Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"

Наложи се да разбиват леда, сковал Тунджа
6 яну 2019 10:03, Нели Христова
212
Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"
Снимка: Булфото

На Богоявление в Калофер с традиционното "Мъжко ледено хоро" извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие бе хванато от мъжете и дадено на най-малкият участник 8-годишно момче, то го върна обратно на свещеника и получи благословия.

И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента "Залюбила е Василка". Преди това се наложи да бъде разбиван леда. Десетки родолюбиви български мъже и младежи, спазиха дългогодишната Калоферска традиция и се хванаха на Богоявленското "Мъжко ледено хоро".
Преди това рано сутринта в православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужена празнична богоявленска литургия.

Хиляди хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който за първи път протече при сериозно полицейско присъствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е езически обичай и няма нищо общо с Християнството.По-скоро зимна изява на пияни селя ндури.
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава турбо простотия може да се види единствено в БГ.Селска му работа.
111
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянци, които се мислят за най-великите и умни на този свят, не могат да преглътнат, че България не е София и че днес пишат и за други градове.
110
2
 
3
 
! Отговори
ПС: Шоп та дрънка преди 5 години
ПС: Икой първи свърши черпи у кръчмата целото оро и сите зрителье. Яко, а?
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много луди в тая България ,, затова са на последно място по всичко хубаво .... Каква музика слуша българина : В концертните зали класическа , в дискотеките танцувална предимно със западни мотиви, в колата носталгична спрямо възраста ,, когато полудее един път годишно гайди и тъпани и прави ненормални неща ....
108
2
 
5
 
! Отговори
Шоп та дрънка преди 5 години
А мое да се направи и индианско хоро и тогава сите че да доволни: в нишка по един и плътно един зад друг. И сещате се нали... Тогава и кеф ти ЮНЕСКО, ГИНЕС, ФИФА, УЕФА....сите че ги дават по ТВ и у сите хроники на СНН, ББС и НАТ Географик че влезнат. Гаси и кефо а нема другаде такова оро а?
107
3
 
5
 
! Отговори
Балансьора преди 5 години
На хорото имаше ли шведи? БХК да се намеси ако не са допуснати.
106
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До СтаматНе си падам по турска любов .Веднъж една мустаката булка като теб се опита да ми се пусне.Мале що бой отнесе пендергаса.Ром ли беше,турчин ли но много ***.Матов и псуваше на турски.За спомен му остана половин джука отнесена с един тупаник.Така оправям цепачите хомосексуалисти.
105
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАЖЕ И ДА СЕ ОДОБРИ СКАЧАНЕТО ВЪВ ВОДАТА ЗА КРЪСТА НО ДА СЕ ИГРАЕ ХОРО ВЪВ ЛЕДЕНАТА ВОДА КОЕТО СЕ НАРИЧА ТРИЧАНЕ С ХОРА Е НЕДОПУСТИМО!!!НЕКРОЗА ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ ОТ СЪРЦЕ ДА ТРОПНЕМ НИЙ ХОРЦЕ ДА ТРОПНЕМ НИЙ ХОРЦЕ :D
104
4
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Всичко е убаво ама това си е канал а не река...Разбирам всичко да е натюрлих ама да правиш бентове за 1 ден за да си топмнеш макарите го не разбирам. А и традиция на 150 години пак нешо ми се чини нереална. Тогава още сме били под турско и пигитата са ни трепали и едва ли са позволявали да се празнуват такиеа празници.
103
3
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Мълчи уе ***. Нищо няма да ми обясняваш, защото не можеш да кажеш две думи на кръст. Пишеш тук разни заучени фрази, продиктувани от началниците ти и толкоз. И като ти зададат въпрос започваш да увърташ. КИнИеф
102
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балами скачат в студената вода а други балами ги гледат като наакани , какви обичаи какви традиции , няма такова нещо , празника Богоявление е друга Тема не е за тука в тоа сайт
101
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЯВНО ТРЯБВА ДА ИМ НЕКРОЗИРАТ ЧУРКИТЕ В ТАЯ ЛЕДЕНА ВОДА ЗА ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА !
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всяко село у нас си има такива торбаланковци изпаднали в Транс , да си въобразяваш нещо е болест иначе реалноста е друго нещо
99
5
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Днес по сутрешния блок нали ги даваха. Ми двуногото добиче две думи не може да каже бе. Журналистът все едно зъб му вадеше. Само викаше Да, и нечленоразделно мучеше и цвилеше пред камерата. Диви, диви, простовати хорица, незнайно защо мислещи се за кралимарковци, големи мъжаги и новия Левски. *** Левски не е бил овчар бе пиленце.
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
алкохоло на прощава а Празниците са за умните и образованите хора
97
0
 
2
 
! Отговори
Ето това е мнение преди 5 години
До аз-ътега разберат анонимниците тука
96
2
 
4
 
! Отговори
Мълчи уе каун преди 5 години
До Sharkабе *** невръстен,нищо на тебе не ти се обяснява, понеже си *** като даул.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората по селата като се напият и се чудят какви зулуми да правят , та нито Византия нито Османците сега нито ГЕРБ ще се справят с теа пияници , оставете пияниците на мира бееееееееее
94
4
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Еманация на селендурщината и простотията на българския мачо. Диви, диви с.елендури, помогнали гордо върху раменете си продукта на гените си, си мислят че като се потопат ще им порасне онова малкото чуканче между краката. Нищо общо с християнството. Но тук това е остатъка от държавата, такъв е мат'ряла.