Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?

Нов проект налага пълна забрана за физическото наказание
Обновена: 15 яну 2019 14:25 | 15 яну 2019 14:15, Анисия Иванова
133

Да отгледаш и възпиташ дете не е шега работа. Нещо, което мнозина изследователи и теоретици се опитват да дефинират.

Появи се проект за нова национална стратегия, която налага пълна забрана за физическо наказание спрямо децата и криминализиране на домашното насилие.

Къде е тънката граница между строгостта и необмислените телесни наказания?

"Това, докъде ще доведат шамарите, всъщност зависи от степента, интензитета и от ползите, до които те ще окажат. Възпитанието е доста сложна материя. Вярвам, че понякога е допустимо да издърпаш ухо, да удариш шамар. Не твърдя обаче, че трябва да се стига до насилие", коментира в студиото на "България сутрин" поетесата Маргарита Петкова.

Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него.

"Ежедневният тормоз над едно дете от най-ранна възраст и за най-малките неща не води до нищо добро. Децата, родени през 21 век имат много по-различна структура на личността, в основата на която стои тяхното Аз и неговата неприкосновеност", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
2
 
! Отговори
Без думи преди 5 години
Шамаросването не е за заглавие, а за член в наказателния кодекс. Целите дискусия ли? Сивото вещесто май е в липса.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ни с приказки ще го докарате, ни с шамари. Възпитанието е сложен процес и се искат други работи - мисъл, зрялост, отношение, емоционална интелигентност.
13
2
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Да ползваме модела на възпитание на група Контрол!
12
0
 
28
 
! Отговори
Аман от психари преди 5 години
Психолозите до един са за освидетелстване. Четете статии на психолози как да възпитават деца и после ще се видите в чудо с разлигавени и мързеливи пикльовци, които очакват, че всички трябва да им се правят на клоуни цял живот. Познавам родители, на които децата буквално им подскачат на главите, щели да им наранят детската психика ако им кажат, че нещо не може. Тръшкане на пода в магазина, поведение на животинки и мама се усмихва и свива рамене. После рев до температура, че друго дете има нещо
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм удрял децата си докато бяха малки. За разлика от майка им. Мойто възпитание се изразяваше с думи. Може би съм попаднал на добри деца знам ли, но винаги се разбирахме само с думи. И до ден днешен когато вече са по 30 годишни се разбираме само с думи. Няма кавги няма караници няма злоба няма бой. Така съм ги възпитал от малки така продължават и като големи. Семейното възпитание е с предимство пред всякакво друго. И най важното. Първите 7 години са най важни при възпитанието на деца.
10
1
 
14
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Забележете, че и ИК, и сегашната програма ги пробутват тихомълком в началото на януари! Защо така?
9
2
 
26
 
! Отговори
Айде сега! преди 5 години
Когато изпадне в истерия и започне да ти крещи, че няма какво да облече, въпреки, че гардеробът й е пълен с дрехи, нито един вербален аргумент не върши работа. Тогава два шамара рестартират системата, следва рев, гушкане за сдобряване и успокоение, след което си прекарваме прекрасен ден заедно. Обичам децата си. Държавате да не ми се бърка във възпитанието им!А това, че някой си е осакатил детето от бой, вече е друг въпрос. Там затворът е малко за такъв ***. Държавата трябва да намери баланс
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се налага, шамарите винаги вършат работа. Айде разни платени писарушки да не ми дават акъл как да си гледам детето. И нещо важно - от бой до шляпване с шамар има разлика! Шамарите не са бой, а начин за възпитание!
7
3
 
20
 
! Отговори
Чували преди 5 години
ли сте приказката за дърваря и мечката, която след години му показала раната си зараснала, а на него казала " Ето виж раната вече зарасна, но думите които ми каза още болят". Вербалната агресия е много по-страшна за едно дете от физическото насилие. Затова нека просто ОБИЧАМЕ децата си, а как ще ги възпитаваме да е само резултат от ЛЮБОВ. ДЕЦАТА ПРАВЯТ РАЗЛИКА - ПРОЕКТИТЕ НЕ.
6
1
 
23
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Не успяха да прокарат Истанбулската конвенция в Народното събрание. Изчакаха да мине малко време и сега я пробутват на части.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С много бой детето може да порасне *** и насилник, без бой - джeндъp. Трябва да се намери баланс.
4
2
 
23
 
! Отговори
Аман от Дебили преди 5 години
"Според психолога и бивш зам.-председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов да посегнеш на дете е нравствено престъпление и признание за безсилието, че не можеш по друг начин да влезеш в контакт с него и да го убедиш, че то трябва да направи това, което изискваш от него."Психологът Христо Монов изглежда няма деца.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да възпитаваме децата си: Да приказваме или да шамаросваме?---И двете. Докато го шамаросваш му приказваш: "Друг път да не правиш така!" :)
2
14
 
14
 
! Отговори
К6 преди 5 години
Избора е много лесен, Баща ми ме биеше доста когато бях малък, затова когато навърших 18 напуснах семейството си и града и до сега не съм се върнал, така че мили родители избора е Ваш, ако искате да виждате наоколо пълнолетните си деца просто не ги бийте / това трябва да е някакъв инстинкт за самосъхранение
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според зависи до къде са стигнали нещата - со кротко, со благо, а понякога со малко кютек :)

Спонсорирани публикации