Заплатата на чиновника – според знанията и работата му

Общинските съвети определят кметската, но до вземаната от министър
29
Заплатата на чиновника – според знанията и работата му
Снимка: Dnes.bg

Заплатите на чиновниците ще се определят по нов ред, реши правителството.
 
Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер - до заплатата на министър.

Целта е да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт, съобщиха от правителствената пресслужба.

Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии и агенциите ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри.

С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

Нова наредба за заплатите на държавните служители пък укрепва принципа "заплащане според изпълнението".

Тоест всеки служител да получава възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.

Актуализирана е въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години. Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация.

В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с "изоставащи заплати" в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г., уточняват от МС.

С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите според заеманата длъжност и оценките за изпълнението.

Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство.

Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Че те ще умрат от глад ...
22
0
 
4
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Ако е така половината циновници трябват да носят от дома пари за да работят! Ако се махнат 50 % от чиновниците..бас ловя на бъчва вино и ш@ пар,че няма да се усети тяхната липса!! Само в едно РПУ..сутрин влизат в сградата 80 човека а 10 напускат по късно излизайки да работят навън!!..и такива са стотици места!!
21
0
 
9
 
! Отговори
Ганев преди 5 години
Задайте си въпроса - КОЛКО ИЗЛИШНИ СТРУКТУРИ ИМА В БГ.Само ще маркирам една - басейнова дирекция - сбор от чИНОВНИЦИ, КОИТО РЕШАВАТ ВЪПРОСИ ЧРЕЗ ПИСАНЕ НА ХАРТИЯ . По-добре да почнат за развъждат шарани !!!!!!- 256 общини - с колко общински съветници - колдена работят в месеца и за какви пари става дума.....Това е едно пълно безобразие
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.-------------------------------------УЖ ЩЯЛО ДА ИМА СЪКРАЩЕНИЯ, А РАЗХОДИТЕ ЗА ПЕРСОНАЛ ЗА 2019 г. СА С 25 % ПО-ГОЛЕМИ ОТ ТЕЗИ ЗА 2018Справка - Закона за Държ.бюджет
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено много администрация и раздута бюрокрация хранилка за много бездарници.Нека да им увеличат заплатите но да съкратят поне 25% от бездарницитре на държавна хранилка
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако наистина приложат такава система, то маса народ ще взима максималната заплата и пак ще е малко.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От край време се твърди, че точно така се определя заплатата на чиновниците, а и не само на тях, а на всички работещи, вкл. и в частния сектор. Разбира се това е илюзия, на която повечето балъци се връзват. Няма връзка между работата и знанията и заплащането.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така кмет на една малка община с около 5-10 000 души от които половината ги няма т.е мъртви души, община без икономика ще взема заплата на министър? От къде парите пак от нашите данъци нали. Поредната герберастка зараза.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват избори, трябва електорат който да е доволен, харчене до последната стотинка.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновено чиновници стават тези от които нищо друго не става
13
5
 
4
 
! Отговори
Той преди 5 години
Разгеле сетихте се бе.
12
0
 
14
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Е тогава Борката защо получава заплата!?
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като идея е добре заплатата на чиновника да е според знанията и работата му, но как тази идея се прилага на практика? И кой я прилага? Прилага я прекият началник. Всички знаем, че най-добрите чиновници, заслужаващи най-високи заплати, според началника са тези некадърници, които най-усърдно му се подмазват (лижaт мястото под кръста). Тъй работи ***. Тъй се самоутвърждава.
10
1
 
23
 
! Отговори
Край преди 5 години
В Съдебната система са цели династии Дедо/тати или мама па и внуче. И все с конкурс са събирани. Нема система дето да спри българската шуро-баджанащина.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи м/у 15 и 20 лв месечно
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако приложите такива критерии, че то половината и повечето ще трябва да дават, а не да вземат заплата бре.
7
0
 
15
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Назначените от герб не подлежат на такава дискриминация- хем Знания, хем Работа!
6
2
 
12
 
! Отговори
НЕ съм гост преди 5 години
СЛЕД КАТО ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ си назначиха ФАМИЛИИТЕ на държавна службица нормално е това ЗА ДПС да не говорим ДОГАН СИ ИСКАА КОМИСИОННАТА.ВЪВ всички държавни и ОБЩИНСКИ администраций РАБОТЯТ само и единствено СЛУЖИТЕЛИ РОДНИНИ или ПРЯКО ЗАВИСИМИ ОТТТТТ дане говорим че на месец си изкарват повече заплати за да платят на БЛАГОДЕЛЯ СИ знаем за кой райони става въпрос .всички партий са от ЕДИН ГЬОЛ .ДОЙДЕ ВРЕМЕ ВЪН НА ЕС и на крадците в БГ.НЯМА ЛИ ак-47 ,нямаааа ДЕМОКРАЦИЯ.
5
2
 
12
 
! Отговори
татул преди 5 години
Тогава разпишете ми заплатите на ХАПИ.Има ли за по една баничка.
4
3
 
27
 
! Отговори
Кой преди 5 години
И кой ще определя колко е кадърен чиновника? Сигурно този над него и всичко е по симпатии. Ако секретарката спи с началника или кмета, ще е много кадърно момичето и ако умее повече неща и бонуси ще има в края на годината. Долу ГЕРБ, само порочни практики. Мафия.