Социолог: Каракачанов да се извини на ромите!

"Не е правилно да поставя всички под общ знаменател"
Обновена: 15 яну 2019 06:36 | 14 яну 2019 22:17, Екип на Bulgaria On Air
144

Над 200 роми се събраха на протест пред сградата на Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Недоволството им бе провокирано от започналото събаряне на ромската махала в пловдивското село Войводиново и коментара на Каракачанов, че "циганите са станали изглючително нагли". Демонстрантите обвиняват вицепремиера, че всявал етническа омраза.
 
"Едва ли ще се стигне до оставка. Въпреки това обаче Красимир Каракачанов дължи извинение на ромите, защото когато говориш непремерено, след това трябва да си понесеш отговорността. Не бе правилно oт негова страна да поставя всички под общ знаменател", коментира в студиото на "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов.

Според него 90% от ромите в България са нормални хора, а не престъпници, включително и във Войводиново.

"Очевидно с тях има проблем. Това, което е по-тревожно обаче, е начинът, по който обществото и политическият елит в страната формулират този проблем. В политиката е много важно как ще дефинираш реалността. И ми се струва, че има солиден дефицит в смислено отговаряне, анализ и задълбочено разбиране на затрудненията с ромската общност у нас", допълни политологът Страхил Делийски.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е много вероятно протестът на ромите да предизвика масова подкрепа за вицепремиера Красимир Каракачанов. Това обаче според него би било доказателство, че има нещо сбъркано в начина, по който осмисляме проблема.

Избликът на предизборно етническо напрежение започна с побоя, който двама братя от ромски произход нанесоха на военнослужещ в центъра на Войводиново на Йордановден.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А те кога ще се извинят за всички кражби, убийства, изнасилвания? За опосканите български села, за малтретираните стари хора? Не работят и няма да работят, с малки изключения, това го разбират и най- големите им защитници. Останалото е лицемерие и злоупотреби със средства.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По царско време не е било позволено на ромите да усядат, тоест само с каруците и катуна, без право да си строят домове. Така е било до смъртта на Сталин. След това им е разрешено да усядат. С уседналостта започва бясно размножаване. Сега ще им бутнат гетата и за наша сметка ще им дадат безплатно жилища и парцели. Това е следващият грешен ход. Хората се изнесоха от БГ не поради ниски доходи, а поради безработица. Колко хора се самоубиват от отчаяние? Германия ще ми дават за пример видяхме я!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов в случая е прав, но много ми намирисва това на ПИАР. Знае, че рейтинга му е нулев и се опитва да си направи реклама. На мен лично по никакъв начин не ми се издигна в очите. Имам един въпрос обаче за вчеращния протест: Къде беше полицията, жандармерията които бяха в изобилие на предните протести...Вече съм сигурен, че този протест е режисиран точно от управляващите с цел да им вдигне рейтинга
15
16
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Как почнаха в Германия!? - забраниха им да живеят и да се събират на големи групи и почнаха да ги образоват!Дават им "духовна храна", за да не ги нараняват най - вече духовно. Когато подчиниш един човек мантално (чрез "духовна храна"), той много по-лесно се превъзпитава.И сега 40% от мигрантите вече са интегрирани, другите се квалифицират, обучават и въдят, защото на Германия и трябва работна ръка.Германия е на 4-то място по технологични и производствени роботи!! Трябва им жива работна ръка!
14
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е ,че след далаверите на националистите които цоцкаха от издаването на паспорти на чужденци!Крими инцидента с побоя над командоса от роми ,дойде като шестица от тото за националистите и Шкембе войвода много умело се възползва за вдигане на рейтинга!Каракачанов да поеме отговорноста за далаверите на неговите хора в АБЧ ,като си подаде оставката!
13
0
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
Не няма да има:))))ще живееш под българска власт независимо дали ти харесва или не :))))
12
2
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 години
тук е България и в нея командват българите на който това не му харесва да си ходи
11
6
 
2
 
! Отговори
М.К.А. преди 5 години
Вземете чмалко пример от братята ви сърби тали бяха много големи какво стана останаха 3 големи града в Сърбия и нищо друго!!!
10
9
 
1
 
! Отговори
М.К.А. преди 5 години
А незнанете братята ви в чужбина работят 14 16 часа на ден а дори не получават минималната в дължавата която работят вършат черната помислете колко сте образовани вие българин от 5 км познавам
9
9
 
1
 
! Отговори
М.К.А. преди 5 години
Скъпи,българи вие сте много назад с материала всеки ден виждав обидни коментари за малцинствата в България аз съм български гражданин от турски произход за вас който не е българин означава че няма право да живее в България ли ами какво правят милиони българи в други държави!!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога Борисов не се е покривал, когато трябва да се защитят българи или българските интереси?И сега както винаги го няма.Кога Борисов се появява някъде на национален празник или на Великден - най-големия православен празник? Направили нещо Борисов, когато се основаваше втората турска партия ДОСТ? пак ГО НЯМАШЕ.Има го, когато трябва да се теглят заеми - тогава е на първо място.
7
0
 
29
 
! Отговори
Юлий Павлов греши преди 5 години
Наглостта не се изчерпва само с демонстративното нарушаване на законите - когато някой посред бял ден, без да му пука, налети да пребие или ограби някого.Наглостта има и други изяви:да крещиш, пееш или подсвирваш в час, пречейки на другите деца да учат;да тръгнеш да раждаш на 12 г., съзнавайки, че така ще получаваш наготово пари, които друг е изработил;да продадеш невръстното си момиче за булка, вместо да я караш да учи;да си здрав и млад, но да не искаш да работиш, а да източваш социала.
6
3
 
19
 
! Отговори
1234 преди 5 години
къде е батко ? за бате бойко питам, пак се .. и се скри.... и този го избирате за трети път. ти 200 днес трябваваше накуп един публичен бой за назидание на останалите . Каракачанов не се предавай, крайно време е отпор и реални законодателни действия, изселване ако нямаш 11 клас, даване бежански статут с10000 на ръка и да се маха където иска
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кое да се извини, че не разбрах, за това, че казва истината ли.
4
2
 
19
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Първо намери друг високопоставен политик като Каракачанов да направи такова изказване и после коментирай.Защо Борисов се е скрил в миша дупка и не смее да се покаже? Ида каже две думи в защита на българите? Защото ни му дреме за българите. Важен му е ромския нот за изборите. А пък българите да загиваме.Думите на Каракачанов са морална подкрепа за всички нас. Държавата отдавна ни е обърнала гръб. Един Каракачанов се намери да каже нещо и веднага се нахвърлиха върху нега
3
3
 
32
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Сега е момента ВМРО да спечели гласоподаватели. Никакви отстъпване г-н Министър.
2
1
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 9 На 1% или на 0.01% процента от *** трябва да се извини Каракачанов?Нека бъдем точни, а?
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога тия хора ще изтрезнеят и порастнат и не си признаят че ромите са си проблемен етнос.Не всички разбира се ама толкова голяма част от тях че на нормалните хора им е омръзнало да се взират и дълго да търсят кой точно.Ето още един пример-държавата била длъжна да им строи жилища те нямало къде да отидат.Значи,в съвременният свят това че някой нямало къде да живее си е негов личен проблем.Не занимава другите с лигавщини.Що кат няма къде да живеят правят деца?По 7-8 при тва.