Равенство между половете! А разликите в заплатата?

Вицето Йотова: Лукс да се говори за човешки права
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Момичета от цялата страна отново ще имат възможност да изразят вижданията си по общественозначими теми в рамките на инициативата "Посланик за един ден", която беше представена днес от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс в библиотеката на президентската институция.

Осъществяващата се за втора година инициатива е свързана с Международния ден на жената - 8 март, и има за цел да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси.

Инициативата е в партньорство с вицепрезидента, жени посланици в София, както и жени лидери в обществото, посочи посланик Хопкинс. Състезанието е национално, насочено към момичета от 15 до 19 години, и цели да ги насърчи да мислят амбициозно за бъдещето си и да спомагат за социална отговорност сред младите. Конкурсът се популяризира на страницата на британското посолство във Фейсбук. Момичетата трябва да напишат в съчинения от около 250 думи на български или на английски език отговорите си на въпроса как биха използвали своята собствена сила и влиянието си като евентуален посланик за осъществяването на положителни промени в обществото. Победителките ще имат възможност да работят с една посланичка в продължение на ден, но тази година ще има и нов елемент - те ще могат да работят и с жена ръководител на гражданска организация.

Финалът ще бъде в София на 7 март, когато победителките, заедно с посланичките и жените ръководители от гражданския сектор, ще участват в заключително събитие, на което ще говори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Искаме да насърчим амбиция и възможности за момичета от различни места в България, от малки населени места. Вярваме, че амбицията и потенциалът нямат ограничения и искаме състезанието да е приобщаващо", каза посланик Хопкинс.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разказа за включването си в инициативата миналата година, като посочи, че при разговорите й със спечелилите състезанието е била впечатлена от техните виждания върху проблеми като равенството между половете, за това как младите момичета търсят мястото си в живота и кариера, особено в по-отдалечените краища на страната.

Йотова обясни и желанието си да се включи тази година още от самото начало на инициативата. Тя постави реторичен въпрос - дали характерната за времето ни обща несигурност, свързана с различни проблеми като престъпност, миграция, липса на достатъчно и сигурни работни места, е достатъчно основание, за да се отказваме сами от защитата на собствените си човешки права, да се примиряваме със суспендиране на права, когато това става пред очите ни.

"Днес като излишен лукс се смята дори дискусията на тема човешки права", посочи Йотова, която засегна редица проблеми, свързани и с възможностите за равен старт и добро образование, домашното насилие.

"Темата за равенството между половете ще продължи в месеците на инициативата, както беше и миналата година", добави вицепрезидентът.

"За съжаление тази тема липсва изцяло в публичното пространство, институциите мълчат, а трябва да признаем, че "стъкленият таван" го има, било по отношение на кариера, на доходи, на възможности за участие в ръководни институции, в политиката. Като основен акцент в тазгодишната кампания разчитам на темата за лидерството", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако и мъжете си лягаха с шефките всеки щеше да е с 4000 заплата а не едната с толкова а хлебаря с 800 а моята заплата е ок но е добре да се вдигнат всички заплати.Сега всяка жена проституира по един или друг начин и живее по-добре от образован мъж.
20
9
 
8
 
! Отговори
цената вдига краката преди 5 години
Какво мислите работят,палави камериерки на Морето,в свободното си време ?
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Йотова е пример за жена със звездна кариера. От една говорителка по новините стана депутат, после евродепутат, а сега и вицепрезидент. Тя най-добре знае как стават тези работи, така че да ни ги разясни (не че не знаем), а не да се прави на утрепана.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз Радева все я мисля за фирст лейди а тя се оказа вайс.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eдна секретарка 4000 а хлебар 800 и на жените са им нарушени правата и са им малки заплатите
16
4
 
10
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
До Анонимен 13Тая кокона да увеличи заплатите на работниците ( имам предвид мъжете), а не да си клати ( а може и да си и вдига!) краката.Жалко, много амбицирани кокони, отрекли се от женската си същност - малко са свястните момичета и жени днес...А тая кокона има ли деца? защото ако има такава висока заплата и няма деца ( защото не иска да ги има, а не поради заболяване), значи положението при тая какичка е много лошо. Такива жени губят и то много.
15
4
 
9
 
! Отговори
морски преди 5 години
До Дедо ви ШишаркоНа морето има жени работещи кранист(ки).Строят хотели на мутрите !
14
6
 
18
 
! Отговори
Врабче преди 5 години
Жените трябва да бъдат жени,а не феминизирани мъжемразки в панталони! Днес рядко се виждат жени, които носят женски дрехи (поли и рокли с прилична и дълга дължина),повечето жени, уви, са все с панталони- а такъв вид само ги погрозява. Жената като цяло е призвана да бъде майка на няколко деца, да бъде домакиня и нежна жена и добра съпруга,а не амбициозна бездетна кариеристка.Мъжете трябва да бъдат мъже, а не мачовци или простаци с широки и големи тумбаци.Феминизмът е проказа за едно общество
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък познавам една секретарка взема 4 000 лв заплата работи в хлебарска фирма а хлебарите отдолу дето са все мъже вземат по 800 лв заплати и тъй тая безполезна пръдла взема колкото 5 човека от които има реална полза за цялото народонаселение наречено за кратко матрял.
12
6
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Точно де, Йотова за същото се бори. Нека има повече ръководни длъжности за жени и тогава и ти ще можеш да си лягаш с шефката и да ти се вдигне заплатата, щом тоя начин те влече.
11
7
 
19
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 5 години
Много странно обаче, че жените никак не се напъват за квоти и заплати в професии като миньор, пожарникар, работник на нефтена платформа, кранист, моряк. Да им се невиди на тия гадни мъже с тяхната склонност към рискови, дори животозастрашаващи професии!
10
8
 
16
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
НПО активистке, gender pay gap е показател за отношението на средното заплащане на мъжете и жените, а не на индивидуалното такова. Ако жените получаваха по-малко пари за една и съща работа, работодателите щяха да наемат само жени, така че не е хубаво да лъжеш. Второ, на ЛГБТИК+ организациите много ви пречи патриархата, защото няма как да прокарвате *** пропагандата си!
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма равенство между половете мъжете са всячески ощетени,, вършат тежката работа а получават само незначителна сума пари отгоре над жените. Отделно мъжете са манипулирани всячески чрез секуалени увлечения и фалшиви силиконени кифли с други думи мъжете са жертва на сексуалните си желания и пластичната хирургия къде е тук справедливостта.
8
8
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 години
Аз не съм съгласен с тези твърдения. Бях в една служба, която яко се феминизира и жените са 80 процента, само тежката работа е за мъжете.
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова беше съвсем обикновена говорителка в БНТ. После се сближи с Гоце... Та жените имат и тази възможнот.
6
9
 
13
 
! Отговори
До 4 От 1 и 2 преди 5 години
Това са истини твоето са глупости жените се продават като стока на мутри за пари а нормалните мъже физици археолози биолози и тнт емигрират за нормални заплати.
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова ми е силно омразна личност!Такива хали не трябва въобще да бъдат допускани в политиката!
4
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 и 2Айде стига глупости, в повечето случай мъжете получават повече пари от жени на същите позииции в България поради две причини:1.Мъжете се пазарят по-добре2.В България, като патриалхална държава, все още се смята, че мъжа има да гледа семейство пък жената работи едва ли не за кеф. Ако си няма мъж проблема си е нейн.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре се е угоило вицето, явно си похапва мазни, руски пелмени.
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените също така проституират и изкарват много хиляди на месец