисъл не знам дали за добро или не историята приключва щастливо за "героя". Дано примерът му не е заразителен...
88
3
 
11
 
! Отговори
добри хора в заслона преди 5 години
С добра дума и пистолет се постига повече отколкото с добра дума-- да си знаете особено в гората !
87
27
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдо подкрепям хижарите
86
5
 
17
 
! Отговори
добри хора в заслона преди 5 години
Ако беше едно време да няма телефони това щеше да доведе до смъртта на туриста ,щяха да го намерят сутринта в района и да кажат еее каква трагедия умрял е до самата хижа в тъмното и мъглата не я е видял ,че е толкова наблизо---този телефов трябва вече да му е икона !
85
4
 
48
 
! Отговори
8 преди 5 години
Познавам подобни ***, интеренсно е че са все вегани. Но и хижарите са за бой - трябвало да предвидят поне една дупка за безмозъчни индивиди дето се скитат голи в планината на 31 декемви
84
30
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
Ако не ми бяха отворили- умирам, ако ми отворят ги смачквам от бой и ги връзвам голи на скалата да се молят на Господ. Кажете край на толерастията ! Тия пенсионери са сключили договор и се задължават на някой неща... Айде на мен да ми дадът заслон на някой връх да си правя новогодишните купони там , а? Стегнете се малко .. като подкрепяте тях - подкрепяте не спазването на закона .. бай ***
83
3
 
23
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Няколко пояснителни думи - общо взето, всичките са герои на нашето време. Не е редно да затвориш подобен туристически обект, но хората са предупредили, все пак. По-неприятното е, обаче, че сек'ви измeти и псевдопланинари се бутат все баш там. А в случая, да, гони се известност. За съжаление, удобен случай да разкарат дългогодишните арендатори. Останал съм с впечтлние от тях на равнодушно-позитивни към клиентелата. Баш за там по-добра дума няма, откъм недеклариран оборот. Сега следва разсипия...
82
1
 
57
 
! Отговори
77 преди 5 години
Прочетете написаното от Кирил Радев в неговата ФБ страница и сами си направете извод за интелектуалното ниво на младежа и неговото психо-емоционално (недо)развитие. За хижарите няма какво да коментирам - помага се на човек в беда, това е. И за двете страни трябва един як бой или яки глоби. За жалост всичките герои в тази история са ...кретеноиди.
81
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само на хижарите,но и на голият човек да му се търси отговорност. Това е истинско безумие,заради което е вдигнат спасителен екип. Цяло чудо е, че е оживял.