Всяка четвърта ин витро процедура – успешна?

Как стои въпросът с репродуктивната медицина у нас?
8 яну 2019 13:30, Екип на Bulgaria On Air
32

Данни от 2016 година, разпространени от "Галъп Интернешънъл", показват, че всяка четвърта ин витро процедура в страната е била успешна.

Общественият фонд е финансирал общо 2710 опита за изкуствено оплождане, а в резултат са се появили 820 бебета.

За 2017 година броят на бебетата, родени след ин витро, е 2350. Изминалата 2018 обаче е поредната година, в която страната ни отбелязва ниска раждаемост. Бебетата, родени през миналата година, са с над 11 хиляди по-малко от 2017, а причините основно са икономически. Продължава и една друга тенденция - деца да раждат деца.

Какви са цифрите, когато говорим за репродуктивна медицина - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на д-р Васил Даскалов, акушерката Ина Сарова и Мария Янева от фондация "Искам бебе".

"Опасно е да взимаме изолирана цифра просто така и да се хвърля в пространството, защото ние нямаме общи статистически данни каква е успеваемостта на ин витро процедурите в страната. Ако въпреки това го направим, това постижение е отлично, защото ако вземем средната успеваемост в света, то тя е 33%. 25% за България е монго добре", коментира в предаването д-р Даскалов.

По думите му основен проблем с репродуктивната медицина и репродуктивното здраве е, че хората не знаят как да се насочат.

Няма специалисти, които да ги консултират и така се допитват до свои приятели и интернет форуми, а в последствие попадат и в грешните ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ин витрото е нещо противно! Има жени, които по време на самата процедура са починали.Ако жената НЯМА аборти, ако тя НЕ е пила противозачатъчни и хапчета антибебе(с абортивно действие!), ако тя НЕ е водила безразборен секс , ако тя и партньорът й НЕ са използвали презервативи и контрацептиви ( спирали, гуми и вагинални гелове,др), и тя самата НЕ може да има деца поради ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ - (оскъдна/липсваща менструация, поликистозни яйчници и др), тогава да си осинови дете или да е без деца.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Чернобил ви е виновен за всичко, намерихте си оправдание.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Да, наистина не съм отчел Чернобил!Груба грешка от моя страна.
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен1Извинявай, аз и приятелките ми нямаме аборти, ама заради Чернобил и заради "прекрасния и спокоен живот", които водим се оказа, че имаме проблеми със забременяването и при някои от нас единственото решение е инвитро. Така, че не пиши на база на това, което си видял в своето обкръжение.
1
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Ганьовиците не правеха аборти като полудели нямаше да се налага да правят инвитро.Ама не, на 14 вече те са големи момичета и се еват като за световно и на 16 се почват драмите с абортите.Докато станат на 25 вече са с по два аборта и после на 30 реват,че в тая скапана държава няма кой да им плати инвитрото.