Борбата, саможертвата... В ума на радикалистите и екстремистите

Действат на принципа "какво трябва да се направи", без обективна обусловка
35
Борбата, саможертвата... В ума на радикалистите и екстремистите
Снимка: pixabay

Радикализацията е процес, който кара човека, към когото е насочена, да приеме насилствените действия като необходим и оправдан начин на протест, срещу определена група хора или срещу цялото общество, в което живее. Тя може да възникне в различни ситуации, като неизменно включва вътрешни и външни за младежа фактори, вариращи от душевното му/й състояние до срещането на насилие от страна на властите в държавата му/й или влизането в контакт с представител на радикалната организация.

Насилственият екстремизъм често е изрично мотивиран от ангажираност към абстрактни идеали като нацията или божествения закон - така наречените "свещени" ценности, които са относително нечувствителни към материални стимули и определят нашите първични референтни групи. Нещо повече, екстремното про-групово поведение изглежда се засилва след наличие на социално изключване.

Проучване, напревено от Автономния университет в Барселона (UAB), разкри въздействието на социалното изключване, намиращо се в лявата предна фронтална мозъчна извивка, върху представите за някои аспекти от живота. Или с други думи - изследването показва как и защо се оформя радикалната и екстремистката мисъл. Оказва се, че социалното изключване може да стимулира екстремистко поведение при хора, които са най-уязвими за радикализация.

Изследването е фокусирано върху поведенческите отношения между свещените ценности, насилствения екстремизъм и социалното изключване при млади марокански мъже, живеещи и обучавани в Каталуния, и уязвими на радикализация.

По-точно: то изследва невралния субстрат на свещените ценности по отношение на идеологическата привързаност, както и това, свързано с религиозна или национална/ групова принадлежност. Тази невронна активност се свързва с волята за борба и саможертва, а последиците от социалното изключване на тази дейност се срещат в област на мозъка, която преди това се свързваше със свещените ценности и оформянето на представи за правилата.

"Наред с други изследвания, тези открития показват, че свещените ценности се обработват чрез етично разсъждение, основано на някакъв дълг или на това "какво трябва да се направи", а не оценка на вредите и ползите. Неагресивните ценности са по-гъвкави и подлежат на договаряне", казва изследователският координатор на изследването.

Според постдокторант в UAB, "това ни кара да мислим, че социалното изключване може да доведе до сакрализация на груповите ценности, правейки ги по-близки до свещените стойности, както в наблюдаваната неврална активност, така и в по-голяма изразена готовност за борба и загиване".

Проучването показва също как социалното изключване, манипулирано чрез онлайн игра, има забележими ефекти както на невронни, така и на поведенчески нива, пише Neurosciencenews. Чрез сравняване на подгрупа, изпитваща социално изключване, с контролна подгрупа, изследователите потвърдиха увеличаване на желанието за борба и саможертва в името на ценности, считани за неназовани преди да настъпи социалното изключване.

Именно това потвържение показва ролята на социалното изключване при оформянето на радикални и екстремни ценности.

Резултатите от това изследване показват, че невронната активност, свързана с обработката на свещените ценности, е уязвима на провокацията към насилствен екстремизъм. Участниците в проучването са проявили по-голяма готовност да се борят и да умрат за своите "свещени" и безцелни ценности от огромни части заради обществената манипулация и натиск, без да имат конкретна обусловка.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смях. Безплодни и безсилни интелектуални напъни. Просто е - битието определя съзнанието.
Младите винаги имат нужда от пример и от герои. Те търсят смисъла.
Тъжното е, че днешните "герои", създавани и натрапвани с плам и жар от всякакви манипулативни посредници, са смешни и жалки с "героизма" си и към днешна дата...
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисля,че света изпитва крайна необходимост от един дълъг мир и любов,милосърдие,тогава всичко ще си дойде на мястото.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“как да не се радикализраш и да не започнеш да отмъщаваш........ Не говоря за ИД и Ал акйда те са създадени от САЩ“
...
Именно. Уж искат да отмъщават на САЩ, а се присъединяват към ИД, които са създадени от САЩ, после тръгват да отмъщават на САЩ в... Европа. Където се целят в места с много туристи или целенасочено в други чужденци.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“Да видиш как американски или други западни самолети убиват *** баща ти семейството ти...“
...
Само дето повечето никога не са го виждали. Родени са на Запад, а баща им има дюнер, понякога и повече. Онзи от Мюнхен, който стреля в един “Макдоналдс“, го бяха скъсали на изпит. И се целеше не в бели, а в други чужденци. Ония с брадвата във влака си избра за жертви семейство китайци от Хонг Конг. На летището в Белгия първата жертва беше туристка от Чили. Отмъщение? Пълни лъжи.
27
0
 
