Хазната ще плаща ваксини срещу грип за хора над 65 г.

У нас се ваксинират малко над 2%, МС прие национална програма
10
Хазната ще плаща ваксини срещу грип за хора над 65 г.
Снимка: архив, БулФото

Правителството прие Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%).

Тези изчисления са направени на базата на извършени продажби, а не на реално приложени дози, които вероятно са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в списъка на препоръчителните имунизации, закупуват се от пациента и се прилагат срещу заплащане, посочват от МС.

С приемане на програмата се цели да се намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. - с публични средства.

Освен това да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и хората с определени хронични заболявания. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 г., като достига до 90 % от смъртните случаи, предимно при хора с придружаващи заболявания.

В България само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип, а в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%, посочват от МС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
ох, какви глупости се пишат тука :'( Ама няма да ги връзват възрастните хора да ги бодат насила. Аз ще искам моите родители да се възползват. Аман от конспиративни теории и простотии - аз лично се ваксинирам, поколението и него ще ваксинирам като му дойде времето.
8
0
 
7
 
! Отговори
Имунна система преди 5 години
Насочете усилията за повишаване на имунната система, около седемдесет процента от възрастните хора в БГ - страдат от анемия.Витамини - цитруси, плодове, зеленчуци - туршии, истински мед, липса на стрес, спорт, една чаша червено вино на ден.Профилактика и здравословен живот в планината, чист въздух, движение, движение и пак движение.
7
1
 
9
 
! Отговори
Въздишка преди 5 години
А къде е гаранцията, че няма по този начин да ускорят измирането на пенсионерите? Това ще бъде голяма икономия за държавата - вместо да им изплаща пенсии по 20-25 г., ще ги отпрати бързо-бързо в един по-добър свят.Нали знаете какво е единственото безплатно нещо на този свят?Предлагат ли ти нещо без пари, три пъти премисли, преди да го вземеш!
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипът не трябва да се подценява. Всяка година отнася няколко хиляди българи. Повечето са над 65 г. и обикновено имат и други заболявания. Затова няма вторачване в тази статистика. Ваксинирането би спасило поне част от тези възрастни хора.Вдига се шум само ако умре някое дете или млад човек.В Западна Европа над 70% от възрастните безплатно ги ваксинират срещу грип. Ваксината е само 6 -7 евро. Не е проблем за богатите и социални държави с истинско здравеопазване.
5
4
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
1. Ще има ли информираност за риска от тези ваксини?2. Колко са починалите от грип българи в България?3. Колко от тях са над 65 години?4. Защо трябва да се плаща за ваксини, като чесънът върши същата работа? И пчелният мед тоже, а те не съдържат живак.
4
1
 
4
 
! Отговори
Япа Я преди 5 години
До АнонименСлед 65г много е важно поколението ми,умчо!
3
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ваксинацията води до по-висока заболяваемост понеже организма се обърква и започва да не води битка срещу болеститекато грип специално, а "сваля гарда" и после следващите поколения деца са с много по слаб имунитет.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски ваксини срещу грип няма.Ваксинирането на възрастните срещу грип ще намали поне наполовина смъртността.Тя е между 2 и 3 хиляди годишно. Това определено няма да се хареса на Влади Горанов, но да не забравяме, че през 2019 г. Вожда става на 60 г. и вече е пред пенсия.
1
8
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ей ! Чудите се как да прибирате застоялите турски ваксини и да откраднете още пари...