Грипът поваля за 2 часа, удря с температура, главоболие...

Епидемията идва, не се самолекувайте с антибиотици, не помагат
43
Грипът поваля за 2 часа, удря с температура, главоболие...
Снимка: Pixabay

Грипът настъпва постепенно и вече в областите Стара Загора, Силистра, Бургас и Шумен е обявена епидемия.

"Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж", обясни пред bTV националният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие", допълни експертът.

Според него подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са двете най-големи грешки при това заболяване.

Д-р Кунчев предупреди, че масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

"Лекарят може да потвърди, че се е насложила допълнителна инфекция и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар", препоръча още експертът.

Той потвърди очакванията за пик в края на месеца.

"Няма начин една грипна епидемия да се спре, в миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията, не са я предотвратявали", посочи като пример д-р Кунчев.

Той напомни, че болните не трябва да ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на детска градина или училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито"Как да не се втурнем към джипито, кой ще ни даде болнични или този доктор смята, че някой ще си вземе отпуска, за да се лекува.А колкото до пенсионерите, те първи тичат на доктор.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асене, май не праваш разлика м/у вирус и бактерия.
18
0
 
3
 
! Отговори
1. Отидете на лекар! преди 5 години
До Асен от 15Асене,Написал съм го още в началото - "1. Отидете на лекар". Не агитирам за самолечение. Обяснявам само как стоят нещата с лечението.
17
3
 
6
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Най-важното е да не слушате *** по форумите, като номер 15. Зависи от вируса и организма, болестта може да продължи 2 седмици, самолечения с антибиотици са безсмислени, без доказана бактериална инфекция, която никой в домашни условия не може да докаже. Ако се чувствате зле след 3, 4 дни, отидете на лекар. Нека той прецени. Самолечението пречи, не помага, защото ако бактерията не е унищожена, рецидива е резистентен и води до по-сложно лечение. Ходете на лекар, не се самолекувайте.
16
3
 
6
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 5 години
1. Не всяка вирусна инфекция е грип, а различни вируси дал господ. Срещу другите ваксината не помага.2. Когато сте с грип, ще го разберете. Това е нещо, което те изцежда много здраво. Тогава, ако имате сили, ще се биете по главата защо не сте си сложили ваксина за 20 лв, докато пиете лекарства за 120 лв.3. Преди да започнете с лечението, не правете глупости, а идете на лекар! Има смисъл.4. Пазете се - маски, миене на ръце и т.н.! Хигиената е важна.
15
8
 
9
 
! Отговори
1. Отидете на лекар! преди 5 години
Значи грипът "удрял" и "повалял" за цели два часа! Майко мила! В нокаут или само в нокдаун!Тия глупости не може да ги е казал д-р Ангел Кунчев.Относно антибиотиците: Да, за вирусни инфекции като грип не помагат, но помагат за усложненията му като бактериална пневмопния например. Затова в началото взимайте антивирусни препарати, напр. Тамифлу, но като ги започнете не по-късно от 36 ч от началото на оплакванията, защото после няма смисъл. Ако обаче до 4-5 дни нещата не се подобряват, антибиотик!
14
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Хайде да не пешем глупости.Не са много тези които се лекуват сами още повече че и в аптеките се инатят и не дават лесно антибиотик без рецепта.Тези безразборно приемани антибиотици идват от новите лекари завършили с тройки писани по милост.Драскат рецептата с ант. за да се застраховат
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега съм на финала на грипа, започна с хрема 24ч по-рано преди да ме тръшне.
12
3
 
16
 
! Отговори
всички едновременно преди 5 години
А баба си ли да моля да ми пише болничния?За това на запад не се изисква лист за първите 10 дена.
11
2
 
11
 
! Отговори
9, преди 5 години
Споделям мнението ти напълно. Грип не се лекува с лекарства. Важно е от самото начало човек да остане ден-два вкъщи на топло и да се наспи, да пие чай и да не се храни. Може да взима нещо за главоболието, например, за хрема - но това не лекува грипа, а само облекчава симптомите му, това им е целта на тези лекарства.
10
4
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Този го послушах и купих 6 четиривалентни ваксини за 100лв.и ваксинирах близките си,аз и майка ми изкарахме до сега 2 грипа!
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грип се лекува с еднодневно гладуване - приемат се много течности: вода, фрешове, компоти, чай с мед, но не и купешки сокчета. Може да се хапват плодове и мед, яко витамин С: поне 3-4 ампули за деня и на другата сутрин сте кукуряк.
8
4
 
32
 
! Отговори
А преди 5 години
Вие пускайте грипните вируси от лабораториите,пък после който оцелее!Този път поне изчакахте да мине нова година и коледните празници!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, грипав, затова си грипав с усложнения, понеже си навикнал да се лекуваш с антибиотици. Антибиотиците са измислени да лекуват бактериални, а не вирусни инфекции. А редовното "лечение" на вируси с такива лекарства води точно до това - да боледуваш сериозно и често и организмът ти да не може да се справи само с помощта на обикновените антивирусни препарати.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"не се самолекувайте с антибиотици, не помагат"Това е вярно. Антибиотици не лекуват грип, нито други вируси.Само дето лекарите или не го знаят, или не им пука, или са вързани с фармацевтичната мафия.
5
3
 
6
 
! Отговори
Екс грипав до 3 преди 5 години
Човек, не ръси глупости, че някой ще даде фира ако следва съветите ти. МБИ се прави за 48 часа. Достатъчно време да ритнеш камбаната без лечение със широкоспектърни антибиотици. Те и за това са измислени.
4
1
 
18
 
! Отговори
Екс грипав преди 5 години
Най голямата грешка е да слушате този пипон! 24 часа след първите симптоми на снимката грейна една красива двустранна скоротечна пневмония. Един час след това вече бях закачен на системи. Вливки на зловещо силен антибиотик през 8 часа.
3
2
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Вирусна инфекция с антибиотици не се лекува. Не купувайте никакви антибиотици без посещение при лекар и микробиологично изследване! То струва само 5 лева и ви гарантира, че ще се излекувате с 1 антибиотик, а не да ги купувате един след друг, да ръсите пари и да се тъпчете с лекарства, които не са за вас.
2
1
 
64
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
'Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар", препоръча още експертът.'А болничен от къде бе брат? В момента състемата ви не позволява със задна дата да се издаде. Т.е. ако някой е болен отива до личния си лекар. Иначе парички от НОИ таратанци, нищо че внасям един куп всеки месец. Така че препоръките ти да си ги завреш... нали се сещаш.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 дни трябва да не ходим на лекар при температура? Представете си, че се върнете от тропически остров с денга? За 4 дни сте бегал... (Не, че като отидете нашите лекари могат да преценят дали е това, но все пак сте направили опит да се спасите...)