3
 
! Отговори
ученото си е учено преди 4 месеца
"първични референтни групи"!?Толкова много акъл събран на толкова малко място!?Направо ви завиждам!!!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 28
Аз не говоря лошо.Казвам че е бил голям тарикат.Правил е секс с яки мадами деусал е амфети ял е най-хубавата храна пушил е хубави ароматни цигари.А такива баламурници като тебе ги е пращал облечени в парцали срещу картечниците на панцерите.
25
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Сталин няма да говориш лошо,Признат е за най-великият ръководител
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радикалната демократизация е необходима за извоюване на свобода за хората от българското правителство и унищожаване на сегашната политическа система в България.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мнение

Да видиш как американски или други западни самолети убиват *** баща ти семейството ти..... как разрушават държават ти крадът ресурсите ти ....как да не се радикализраш и да не започнеш да отмъщаваш........

Не е за това. Може да събират много злоба и желание за мъст заради избитите си близки, но никой не тръгва заради това на соло акции да отмъщава. Причините за тероризма са в западния начин на мислеме, това че Западът избива мюсюлмани е само следствие от начина на мислене.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква саможертва.Най-обикновени хероинови наркомани в абстиненция.Друсат ги разправят им за алах че там има много жени и само трябва да гръмнат една бомба и всичко им е подарено.Ако са жени ги бият от малки промиват им мозъците с глупости и ония с радост се гърмят.По същият начин навремето Сталин ги е разстрелвал с купища заради дезертьорство а той е живял като цар.Както каза Стив Джобс-останете си бедни,прости и гладни.Светът има нужда от точно такива.
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Крим е руски. Въпросът е затворен.
20
3
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
Да видиш как американски или други западни самолети убиват *** баща ти семейството ти..... как разрушават държават ти крадът ресурсите ти ....как да не се радикализраш и да не започнеш да отмъщаваш........ Не говоря за ИД и Ал акйда те са създадени от САЩ . .....Но има много хора които отмъщават за геноцида а запада над БИ . Не ги виня такива хора
19
1
 
7
 
! Отговори
Тотално безсилие преди 4 месеца
Цялата система за сигурност - полиция, армия, специални служби нищо не можа да направи, сега пробутват лакардии за леви мозъчни извивки, свещени ценности и социална изолация.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радикализъм, екстремизъм, лявата предна фронтална мозъчна извивка, учени и постдокторанти в UAB, свещени ценности - резултат нула. Теророзмът не може да бъде спрян с учени и ляво лявата предна фронтална мозъчна извивка защото причините са в обществото а екстремистите са само изпълнители. Ако обществото не се промени никакви учени от UAB, фронтални мозъчни извивки, полиция, армия, тайни служби - нищо не може да помогне.
17
3
 
4
 
! Отговори
ханко преди 4 месеца
Срещу екстремизма,единствено с ак-47.другото е пазарлъци без покритие.Да разберат че,не те командват света
16
1
 
1
 
! Отговори
Elba преди 4 месеца
Oh, boteeeev...i ti li si bil online nevronen katalunski ili lombardski gamer....ili austriiski smiren burger s afinitet kam polska vodka ?!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
или може би по-късно ще разберем от "еврокомисарите" с поредните забрани за нещо си ?
...
Едва ли. Забраните нито имат ефект, нито в реалния делник може да се следи спазването им. Става дума просто за поредното наливане на пари за “включвания“.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Социалното изключване" е много обширно понятие и не води непременно до екстремизъм.
...
Според мен имат предвид да се чувстваш като лузър, дори ако не си от най-бедните. Ако чувстващият се така принадлежи към голямо малцинство, където радикализацията се смята за героизъм, има предпоставки да се вкопчи в “нашето“ вместо да се опитва да си намери място сред мнозинството. А за някои си е просто разширено самоубийство - хем се самоубиваш (в исляма е забранено), хем за *** си герой.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"" Такъв пример са хохолите в Украйна ... ""
..............
товариш 'путино - зомби' ... Украйна още щеше да е част от Русия, ако не беше кретенизма и простотията на любимия ти вожд и учитель товарищ путин.

човека който има най-голяма заслуга за независимостта на Украйна и формирането и като независима нация е именно путин, а кремълската пропаганда която поглъщаш толкова жадно ти е изсушила мозъка и такава дума "хохли" в българския език няма.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако социалната среда не е добра, то да се разграничиш от нея е нормално.