Манолова с жалба срещу формирането цените на водата

Какви са ползите от скока на цената, пита омбудсманът
Обновена: 10 яну 2019 17:54 | 10 яну 2019 17:52, Красимир Ангелов
19
Манолова с жалба срещу формирането цените на водата
Снимка: Булфото

Подготвила съм конституционна жалба срещу текстове от Закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цената на водата и по конкретно - т. нар. единна цена, която е несправедлива и натоварва българските граждани в много населени места. Това обяви националният омбудсман Мая Манолова в Шумен, където заедно с местния обществен посредник Иван Капралов организира обществена дискусия "Право на заплащане на качествена ВиК услуга".

Според Манолова в момента цената натоварва много най-бедните българските граждани, които живеят в малките населени места, където най-често водоснабдяването е гравитачно. В тази връзка тя каза, че има предложения и за законодателни промени.

Мая Манолова отбеляза, че през 2018 г. в институцията на омбудсмана жалбите срещу ВиК услугите за били най-много сред всички останали, подадени от потребители - 751, като голяма част от тях са били колективни.

"След последното увеличение на цената на водата от края на декември, недоволството на хората се засили и последваха нови жалби. Основният въпрос, който хората задават, е какви са ползите от повишаването на цената на водата", каза Манолова.

По думите й реформата във ВиК сектора, такава каквато се провежда в момента, се изчерпва изцяло и единствено с повишаване на цената на водата. "Истината е, че повишаването на цената на водата по никакъв начин не стимулира ВиК дружествата, операторите и асоциациите да подобряват услугата - да повишават качеството й, защото те имат гарантирани повишаващи се приходи, които се определят единствено и само от един показател - нивото на инфлация", посочи Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
re преди 5 години
Някой ВиК си вдигнаха цената още от август тихомълком и особено тия които са на гравитация.Кой ги наблюдава никой.2литра лимонада 2лв.1кубик вода 2.50 какво става с тая България.
13
0
 
0
 
! Отговори
Авеолиа преди 5 години
Код оранжево - 50 литра на квадратен метър, по 3 лв. кубика.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличение на базата на какво!? Водата почти в цяла България е с никакво качество. Аз повече от 7 години вода от чещмата не пия...Познайте ЗАЩО...защото е отврат както впрочем почти в цялата страна. Купувам си и сега питейната вода така, че и без увеличението ми излиза ЗЛАТНА! Само в БГ може да вдигаш цената на нещо, а то да е некачесвено...и разбира се хората нямат право на избор.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е нагло. В цялата страна ВИК дружествата са най-големите лапачи. Инвестиции никакви, постоянно копаят и където пипнат си остават пръстите. Едно 80% от тръбите в БГ са над 50 години...Толкова години само лапат без нищо, а сега с цялата си наглост искат да вдигат цената. За справка само в Израел където е пустиня еодата е 4 пъти по-евтина от тук.
10
11
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Драги ми български граждани /от селски произход/!! Чудовищното увеличение на водата с 10 ст на кубик /около левче на месец за едно семейство/ със сигурност ще разстрои тотално семейния ви бюджет! На протест, другари!! Майчето Костинбродска ще ви пр=оведе като една Жана Д Арк на барикадите!! Венсеремос!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо ВИК си покрива загубите от нередовни платци в блоковете, като начислява изравнителни сметки и ограбва редовните платци? Към водомерите, на които не се отчита потребление да се спре водоподаването и да се възобнови, когато натрупаните смтки са заплатени. Но ги мързи да го направят и няма закон, който да ги принуди да си свършат работата. Пример - на 7 м3 потребление за месеца платих 2м3 изравнителна сметка без още да сме открили плувен басейн в мазето на блока.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популизъм на квадрат.
7
1
 
8
 
! Отговори
Д.И. преди 5 години
Ееех Майче......на времето беше една от най хубави социалистки! Дори и сега на 53 още има хляб в тебе!
6
11
 
0
 
! Отговори
Шарена уфца... преди 5 години
Тази е толкова червена колкото аз синьо - зелен! Пази Боже от разпопен поп и пребоядисан комунист...
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лош мениджмънт в един монопол, държавата да го национализира, като не могат да управляват да не са се хващали и да върнат парите за изминалите години, току виж се намерили пари и за самальотите Не може цял народ да страда заради eдин монополист-жендър.
4
2
 
8
 
! Отговори
станчо преди 5 години
В Шумен плащаме най-скъпата вода , а дефакто няма пречиствателна станция. Водата се води поливна , а я плащаме като минерална !!!
3
0
 
7
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само ползите да кажат колко им е печалбата и какво налага гуй увеличение ама със документи, aко не могат да се справят да си продават дружеството и да го управлява някой който може стига с тия цени и монополи.
1
3
 
10
 
! Отговори
АсанкУ преди 5 години
К'во е туй цена на водата?Че тя плащали се?