Бездомниците на снежна София. Живот, събран в една торба!?

Не искат в кризисни центрове, остават завинаги на улицата, невидими
73
Бездомниците на снежна София. Живот, събран в една торба!?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До вчера вероятно и те са имали дом, работа, а може би и семейство. Днес обаче са на улицата. Бездомниците.

Двама от тях седяха до отдушник на ТЕЦ-а в Докторската градина в центъра на София. Когато бялата снежна покривна е покрила всичко и градусите са под нулата те търсят място, където е малко по-топло, та дори и минимално.

Още по темата

Животът им се побира в една раница. В няколко торби са напъхали мръсни и овехтели одеяла, за да не измръзнат през нощта.

Колко точно са бездомниците в София никой не знае. 

За изминалата нощ в Кризисния център в София подслон са намерили 148 от тях. Максималният капацитет на центъра е 150, но при нужна се намира място и за 200 души.

Въпреки че там им е осигурено топло легло и храна, много бездомници не търсят помощта на хората от центъра.

Причините – там искат лична карта и не пускат хора, употребили алкохол. Клошарите обаче често нямат нито лични документи, нито пък са въздържатели, а напротив търсят забрава в пиянството.

Така остават завинаги на улицата, невидими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето не се вписват в общите планове на роднини и фамилии. Вероятно имат свойте странности и мотив. Алкохол, болка, лудост, нищо не е за пренебрегване. Тук идва помоща, подадената ръка и желанието на всеки който може да се справи. Изключително трудно. Пушач който спре ли да пуши и усеща болка в гърдите заради възпаленият бял дроб, а цигарата го успокоява.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като толкова ги искате защо не си ги поканите вкъщи и не си ги гледате там....Защото затова се плащат данъци. Едва ли някой ги иска. Това не е причина злобата (в действителност към държавата) да се обръща точно към самите тях, най-беззащитните.
40
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в страната изчезващата нация, бездомници, хората ровещи в кофите за ***. ЕС, НПО, БХК, отровено общество, америка против България, и на последно място но не по-важност америка, ни затриват методично като кучета. Така са ни стегнали примката че мърдане няма. След 10 години се очаква да се роди 4 милионния ром, от останалите около 1 милион Българи. Да ви е честито приятелството с америка, и демокрацията която ни наложиха.
39
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а лицето на комунизма е да ги убиеш, та да не се виждат
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-лесно е да се проси отколкото да се работи....Съмнявам се и много ги съжалявам. Колкото и зле да ми се плаща, по-трудно ли ми е (физически и психически) да ходя на работа, отколкото всеки ден и нощ да кръстосвам улиците в студа, да се моля на всеки срещнат за пари и да нямам дом? За нищо на света, колкото и да е гадна работата. Някои казват, че са посегнали към алкохола и наркотиците точно заради срама от просията си, загубата на достойнството.
37
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е лицето на капитализма.Клошари,крайно бедни и краино богати.Средна класа няма.В селата пълна мизерия.Пенсионери и болни оставени на произвола на съдбата.Всеки ден новините са пълни със загинали по пътищадалавери ,убииства престъпници,измамени ,ограбени,болни,недъгави.Политици алчни за власт и пари.Това е самата действителност.
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига сте ги защитавали, като толкова ги искате защо не си ги поканите вкъщи и не си ги гледате там. Писнало ми е от подобни бездомници. Живея в краен квартал, в който доста от хората са на гурбед и какво се получава, ето такива им разбиват къщите и се самонастаняват, пи ка ят и се рат навсякъде, водят бездомни кучета и котки с бълхи и краста и най - опасното е че палят огньове в къщите да се топлят. Един път ми изгориха къщата и един път плевнята... А полицият като ги извикаш само реват ..
35
9
 
17
 
! Отговори
Истина преди 5 години
защо тези хора не ходят по селата и да се грижат за себе си, да си сеят и отглеждат домашни животни с което да се прехранват? По-лесно е да се проси отколкото да се работи. Не ги съжалявам, съжалявам бедните рабощети! мързеливци не ми трябват, имаме си малко повече от 240 които само храним без резулатати, че и семействата им, и любовниците им
34
6
 
15
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
смърт за капитализма, свобода за народа!
33
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като нямат лични карти?Да умират ли хората,защото нямат пари за лична карта?Поискайте им данните,направете им снимка,направете и справка,за да не остават на студа и на улицата.
32
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тошо най-големияяяяяя,по негово време нямаше такива работи!
31
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те сами си избират този път...Това са (само)залъгвания, за да не си признаят самият човек и заобикалящите го колко е ужасяващо наистина. Аз така съм свободен, Мен така ми харесва да живея са пълни лъжи, разбира се. Никой не стига до улицата от хубаво и никой не планира такъв живот. Ако бягат от приюти, значи, че там е още по-ужасно, отколкото на улицата.
30
3
 
19
 
! Отговори
до 80% преди 5 години
До "Айде, дежурните!" Ти си от дебилните 80% Категорично и неоспоримо! Ако нямаш живи родители и възрастни роднини, попитай роднините на някого, който има, за да ти разкажат и недей да се подиграваш с миналото на хората, защото един ден ще се подиглават с твоето-сегашно нещастно настояще.След като не можеш да го промениш, поне бъди скромен(а) и си живей твоят си живот в твоето си време!
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има кошари които ги прибират в приюти и те сами бягат. Какво им пречи да се хванат някаква черна работа и да си наемат една стая....Това, че работнодателят за постоянна работа под бездомни разбира алкохолици, наркомани, психично болни. Тези, които биха помогнали, със сигурност са рядкост. Много бездомни са възрастни, пенсионери, болни, сакати, неадекватни. На местата, където може евтино да се наеме стая, пък няма работа и за младите и здравите без история. Без помощ от институции не може.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете бездомниците те не са важни!! Бате ни Боко има конграджулейшан от някъф американец за ЕФовете бе!!!
27
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студа ще ги измори. Тиквата и Каролев от НДСВ постоянно обясняват как народа живее по-добре от 9 септември, но май става обратното и само върхушката живее и другите измират.
26
0
 
27
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
сега по време на капиталистическия режим това е съвсем нормално и все повече ще стават бездомниците, а толкова много блокове се построиха, много хора избягаха в чужбина, и пак е тясно и няма тез хора къде да живеят
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....Не искат в кризисни центрове, остават завинаги на улицата...____Е,избора си е техен.Баба ми казваше:На човек насила можеш да вземеш,насила не можеш да му дадеш.
24
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомних си какво каза баща ми когато едни пълнеха площадите и булевардите и виреха двата пръста а пък другите вместо да скандират БКП викаха БСП. Та баща ми ги гледаше в новините по телевизията и казваше. Виждаш ли ги тези викачи ще дойде време когато ще *** като кучета по улиците. Бях 15 годишен и неможех да вдена за какво става въпрос но след време разбрах какво е искал да ми каже. Сега тези дето тогава са били 30 40 и 50 годишни взимат пенсия с която спокойно магат да ***.
23
4
 
17
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
така е при капитализЪма